adscode
adscode

Görme Engellilerin Toplumdan Beklentileri

Görme Engellilerin Toplumdan Beklentileri;

Görme Engellilerin Toplumdan Beklentileri
Türkiye'den Haberler
''Körlük doğuştan yada sonradan oluşabilir. akraba evlilikleri  Anne karnında yetersiz beslenme Hamilelik döneminde yanlış ilaç kullanımı ve zararlı alışkanlıklar körlüğe sebep olabilir. Görmeyen Çocuklar gereken Eğitimlerden geçirildikten sonra birçok alanda çalışabilir.

Görmeyen Çocuklar Eğitimleri sırasında kabartma yazıyla okuyup yazabilirler. bu yazı altı noktanın farklı kombinasyonlarından oluşur Günümüzde sesli ekran okuyucu Programlarla Bilgisayar kullanarak rahatlıkla bilgiye ulaşır. Ödevlerini yapar araştırma İnternette gezinme sosyal medya ve şekil ve Grafik gerektirmeyen işlerde çok başarılı olan arkadaşlarımız var. Hatta bilgisayar Programcılığı alanında çalışma yapan görmeyen arkadaşlarda vardır. Herkes bilgisayarla yapılan işlerden para kazan masada hayatımızda ciddi kolaylıklar getirmektedir. İlk Öğretimden sonra Liselerde diyar arkadaşlarıyla birlikte Eğitim alırlar.

Daha önceden iyi bir bilgisayar eğitimi aldıysa bağımsız hareket konusunda kendini geliştirdiyse kaynaştırma eğitim sürecinde başarılı olur. Farklı fakültelerden mezun olan ve farklı alanlarda çalışan birçok görmeyen arkadaşımız vardır. Fırsat eşitliği sağlandıktan sonra başarılı olmaması için bir neden yoktur. biz görmeyenlerin sizlerden beklentileri. öncelikle sizin için ne yapabiliriz anlayışı çok doğru değildir.

Daha çok birlikte ne yapabiliriz. Buda karşılıklı eşit ilişkilerle olur. Bulunduğunuz ildeki engelli dernekleriyle  tanışarak farklı bakış açıları edinebilirsiniz. o zaman ne yapabilirimden sıyrılıp daha çok zenginleştiğinizi göreceksiniz. Bizler düzenlemeler yapılırken bizim için ayrı değil tüm düzenlemelerde bizlerinde unutulmadan çalışmalar yapılmasının gereğine inanıyoruz. Yinede bir şey istemek gerekirse arabanız varsa lütfen yolun tam ortasına park etmeyin. Kaldırımları işgal etmeyin. Varsa bir dükkanınız masalarınızı gelişi  güzel kaldırımlara koymayın.

Binanızda bir engelli varsa ve rampa ve asansör ve onun hayatını kolaylaştıracak bir düzenleme istiyorsa siz onun yanında olun ve karşı çıkmayın. bir görmeyen yolda gidiyorsa arkasından itelemeyin o çünkü bir el arabası değil yardım isteyip istemediğini kendisine sorun Caddeye yakın bir yerde ise karşıdan karşıya geçme konusunda bir isteği varsa yardımcı olabilirsiniz. Otobüs durağında hangi otobüsün gelip gelmediği konusunda yardım isterse yardımcı olun. yalnız Otobüsünüz geldiğinde lütfen ayrılmak zorunda olduğunuzu sesli olarak söyleyiniz çünkü arkadaşınız size haber vermeden gittiğinizden sonrada siz haber vereceksiniz diye bir müddet daha beklemek zorunda kalabilir.

