adscode
adscode

Din ve para

Ali Özdemir yazdı; Din ve para

Din ve para
Türkiye'den Haberler

30 yıldır gazete, dergi, TV ve internet gibi bilgi mecralarını takip ediyorum. Her gün farklı görüşlerdeki 30 kadar köşe yazarını web üzerinden ya da gazete satın alarak okuyorum.
 
Son 20 yıldır da dini konularda bilgi veren 30 dolayında alimi / uzmanı / aydını / profesörü izliyorum. Din konusunda bilgi sunan kişilerin ilettiklerinin çok farklı olması canımı biraz sıkıyor.
 
Abdülaziz Bayındır, Bayraktar Bayraklı, Süleyman Ateş, Yaşar Nuri Öztürk, Eren Erdem, Recep İhsan Eliaçık, Mehmet Şevket Eygi, Ahmet Hulusi, Edip Yüksel, Harun Yahya (Adnan Oktar), Nihat Hatipoğlu, Zekeriya Beyaz, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Mehmet Nuri Yılmaz, İhsan Özkes, Cübbeli Ahmet Hoca, Fethullah Gülen, İskender Evrenosoğlu, Mustafa İslamoğlu, İlhan Arsel, Hekimoğlu İsmail (Ömer Okçu), Emine Şenlikoğlu, Vehbi Vakkasoğlu, Cemalnur Sargut, Şahin Filiz, Said-i Nursi, Mehmed Paksu, Ali Ünal, Mustafa Karataş, Ali Şeriati, Cemil Tokpınar, Uğur Koşar, Sinan Yağmur vb. gibi kişilerin yazdıkları ya da anlattıkları kafamı çok karıştırıyor. Birinin ak dediğine öteki kara diyor.
 
Oruç, namaz, zekat, faiz, hukuk, kadın-erkek ilişkileri, sağlık, çalışma gibi konularda her otoritenin farklı düşünmesini havsalam almıyor.
 
Bir uzman "Faiz haram" diyor. Öbürü "Faiz haram değildir. Riba yani tefecilik faizi haramdır" başka biri ise "Enflasyon oranı kadar faiz caizdir" diyor.
 
Bir uzman "Diyanet İşleri Başkanlığı iftar ve sahur vakitlerini yanlış hesaplayarak insanlara 60-70 dakika fazla oruç tutturuyor" diyor.
 
Bir uzman "Zekat 40'ta 1 yani yüzde 2.5 değil, en az yüzde 2.5'tir. İslam'da biriktirme, mal yığma yoktur. İhtiyaç fazlasını dağıtın" diyor.
 
Bir uzman "Cuma namazı 4+2 rekattır. Daha fazla kılanlar İslam'a ekleme yapıyorlar" diyor.        
 
Bir uzman "İslam'da saçın bir telinin görünmeyeceğine dair bir emir yoktur. Başı kapatmaya bile gerek yoktur. Sadece mahrem yerlerin kapatılması vardır. Türban, rahibe kıyafetidir" diyor.
 
Bir uzman "Namaz 5 vakit değildir, 3 vakittir" diyor.
 
Bir uzman "Kurban kesmeye, hayvanları öldürmeye gerek yoktur" diyor.
 
Bir uzman "Teravih namazı diye bir şey yoktur" diyor.
 
Bu örnekleri uzatmak mümkündür... Her mezhebin / tarikatin / cemaatin / grubun farklı bir İslam anlayışını benimsemesini kabul edemiyorum. Kendi bilgi birikimime göre neyin mantıklı neyin uydurma olduğunu belki ayırt edebiliyorum. Ama eğitim seviyesi düşük insanlarımızın işinin çok zor olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki, İslam dinini öğrenmek isteyen birisi Harun Yahya (Adnan Oktar) ve Abdülaziz Bayındır adlı kişilerin din perspektiflerini 1 ay boyunca incelese işin içinden çıkamaz. Hangisinin doğru İslam olduğunu bilemez.
 
Son günlerde bazı din adamlarının çok izlenen TV'lerde Ramazan ayı boyunca 400-600 bin TL para alarak program yapacaklarını okuyorum. Bu konu da beni çok rahatsız ediyor. Günde 1-2 saat program yaparak alınan yüksek paraların İslam anlayışına ters olduğunu düşünüyorum.
 
Dünyada açlık, fakirlik, sefalet, eğitimsizlik, kıtlık varken bir takım Müslümanların kaşanelerde/saraylarda, lüks arabalarda, 30-40 çeşit yiyeceğin olduğu sofralarda oturmasını da doğru bulmuyorum.   
 
Ali Özdemir
Web: www.aliozdemir.net
E-posta: aozdemir53@hotmail.com

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)