adscode
adscode

Burs Aldık Diye Sevinirken Sakın Ola Yarı Yolda Kalmayın!

​İyi bir burs herkesin hayali. Eskiden sadece ekonomik durumu iyi olmayanlar burs için mücadele verirdi, şimdi milyoner çocukları da, kendilerini ailelerine kanıtlamak için burs kervanına katıldılar...

Burs Aldık Diye Sevinirken Sakın Ola Yarı Yolda Kalmayın!
Günün Yazısı
İyi bir burs herkesin hayali. Eskiden sadece ekonomik durumu iyi olmayanlar burs için mücadele verirdi, şimdi milyoner çocukları da, kendilerini ailelerine kanıtlamak için burs kervanına katıldılar...

Burs alırken ya da tercih yaparken, bursla ilgili koşulları, en ince ayrıntısına kadar araştırmanızda yarar var. Çünkü, böyle bir sürecin içerisine girdiğinize bin pişman olabilirsiniz.

İşte bu yüzden, kolej ya da üniversite tercihlerinizi yapmadan önce, şu ayrıntıları mutlaka göz önünde bulundurmalısınız:

. Aldığınız burs sadece eğitim bursu mu yoksa tüm eğitim masraflarınızı kapsıyor mu? Örneğin, yemek, barınma, ulaşım, forma, kitap ve diğer öğrenim ihtiyaçlarını da içine alıyor mu? Çünkü bazen diğer masraflar, öğrenim ücretinden daha faza tutabiliyor!

. Uyanık esnafların yaptığı gibi öğrenim ücretlerini önce yükseltip, sonra da, herkese burs veriyoruz vaadlerinin ayrıntılarına mutlaka dikkat etmelisiniz.

. Burs ücretleri öğrenim hayatı boyunca mı yoksa her yıl çeşitli kriterlere göre yenileniyor mu? Bu ayrıntılar çok önemli. Burslar, hangi koşullarda kesiliyor, bunu mutlaka sorgulamalısınız!

. Bursların geri ödemesi ya da farklı yaptırımları var mı? Mutlaka araştırmalısınız!

. Aldığınız burs, yasalar çerçevesinde size sağlanan bir avantaj mı yoksa ilgili öğretim kurumunun kendi insiyatifinde verdiği bir burs mu? Yasalarla sağlanan burslar kalıcı, diğerleri geçici olabilir!

. Sınıf tekrarı yaptığınızda ya da bölüm değiştirdiğinizde veya çift anadal yaptığınızda bursunuz nasıl etkilenecek? Bunu da kesinlikle önceden öğrenmelisiniz.

.  İlle de burs alacağım diye sakın ola istemediğiniz bir öğretim kurumuna yönelmeyin. Tabi eğer bu son şansınız değilse!

. Başarı burslarını da mutlaka araştırmalısınız. Belki ilk anda alamazsınız ama sonraki yıllarda üstün başarı gösterdiğinizde yararlanabileceğiniz bursları da göz önünde bulundurup ona göre bir yol haritası çözebilirsiniz!

. Alacağınız bursların enflasyon karşısındaki erimelerini de sorgularsanız iyi olur. Örneğin aldığınız burs, 4 yıl boyunca aynı mı kalacak? Ya da öğrenim ücreti artıkça, örneğin üç yıl sonra okul ücreti ikiyi katlandığında ne olacak?

. İlk bine, beş bine giren burslu bir öğrenci ile LYS barajını zar zor aşan bir milyonuncu öğrencinin çoğu zaman aynı sınıfta olduklarını ve sınıfın genel çoğunluğu çerçevesinde ders yapıldığı için, o bursu aldığına bin pişman olan öğrencilerinde bulunduğunu sakın unutmayın!..

Uyarıların bazıları size fantezi gelebilir ama sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer misali, burs alırken dikkatli olmanızda sonsuz yarar var...

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)