adscode
adscode

Bakan Günay'dan Yunus Emre'ye Sansür Yorumu

"Yunus'un dizelerini değiştirmek kimsenin haddine değildir." Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Yunus Emre'nin dizelerine sansür iddialarına bu sözlerle tepki gösterdi. Günay, "Yunus Anadolu'nun sesidir, sansüre…

Bakan Günay'dan Yunus Emre'ye Sansür Yorumu
Haberler





AA muhabirinin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Günay, Türk Edebiyatı dersinin lise 2'nci sınıflarda okutulan kitabında Yunus Emre'nin bazı dizelerinin "sansürlendiği" haberlerine yönelik Yunus Emre'nin Türkçe'nin en büyük ozanlarından birisi, Türkiye kültürünün en büyük temsilcisi olduğunu belirtti.
Günay, "Biz aslında biraz haksızlık yapıyoruz her yıl içimden kendimi de yargılarım, Türkiye düşünce dünyasını da sorgularım. Hazreti Mevlana'ya evrensel bir ilgi oluştu. Dünya çapında ziyaretçileri var her yıl Mevlana'nın vuslat gecesinin. Yunus Emre daha mütevazı törenlerle anılıyor Eskişehir'de" diye konuştu.
Anadolu'nun en az 15 yerinde "Yunus Emre makamı" olduğuna dikkati çeken Günay, şunları söyledi:
"Mevlana'nın nereye geldiği, nerede yerleştiği adım adım neredeyse bellidir. Yunus, bütün Anadolu'dadır. Bütün Anadolu halkı neredeyse Yunus'u sahiplenmiştir. Her yerde de 'bu Yunus'a aittir' diyeceğiniz, deme ihtiyacı hissettiğiniz bir makam var. Anadolu'nun sesidir bence Yunus. Onun sesini hiç kimsenin kısıtlaması, sansüre uğratması, kendisine göre düzeltmesi mümkün değildir. Yunus Emre 'Bu sözü eğri büğrü söyleme/ Seni sigaya çeken bir Molla Kasım gelir' diye o zaten başına geleceklere önceden cevap da vermiştir. O yüzden birileri kraldan fazla kralcılık yapabilir ama Yunus Emre'nin ağzından çıkan veyaYunus Emre'nin ağzından çıktığına yıllardır inandığımız hiçbir sözü değiştirmeye veya kısıtlamaya kalkmak kimsenin haddi değildir."
"Birbirine karıştırmamak lazım"
Çin'den fırlatılan Göktürk-2 uydusu için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı ODTÜ yerleşkesindeki tören sırasındaki olayları da değerlendiren Günay, "Türkiye'ye düşman olmakla iktidara düşman olmayı birbirine karıştırmamak lazım" dedi.
Kısa süre önce Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen Türkiye Azerbaycan Dostluk Konseri'nde bir grubun yumurtalı protestosuyla karşılaştığını anımsatan Günay, "Dost ve soydaş bir ülkeden konuklarım vardı. Üstelik bir dostluk gecesi yapıyorduk orada ve çok güzel başlamıştı. Sanatçılar, öğretim üyeleri, öğrenciler güzel bir yarı yaşadık. Sonra 3 genç avaz avaz bağırarak yumurta fırlattı. Bana rastlamadı ama korumalarıma, yanımda oturan arkadaşlarıma rastladı ve dehşete düştüm misafirlerden birine, konuk bakanlardanbirine rastlayacak diye" ifadelerini kullandı.

*****

Ertuğrul Günay "Elbette protesto herkesin hakkıdır. Hiç kimse bu iktidarı beğenmek zorunda değil. Beğenmediğini söyleyebilir ama her şeyin yeri vardır, zamanı vardır ve ölçüsü vardır. Yani Türkiye'ye düşman olmakla iktidara düşman olmayı birbirine karıştırmamak lazım. Bazen bu karşıtlıklar düşmanlık derecesine dönüyor. O zaman da belki bazen ölçüsü kaçmış tepkiler oluyor" dedi.
"Benim bu ülkenin kötülüğünü istediğimi kimse iddia edemez"
Bazen sabır sınırlarını zorlayan sevimsizlikte davranışlarla karşılaştıklarını vurgulayan Günay, şöyle devam etti:
"Biz bize olduğumuz bir yerde her türlü taşkınlığı taşıyabiliyoruz ama sizin en üst düzeyde konuklarınız var, iki ülke arasındaki dostlukla ilgili çok güzel bira an yaşanıyor orada.Şaşırdı insanlar ne oluyor diye. Bence iktidar karşıtlığıyla Türkiye düşmanlığını birbirine karıştırmamak lazım. Biz bu ülkenin insanlarıyız sonuçta birbirimizi beğensek de beğenmesek de. Benim bu ülkenin kötülüğünü istediğimi kimse iddia edemez. Ama yol, yöntem konusunda biraz daha birbirimize saygımızın olması lazım. Teknik olarak dünya çapında bir etkinliğin altı imzalanacak o anı bütün millet güzelce paylaşsak." 

AA



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)