adscode
adscode

Çatışma sürerken zil nasıl çalacak?

Eğitim Sen’in Bölge’deki eğitim emekçileriyle yaptığı ankete göre eğitimciler, Bölge’deki okulların 28 Eylül’de açılamayacağını söylüyor.

Çatışma sürerken zil nasıl çalacak?
Sendikalar
Eğitim Sen’in düzenlediği ankete göre eğitimcilerin yüzde 89’u, bu çatışma ortamında eğitimin sağlıklı bir şekilde verilemeyeceğini düşünüyor. Eğitimciler, eğitim-öğretimi engelleyen en temel sebep olarak ‘Can güvenliğinin olmaması’nı işaret ediyor.

Eğitim Sen, Türkiye’deki çatışma ortamının eğitimciler üzerindeki etkisini araştırmak için 4 soruluk anket düzenledi. 2015-2016 dönemine çatışma ortamında girilirken eğitimin sağlıklı bir şekilde verilip verilemeyeceğinin araştırıldığı ankete, 1087 kişi katıldı. Ağrı, Bingöl, Dersim, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Mardin, Urfa, Şırnak ve Van illerini kapsayan anketin sonucuna göre eğitimcilerin yüzde 89’u, ülkede süren çatışma ortamında eğitimin sağlıklı bir şekilde verilemeyeceğini düşünüyor. Bu oran Hakkari ve Şırnak illerinde yüzde 97’ye çıkıyor. Sonuca bakılırsa, çatışma ortamı bitirilmezse 28 Eylül günü okullar açılamayacak gibi gözüküyor.

MESLEĞİ BIRAKMAYI DÜŞÜNÜYORLAR

“Ülkede yaşanan çatışma ortamı nedeniyle mesleği bırakmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna eğitimcilerin yüzde 68’i “hayır”, yüzde 32’si “evet” cevabı verdi. Her 10 öğretmenden 3’ü mesleği bırakmayı düşünüyor. Ayrıca ankete göre mesleği bırakmayı düşünen eğitimcilerin çoğu Hakkari ve Şırnak’taki katılımcılar. “Sizce okullarda eğitim öğretimi engelleyen en temel ilk üç sorun nedir?” sorusuna eğitimcilerin yüzde 38’i “Can güvenliğinin olmaması”, yüzde 24’ü “Okulların fiziki koşullarının uygun olmaması”, yüzde 16’sı ise “öğretmen açıklarını” ilk üç neden olarak belirtiyor.

“Halen çalışmakta olduğunuz ilin dışında başka bir ilde çalışmak ister misiniz? Tayin istemeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna eğitimcilerin yüzde 59’u “Hayır” diyor. Tayin istemeyi düşünenlerin oranı yüzde 41. Yine ankete göre Hakkari’de çalışan ve diğer illerden gelen eğitim emekçilerinin yüzde 80’i kendisini güvende hissetmediği için başka bir ilde çalışmak istiyor.

35 GÜNLÜK BEBELERİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ YERDE EĞİTİM

Düzenledikleri anketin sonucunu Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şubede gerçekleştirilen basın toplantısında açıklayan Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, şu değerlendirmede bulundu: “Okulların açılmasının 28 Eylül’e ertelenmesinde gerekçe olarak her ne kadar ‘turizmde yaşanan gelişmeler’ gösterilmeye çalışılsa da, asıl gerekçelerin artan çatışmalar nedeniyle okullarda eğitim-öğretimin yapılamayacak hale gelmesi olduğu çok açıktır. Ülkenin bir bölümünün fiilen sıkıyönetim koşullarının yaşandığı, 100’ün üzerinde yerleşim yerinin ‘özel güvenlik bölgesi’ ilan edildiği, sokağa çıkma yasaklarının alındığı, sokaklarda oynayan çocukların, 35 günlük bebeklerin katledildiği bir ortamda söylenecek söz bulmak mümkün değildir.”

HAKKARİ’DE BİN ÖĞRETMEN TAYİN İSTEDİ

Eğitim Sen Hakkari Şube Başkanı Süleyman Aşkan geçen hafta yaptığı açıklamada, öğrenci ve öğretmenlerin bu çatışmalı ortamdan dolayı psikolojik olarak eğitim ve öğretime hazır olmadığını anlatmıştı. Aşkan, Hakkari’de çeşitli nedenlerle 1000 öğretmenin tayin istediğini ve bölgedeki öğretmenlerin yüzde 80’inin il dışına gidebilmek için çeşitli yollar aradığını söylemişti. (Ankara/EVRENSEL)

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)