adscode
adscode

El Yazısı Dersi Tartışma Konusu Oldu

Gelişmiş ülkelerden ikisi el yazısı dersinden vazgeçti ve kaldırılması için çalışma başlattı.

El Yazısı Dersi Tartışma Konusu Oldu
Eğitim

Finlandiya’nın ardından Avustralya kaligrafi tarzı el yazısını derslerden kaldırıyor. Türk uzmanlar da 10 yıldır uygulanan sistemin günlük hayatta karşılığının olmadığı görüşünde.

 

Fin­lan­di­ya, okul­lar­da ka­lig­ra­fi tar­zı el ya­zı­sı­nın kul­la­nı­mı­nı ya­sak­la­dı. Avus­tral­ya da el ya­zı­sı­nın kal­dı­rıl­ma­sı için ça­lış­ma baş­lat­tı.

 

Bugün yazarı Cihan Acar'ın haberine göre, Avus­tral­ya Eği­tim Kon­se­yi, sı­nıf­lar­da za­ma­nın da­ha iyi kul­la­nı­la­bil­me­si için klav­ye kul­la­nı­mı­na ağır­lık ve­ril­me­si ge­rek­ti­ği yö­nün­de gö­rüş bil­dir­di. Can­ber­ra Üni­ver­si­te­si öğ­re­tim gö­rev­li­si Dr. Misty Ado­ni­ous, “El ya­zı­sı ar­tık ta­ri­hi geç­miş bir uy­gu­la­ma­” de­di.

 

Kİ­TAP­LAR­DA YOK

 

Tür­ki­ye'de de el ya­zı­sı­nın ge­rek­li­li­ği tar­tış­ma­ya açıl­dı. Eği­tim­ci­ler, 2005 yı­lın­da zo­run­lu ha­le ge­ti­ri­len eğik ya­zı­nın öğ­ren­ci­le­rin ge­li­şi­mi­ne bir kat­kı sağ­la­ma­dı­ğı­nı sa­vu­na­rak öğ­ren­ci­le­ri zor­la­dı­ğı­nın al­tı­nı çiz­di. Ak­tif Eği­tim­ci­ler Sen­di­ka­sı Ge­nel Baş­ka­nı Os­man Bah­çe, el ya­zı­sı­nın gün­lük ha­yat­ta kul­la­nıl­ma­dı­ğı­nı söy­le­ye­rek, "Şu an­da so­run şu; ço­cuk eğik ya­zı ile yaz­ma­yı öğ­re­ni­yor ama oku­du­ğu ki­tap­lar, ga­ze­te­ler, bil­gi­sa­yar­lar el ya­zı­sı de­ği­l” de­di. Bah­çe, 10 yıl­dır el ya­zı­sı öğ­re­til­me­si­ne rağ­men eği­tim­de­ki ba­şa­rı­sız­lı­ğın art­tı­ğı­na dik­kat çek­ti.

 

11 YILDIR TUTMAYAN BİR UYGULAMA

 

Tür­ki­ye'de 11 yıl­dır uy­gu­la­ma­da olan el ya­zı­sı­nın öğ­ren­ci­le­ri zor­la­yan bir ko­nu ol­du­ğu­na dik­kat çe­ken Bah­çe, "El ya­zı­sı gün­de­lik ha­yat­ta kul­la­nıl­ma­dı­ğı için tu­ta­bi­le­cek bir uy­gu­la­ma de­ğil. 11 yıl­dır tut­tu­ğu söy­le­ne­mez. Ya bü­tün ya­zı­la­rı el ya­zı­sı­na ge­tir­mek la­zım ya da ya­zı şek­li­nin gün­de­lik ha­ya­ta uy­du­rul­ma­sı la­zım. Kal­dı ki ço­cuk­la­rın el ya­zı­la­rı ol­duk­ça çir­kin­dir. Yaz­mak is­te­mez­ler pra­tik­te

zor­la­nır­lar" di­ye ko­nuş­tu. 

 

HİÇ SIKINTI YAŞAMADIM

 

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, el yazısı tartışmalarına farklı bir yorum getirdi. Koncuk, şunları söyledi: "Ben el yazısı yazmayı bilmiyorum. 55 yaşındayım bugüne kadar yazma sıkıntısı yaşamadım. İhtiyaç olsaydı olurdu. Gerekli olsaydı bu sıkıntıyı hissederdim. El yazısı zorluyor insanları. Nasıl ortaya çıktığı bilmiyorum. Ama bir getirisi olmayan uygulama olduğunu düşünüyorum."


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)