Bizler için sesli kitap üreten birçok kütüphane bulunmaktadır. bizler için sesli kitap üreten bir çok kütüphane bulunmaktadır. Onlar için evinizden çıkmadan kitap seslendirebilirsiniz. yada kitap tarayabilirsiniz. Görme engellilerle arkadaş olarak onların yaşadığı sorunlara  yakından şahit olursunuz. Farklı Platformlarda bu sorunlara dikkat çekerek bizler adına Lobicilik yapabilirsiniz. Sakın görmeyenleri tanımadan ve onlarla vakit geçirmeden sosyal sorumluluk Projelerine katılmayın. Çok güldüğüm saçma sapan birçok iş ortaya konuldu ve ben bu işlere çok gülüyorum. Sesli Programlarla bilgisayar konusunda kendini geliştiremeyen görmeyen arkadaşlara birlikte kitap okuyabilirsiniz.

Bulunduğunuz İldeki dernekler yoluyla bir  görme engelli  arkadaş edinin ve gerçekten yardıma ihtiyacı varsa yardımcı olun. Çünkü bireysel farklılıkların olduğunu unutmayalım. Her kör iyi eğitim alamayabilir ve gerçekten yardıma ihtiyacı olabilir diğer azınlık toplumlar gibi körlerinde hepsinin bir standartta olmadığını bilelim. Özellikle  onları aciz görmeyelim ayrımcılığın engelliler için çok önemli olduğunu bilelim. Çünkü benim ne yaptığım kadar senin bana inanıp inanmadığında önemlidir.

Birçok iş adamada bizler hakinde olumsuz ön yargılarından dolayı işe almamaktadır. Körler genelde devlet kurumlarında çalışmaktadır. sevgili Arkadaşlar bu yazımı “BURSA YILDIRIM İMKB KIZ TEKNIK VE MESLEK LISESI Öğrencilerimizin isteği üzerine hazırladık. Onların Öğretmeni ve Müdür Yardımcısı Fatih Karaca arkadaşımla birlikte 4 Yıl boyunca Sosyal bilgiler Öğretmenliği bölümünü okuduk. o dönemde benim kitapları kasetlere okutma sürecimi ve diğer zorluklarımı gördü sağ olsun her zaman beni Öğrencililerine anlatıyor.

İşte buda önemli bir Lobi Çalışması, yazımı bitirirken hoş bir Fakülte anımdandı bahsedeyim. Okulda belli konularda öğrencileri uyarmak ve bilgilendirmek için yazılar hazırlanırdı. bir gün Fakülte sekreteri Salih Arakan lütfen öğrenci işlerine uğrayın diye bir yazı asmış. Tabi bunu bana arkadaşlarım söylediler.
Bende yazı asacağınıza bir arkadaşa söyleseydiniz beni çağırırdı dedim. İşte düzenlemeler yapılırken körlerde unutulursa böyle komik durumlara düşüyorlar.''

(F) www.facebook.com/saliharikan4
(F) https://www.facebook.com/turkiyebeyazaydernegiizmirsubesi
(B) http://beyazayizmir1995.blogcu.com/
(T) www.twitter.com/beyazayizmir
(w) www.beyazay.org.tr
(Gsm)  0506 514 96 93
gönüllümüz olurmusun
http://www.dailymotion.com/video/x1mgabp_gonullumuz-olurmusun_news
TÜRKİYE BEYAZAY DERNEĞİ İZMİR ŞUBESİ İLE İLGİLİ TÜM ETKİNLİK DUYURU VE HABERLERİMİZE FACEBOOK SAYFAMIZDAN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.

https://www.facebook.com/turkiyebeyazaydernegiizmirsubesi
Beyazay tanıtım video linglerimiz
http://www.mynet.com/video/kanal/beyazayizmir
http://www.dailymotion.com/beyazayizmir1995

http://www.youtube.com/user/beyazayizmir
 msn yurekseferi76@hotmail.com

 skp. saliharikan2
 http://www.blogcu.com/kullanici/beyazayizmir1995
 facabok.  https://register.facebook.com/saliharikan2
 
twitter.  http://twitter.com/beyazayizmir
mail grubuna katılmak icin
beyazayizmirbilgilendirme+subscribe@googlegroups.com


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)