adscode
adscode

Eğitimin ‘ŞAH’ı satranç

Türkiye’de futbol dahil diğer sporları solladı, 698 bin lisanslı oyuncusu var

Eğitimin ‘ŞAH’ı satranç
Eğitim
Satranç Federasyonu'nun öncülüğünde İş Bankası'nın desteği ile 81 ildeki okullarda açılan 16 bin 841 satranç sınıfı ile Türkiye, Dünya'ya açıldı. Gürcistan'da 66 ülkenin katıldığı Yaş Grupları Dünya Şampiyonası'nda Türkiye'yi 8-12 yaş arasında 9 minik sporcu temsil etti
 

Gürcistan'ın Batum kentinde düzenlenen “Dünya Yaş Grupları Satranç Şampiyonası”nda Türkiye'yi 8-15 yaş arasında 9 yarışmacı temsil etti. Türkiye zeka oyunu satrançta bu kadar iddialı duruma nasıl geldi. Ne yapıldı da minicik çocuklarımız bile satrançta bu kadar iddialı duruma geldi. Bu soruların cevabını satranç sporunu çocuklarımıza bu kadar sevdiren ve gelişmesine katkı sağlayan iki kurumun bu işe gönül vermiş bayan yöneticilerine sorduk. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Senar Akkuş, Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay zeka sporu satrançın Türkiye'deki gelişimini SÖZCÜ'ye anlattı. Bir gurup medya mensubu ve kendi ekipleri ile birlikte Batum'a giden Senar Akkuş ve Gülkız Tulay, 19-31 Ekim arasında yapılan turnuvada Türkiye'yi temsil eden çocuklara moral ve destek verdi.

Kendisinin de iki çocuğunun satranç sporcusu olduğunu ifade eden TSF Başkanı Gülkız Tulay, 2005 yılında Federasyon ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokol ile satrançın seçmeli ders olarak konulmasının sporun gelişmesinde büyük katkı sağladığını ifade etti. Milli Eğitim ile Satranç Federasyonu'nun imzaladığı protokola en büyük destek Türkiye İş Bankası'ndan geldi. Banka açılan tüm sınıfların ihtiyaçlarını karşılamak için federasyonla protokol imzaladı. Ve açılan her satranç sınıfına 10 adet satranç takımı, temel eğitim satranç kitabı, 1 adet eğitim panosu alıyor. Alımlar bunlarla sınırlı kalmıyor. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Senar Akkuş, kurum olarak satrança desteklerinin sürdüğünü ifade ederek, 10 yıllık desteği 6 yıl daha uzatan protokol imzaladıklarını kaydetti.

İŞ BANKASI: DESTEĞE DEVAM

Senar Akkuş, gelinen noktadan oldukça memnun olduklarını, Türkiye'de satrancın yaygınlaşması amacıyla 10 yıldır verdikleri desteğin süreceğini söyledi. Akkuş, prensip gereği verdikleri desteğin tutarı hakkında bir bildirim yapmayacaklarını ifade etti.

TSF Başkanı Gülkız Tulay, İş Bankası'nın desteği ile Türkiye'de zeka oyunu satrançın önemli bir noktaya geldiğini ifade ederek, 698 bin 270 lisanslı sporcuları bulunduğunu belirtti. Bu sayıyla tüm federasyonların önünde yer aldıklarını, antrenör sayısının 80 bin 769, hakem sayısının 7 bin 990'a ulaştığını söyledi.

Tulay, Türkiye'nin Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) 2016 Ekim ayı ülkeler sıralamasında 27'nci sırada bulunduğunu anımsatarak, “Türkiye İş Bankası bu kapsamda hedeflerimize ulaşmada en büyük destekçimiz, onların verdiği desteği çok önemsiyoruz. 2005 yılından bu yana Türkiye'nin her köşesinde toplam 16 bin 841 İş Bankası satranç sınıfı açıldı” dedi. Kendisinin de iki çocuğunun satrnaç sporcusu olduğunu ifade eden Gülkız Tulay, satranç oynayan çocukların özellikle matematik ve fen derslerinde zekalarının geliştiğini belirterek, “Çocuklar zamanı değerli kullanmayı öğreniyor. Analitik düşünme yetenekleri gelişiyor. Sabırlı olmayı öğreniyor” dedi. Gülkız, satrançın Rusya ve Azerbaycan'da zorunlu ders olduğunu hatırlatarak Türkiye'de de zorunlu ders olabileceğinin altını çizdi.

CEZAEVLERİNDE SATRANÇ

Satranç Federasyonu'nda, ana sponsoru İş Bankası'nın da katkısıyla, 2005 yılında 8 olan madalya sayısı, 2015'te 53 ve toplamda 344'e ulaştı. Şimdi sırada cezaevleri var. Gülkız Tulay, Adalet Bakanlığı Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü ile protokol imzaladıklarını belirterek, cezaevlerine düşmüş çocukların da santrançla kurtarılmasına çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: “Çocuk Hizmetleri'ne bağlı Sevgi Evi, Çocuk Evi, Çocuk Yuvası ve Yurdu gibi kurumlarda 305 satranç sınıfı açıldı. 250 kişiye antrenörlük eğitimi verildi. Bu yıl Adalet Bakanlığı ile yapılan bir işbirliğiyle 31 ceza infaz kurumunda 40 satranç sınıfı ve 62 çalışana antrenörlük eğitimi verilmesi planlanıyor. Bu projeyle 2 bin çocuğa ulaşmayı planlıyoruz”.

TÜRK SPORCULARIN ALDIĞI DERECELER

Dünya U8, U10 ve U12 Yaş Grupları Şampiyonası 12 gün süren  11. tur maçları ile sona erdi. Şampiyonanın 8 yaş kızlar kategorisinde Elif Zeren Yıldız şampiyonayı 8 puan ile 5. sırada bitirerek Milli takım kafilemizdeki en iyi dereceyi elde etti. Sporcumuza diploma verilerek, organizasyon tarafından tablet bilgisayar hediye edildi. 10 yaş kategorisinde Suğra Tepeli 5 puan ile 70. sırada bitirirken aynı yaş kategorisindeki WCM Elif Keskin ise turnuvayı 6,5 puan ile 27. sırada,  kızlardaki son sporcumuz 12 yaş altında yarışan WFM Sıla Çağlar ise turnuvayı 7 puan ile 15. sırada bitirdi. Erkeklerde ise 8 yaş kategorisinde Ediz Gürel ve CM Kerem Erten turnuvayı 6,5 puan ile 28. ve 29. sıralarda arka arkaya tamamladılar. 10 yaş kategorisindeki Efe Hakan Öztürk  7,5 puan ile 16. sırada tamamladı. 12 yaşta CM Ahmet Utku Üzümcü 8 puan ile 9.uncu, CM Ekin Barış Özenir ise  6,5 puan ile 29. oldu.

SÖZCÜ

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)