adscode
adscode

Anadolu Öğretmen Liseleri ve Sağlık Meslek Liseleri Kapatılıyor mu?

Anadolu Öğretmen Liseleri ve Sağlık Meslek Liseleri tarihe mi karışıyor?

Anadolu Öğretmen Liseleri ve Sağlık Meslek Liseleri Kapatılıyor mu?
Eğitim
Anadolu Öğretmen Liselerinin kapatılma kararını doğru bulmuyorum. 166 yıldır kendi yolunda ilerleyen, çeşitli dönemlerin mirasını bulunduran ve markalaşmış bu okulların kapatılma kararı son derece yanlıştır.
 
Ayrıca madem kapatılma yaklaşımı olacaktı, neden 2009 yılına kadar Türkiye'de sayısı 110 civarındayken bu sayı iki katına kadar çıkarıldı? Neyin hesapları, planları yapıldı? Kapatma gerekçesi olarak, katsayıların kalkması gösteriliyor. Peki öğretmen liselerini var eden sadece katsayılar mıydı?
 
Biz konuyla ilgili change.org'ta bir kampanya başlattık. Bunu paylaşarak sesimizi duyurmamıza yardımcı olabilirsiniz.
 
Teşekkür eder, iyi günler dilerim.''

İMZA KAMPANYASI


***

Milli Eğitim Bakanlığı 2014/8 sayılı Genelgesinde : “Mevcut Mesleki ve Teknik ortaöğretim okul ve kurumları (Mesleki Teknik Eğitim Merkezleri İle Çok Programlı Liseler hariç) Anadolu sağlık meslek liseleri dahil, 2014-2015 Eğitim öğretim yılından itibaren kademeli olarak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine dönüştürülecektir” denilmektedir.

 
Bunun anlamı Sağlık Meslek Liselerinin kapatılması ve meslek liseleri içinde ayrı bir alan olarak sağlık ile ilgili bölümlerin yer alması demektir. Meslek liselerinin kronik problemleri bilinmektedir. Bu problem yumağının içine sağlık meslek lisesi bölümleri de böylelikle atılmış olacaktır. Sağlık meslek liseleri bir alanda uzmanlaşmış ve mesafe katetmiştir. Şimdi meslek liseleri bünyesinde sağlık alanları bir şeflik seviyesine düşürülmektedir. Büyük şehirlerde sağlık meslek liseleri varlığını bir süre daha müstakil olarak korumaya devam edebilecektir. Küçük şehirlerde ise birleştirme yolu ile bu yıl itibari ile sağlık meslek liselerinin kurumsal kimlikleri son bulmaya başlayacaktır.

Okul çeşitliliğini azaltma projesi kapsamında Anadolu Öğretmen Liselerinin de kapatılacağı yönünde bilgiler gelmektedir. Anadolu öğretmen liseleri şartları uygun olan yerlerde Fen Lisesine dönüştürüleceği, uygun olmayan yerlerde ise anadolu lisesine dönüştürüleceği söyleniyor.

Bu süreç sonucunda eğitim camiasında markalaşmış Anadolu Öğretmen Liseleri ve Sağlık Meslek Liseleri tarihe karışacaktır.  Bu okulların kapatılmasının eğitim öğretime katkısı ne  olacaktır?

Ben okul türlerinin azaltılmasının faydalı bir proje olduğunu düşünmüyorum. Bu proje ile tüm okul türleri bir müdürlük altında toplanacak, yönetilemez ve verimsiz eğitim kurumları meydana gelecek.  Uzun yıllar sonunda oluşan kurumsal kimlikler bir anda yok olacak.  Uzmanlaşmış ve spesifik eğitim imkanları olan sağlık meslek liseleri artık olmayacak, onun yerine meslek liseleri içinde imkansızlıklar için ayakta durmaya çalışan sağlık bölümleri göreceğiz.

Öğretmen liseleri için de aynı durum geçerli... Öğretmen liseleri özellikle ilçelerde en tercih edilen okul türüdür. Sağlık meslek liseleri de ilçelerde öğrenci ve veliler tarafından istisna okul olarak görülmekte idi.  Bu uygulama sonucunda itibar sorunu olan meslek liseleri içinde “sağlık meslek bölümleri” kaybolup gidecektir. Anadolu öğretmen liseleri ise “anadolu liseleri içinde” kaybolup gidecektir. Burada ilginç olan  ise  eğitim camiasında  “çok problemli lise” olarak bilinen Çok Programlı Liselerin korunmasıdır.

MEB tercih edilen ve belirli bir kalite yakalamış okulları asimile etmek, dönüştürmek yerine daha problemli olan meslek liseleri ve çok programlı liseler üzerinde reform çalışması yapsa daha isabetli olacaktır.
Ayrıca gelişmiş ülkelerde okulların çeşitliliği fazladır ve okullar belirli alanlarda uzmanlaşmaktadır. Her meslek kolu kendi alanında sektör temsilcileri ile birlikte mesleki eğitim kurumlarını oluşturmaktadır. Türkiyede ise bu “tek tipleşmeye” doğru gidişin ileriye gidiş olduğu konusunda ciddi şüpheler bulunmaktadır.kamuajans

MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİMDE OKUL ÇEŞİTLİLİĞİNİN AZALTILMASI İÇİN MİLLİ EĞİTİM 
BAKANLIĞIMIZIN 2014/8 NOLU GENELGESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA; 


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)