adscode
adscode

Bu Eldiven Felçli Hastalar İçin Umut Işığı Oldu

​Her yıl dünyada yaklaşık 17 milyon kişi felç geçiriyor. Bu hastalara umut olacak pekçok tedavi yöntemi var, ancak hastaların çoğu hastaneden ayrıldıktan sonra tedavilerini yarıda bırakıyor.

Bu Eldiven Felçli Hastalar İçin Umut Işığı Oldu
Bilim Teknoloji
 

Wired’da yer alan MusicGlove haberi, konuya dair umut veren detaylar içeriyor. Eldiven gibi giyilen ve bilgisayara bağlı olan MusicGlove, Flint Rehabilitasyon Aletleri tarafından üretilmiş. Flint’in kurucusu Nizan Friedman, teknolojik “eldiveniyle” hastaların bu döngüyü kırabileceğini düşünüyor. Kişilerin motor becerilerini geliştirmeye yardımcı olan bu eldiven, kullanıcısının el hareketlerini izleyen minik sensörlerle örülü. Kullanıcılar, MusicGlove ile Guitar Hero benzeri oyunlarla el egzersizleri yaparak, eldivenin bağlı bulunduğu bilgisayar ekranından el hareketlerini izleyebiliyor.
 
Müziği kullanarak bu tür egzersizleri sıkıcı olmaktan çıkararak daha eğlenceli hale getiren MusicGlove’un yaratıcısı Friedman, aynı zamanda bir müzisyen. California Üniversitesi’nde, biyomedikal mühendislik üzerine doktora tezini hazırlarken aklına gelen “müzikli eldiven” fikrine yoğunlaşmaya karar vermiş. 
 
Robotik çalışmaları ile müzik terapisini birleştirmeyi hedefleyerek yola çıkan Friedman ve çalışma arkadaşları, bu süreçte robotik bir elin hastalar için pek ekonomik olmayacağını farketmişler. Flint Rehabilitasyon Aletleri’nin kuruluşu da böylece gerçekleşmiş. 
 
Ürettikleri “ev kiti” hastalarının evde ve kendi ortamlarında rahatça uygulayabileceği biçimde tasarlanmış. Eldiven ve eldivene özel hazırlanan bir tablet bilgisayardan oluşuyor. Kitin “terapist versiyonu” ise masaüstü bilgisayarını içeriyor. 
 
MusicGlove aynı zamanda, ucuzlayan taşınabilir bilgisayar teknolojilerinin farklı alanlarda nasıl faydalı olabileceğine dair de iyi bir örnek. Giyilebilir teknolojiler henüz tam anlamıyla yaygınlık kazanamamış olsa da, sağlık sektöründe ümit ve gelecek vadediyorlar.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)