adscode
adscode

Doğu Akdeniz’in Farklılıkları?..

Yarattıkları farklılıklarla, Eğitim Vitrini’ne çıkmayı hak eden üniversitelerimize, sayfalarımızı sonuna kadar açmaya hazır olduğumuzu duyurup, ara ara onları köşemize konuk ediyoruz.

Doğu Akdeniz’in Farklılıkları?..
AG Blog

Bugünkü konuğumuz, KKTC’nin saygın yükseköğretim kurumlarından Doğu Akdeniz Üniversitesi. Bakalım, farkındalık yaratma adına bugüne kadar neler yapmışlar:

Tek devlet üniversitesi
1979 yılında eğitim başlayan Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Kuzey 
Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (K.K.T.C.) tek devlet üniversitesidir.
DAÜ’de 10 fakülte, 5 yüksekokul ve Yabancı Diller ve 
İngilizce Hazırlık Okulu’nda 82 programda ön lisans ve lisans, 59 programda ise yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir.
Gerek 
Türkiye gerekse bölgede hiç bir eğitim kurumunda olmayan çok kültürlü ortam DAÜ’nün önemli farklılıklarından birini oluşturmaktadır. Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde 71 farklı ülkeden 14 bin öğrenci öğrenim görmektedir. Öğrenci nüfusunun yüzde 25’ini Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dışından gelen öğrenciler oluşturmaktadır. Dünyanın 71 farklı ülkesinden gelen öğrenciler aynı sınıflarda eğitim alarak, farklı kültürleri tanıma imkanı bulmaktadır.  Ayrıca DAÜ’de 35 farklı ülkeden 1000 öğretim üyesiyle çok kültürlü ortamda eğitim verilmektedir.

Çok iyi sıradayız
Küreselleşen dünyamızda yükseköğrenim kurumlarının da rekabeti her geçen gün artmaktadır. Ulusal seviyedeki rekabet yanında uluslararası seviyedeki rekabet de büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda yükseköğrenim kurumlarının dünyadaki konumu gerek genel prestij gerekse öğrenci tercihleri açısından önemlidir. Bu vizyon doğrultusunda çalışmalarına devam eden DAÜ dünya genelindeki üniversitelerin sıralamasında yükseliş içerisindedir. Webometrics dünya sırlaması sonuçlarına göre, DAÜ dünya’daki 20 bini aşkın üniversite arasında yapılan sıralamada dünyanın en iyi 1025. üniversitesi olmuştur. DAÜ 
Avrupa’da değerlendirmeye alınan 5102 üniversite arasında 437., Kıbrıs adası genelinde 1. sırada yer almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’ndeki 180’i aşkın üniversite arasında 19., Tıp Fakültesi olmayan üniversiteler arasında 7., ücretli eğitim veren üniversiteler arasında ise 5. sırada yer almaktadır.

Uluslararası akredite
Uluslararası akreditasyonlar, denklik ve üyeliklere büyük önem veren DAÜ, akreditasyonlarına her geçen gün yenilerini eklemekte.  Uluslararası Üniversiteler Birliği, Avrupa Üniversiteler Birliği, Akdeniz Üniversiteler Topluluğu, 
İslam Ülkeleri Üniversiteleri Federasyonu’na tam üye olan DAÜ’nün, Amerika’da Teknoloji ve Mühendislik Programlarını denetleyen ABET’den de akreditasyonu vardır. Bu akreditasyon mühendislik alanında dünyadaki en prestijli akreditasyondur ve DAÜ ile birlikte Türkiye`de sadece beş üniversite bu akreditasyona sahiptir. Mimarlık Bölümü MİAK akreditasyonuna sahiptir.  Turizm ve Otelcililik Yüksekokulu’nun bu alanda dünyadaki tek kuruluş olan TEDQUAL’dan alınmış akreditasyonu vardır. Bilgisayar  ve Teknoloji Yüksek Okulu (BTYO)  Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Programı, Avrupa Akreditasyon sürecinden geçerek ASIIN ve Euro Label’a sahip bölgedeki ilk programdır.  İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Türkiye`de sadece üç üniversitenin üye olduğu EFMD ve AACSB`ye üyedir.

Çift diploma olanağı
Öğrencilerini uluslararası 
kariyer için eğiten DAÜ’nün dünyadaki 170’i aşkın üniversiteyle işbirliği anlaşması bulunmaktadır.  Öğrenciler, örneğin Amerika Birleşik Devletlerinde, Central Connecticut Devlet Üniversitesi, Long Beach Devlet Üniversitesi, San Diego Devlet Üniversitesi ve Louisiana Devlet Üniversitesi gibi üniversitelerde değişim programı kapsamında eğitim alma şansı elde ederek, orada topladıkları kredileri DAÜ’ye transfer edebilmektedirler.
İşbirliğine önem veren DAÜ, birlikten güç doğar yaklaşımı ile öğrencilerine kendilerini farlılaştıracak imkanlarda sunmaktadır. DAÜ ile 
İngiltere’nin en önemli ve prestijli yükseköğrenim kurumlarından biri olan Warwick Üniversitesi arasında imzalanan ortaklık anlaşma kapsamında Warwick Üniversitesi’nin yükseklisans programlarının eğitimi DAÜ olanakları ile öğrencilere sunulmaktadır. DAÜ kampüsü içerisinde verilen  Warwick Üniversitesi “Tedarik Zinciri ve Lojistik Yönetimi” ile “Mühendislik İşletme Yönetimi” yükseklisans dersleri ağırlığını  Warwick’in akademik kadrosunun oluşturduğu alanında uzman öğretim görevlileri tarafından yürütülmektedir.

İngiliz ve Kanada ile..
Bu programları seçen öğrenciler aynı zamanda DAÜ’deki bir yüksek lisans programına kayıt yaptırmak suretiyle her iki yüksek lisans programına da devam etme şansına sahip olabilmekte; mezun olan öğrenciler çift diploma hakkına sahip olup hem DAÜ hem de Warwick Üniversitesi’nin diplomasına almaya hak kazanabilmekteler. 
Kanada Bankacılık Enstitüsü ile DAÜ arasında yapılan işbirliği anlaşmasına göre DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi Bankacılık ve Finans Yüksek Lisans programı öğrencileri Kanada Bankacılık Enstitüsü’nden ders alarak uluslararası geçerliliği olan AICB derecesine de sahip olabilmektedirler.
 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)