adscode
adscode

Anayasa Mahkemesi "YouTube açılmalı" dedi

Uzun süredir merakla beklenen YouTube'un açılmasının Anayasa Mahkemesi'nde görüşülmesi bugün gerçekleşti. Mahkeme, kapatılma kararının hak ihlali olduğunu belirterek erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğüne…

Anayasa Mahkemesi "YouTube açılmalı" dedi
Sosyal Medya
YouTube açıldı mı açılacak mı tartışmaları uzun zamandır devam ediyordu. Daha önce 9 Nisan'da Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi, YouTube'un engellenmesi kararını kaldırmış, ancak hemen ertesinde BTK yaptığı açıklamada, engelleme sebebi olan videolara ait 151 linkin bulunduğunu, bunların tümü kaldırılmadan erişime açılmayacağını belirtmişti.

Bu olaydan yaklaşık iki hafta sonra ise Ankara 4.İdare Mahkemesi, YouTube'a erişim engeline ilişkin kararın yürütmesini durdurmuştu. O tarihte yaptığımız haberde YouTube için getirilen yasağın gerçekten kaldırılıp kaldırılmadığını sorgulamış ve BTK'nın önceki açıklamasına atıfta bulunmuştuk.
Bugün ise Anayasa Mahkemesi, YouTube'a erişimin engellenmesiyle ilgili kararı gündemine alacağını duyurmuştu. YouTube'un avukatı aracılığıyla Türkiye Barolar Birliği ve bazı CHP'li milletvekilleri yasağın kaldırılması için ayrı ayrı Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Anayasa Mahkemesi, bugün yaptığı değerlendirme sonrasında kapatılma kararının, tıpkı Twitter için verdiği kararda olduğu gibi ifade özgürlüğünü engelleyici olduğuna hükmetti. Mahkeme, gerekçeli kararın yazımının ardından TİB ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na kararı gönderecek. Twitter kararı sonrasında sitenin yeniden açılmasının yaklaşık 24 saat sonrayı bulduğunu da belirtelim.

Gelmesi muhtemel tepkiler...
Twitter örneğinden yola çıktığımızda Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara gelecek tepkilerin de benzer olması bekleniyor. O karar verildiği sırada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Anayasa Mahkemesi'nin kararına uymak zorunda oldukları için uyduklarını belirtmiş ve "Karara saygı duymuyorum, reddetmesi gerekirdi." ifadesini kullanmıştı.  BTK ise açıklamasında "İdari Mahkemelerce yargı süreci tüketilmeden Anayasa mahkemesinin kararlarına uyma zorunluluğu gereğince, Twitter firmasının internet sayfasına erişim engellemesi kaldırılmıştır." cümlesine yer vermiş ve durumdan çok da hoşnut olmadığını belirtmişti.bilgiçağı

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)