adscode
adscode

Hayatın içinde Bilgi Kuramı

Eyüboğlu Eğitim Kurumları Çamlıca Kampüsü’nde düzenlenen XIII. Uluslararası TOK Konferansı (Theory of Knowledge - Bilgi Kuramı)farklı ülkelerden 200 öğrenciyi buluşturdu.

Hayatın içinde Bilgi Kuramı
Türkiye'den Haberler

 
Eyüboğlu XIII. Uluslararası TOK Konferansı (Theory of Knowledge-Bilgi Kuramı) bu yıl da farklı ülkelerden genç öğrencileri bir araya getirdi. Çamlıca Kampüsünde düzenlenen konferans üç gün sürdü. “Hayatın içinde Bilgi Kuramı” mottosuyla düzenlenen konferansa İngiltere, Yunanistan, Norveç, İsveç, Ürdün ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden, Uluslararası Bakalorya (IB) Diploma Programı öğrencileri katıldı. 16-19 yaş arasındaki 200 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen konferansta öğrenciler küresel konu ve sorunları ele aldı, farklı içerik ve başlıklarda sunumlar gerçekleştirdi.
 
Dünyayı saran Ebola korkusu
Norveçli öğrencilerin gündeminde tüm dünyayı tehdit eden Ebola virüsü vardı. Öğrenciler sunumlarında, Ebola virüsünün adının nereden geldiğini anlattı. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki Ebola nehrini ve virüsün ilk kez 1976 yılında bu nehrin yakınında yaşanan bir salgın sırasında keşfedildiğini anlatan Norveçli öğrenciler, ülkelerindeki Ebola vakalarından da örnekler verdi. Hastalığın, hijyenin yeterince önemsenmediği, eğitim düzeyinin düşük olduğu bölge ve ülkelerde daha çok görüldüğünü belirten Norveçli öğrenciler, bu sorunların çözülmesi ve hastalıkla ilgili farkındalığın artmasıyla tehdidin giderek azalacağı görüşünü paylaştılar. 
 
Selfie bencillik midir?
Tüm dünyayı kasıp kavuran selfie çılgınlığı TOK’in de gündemindeydi. Gazi  Üniversitesi Vakfı Özel Anadolu Lisesi öğrencilerinin gerçekleştirdiği sunumda, “algı” dünyayı anlamanın temeli olarak tanımlandı ve fotoğrafların insanların dünyayı algılamalarına yardımcı olduğuna vurgu yapıldı. Selfie’de fotoğrafı çeken kişinin güç sahibi ve ilgi odağı olduğu belirtilerek sosyal medya aracılığıyla kişilerin narsist ve bencil tutumlarının beslendiği ileri sürüldü.
 
Kültür insanı, insan kültürü oluşturur
Ürdünlü öğrenciler ise sunumlarında kültür konusunu ele aldı. Kültürün insanı, insanın da kültürü oluşturduğunu ifade eden Ürdünlü öğrenciler, “Kim olduğumuz, düşüncelerimiz, günlük hayatımız ve alışkanlıklarımız kültürün etkisi altında belirlenir ve şekillenir.” dedi. Öğrenciler bununla birlikte karakteristik özelliklerin ve geleneklerin oluşumunda kültürün etkisine de değindi.
 
Üç gün süren konferansta öğrenciler kültürel sunumların yanı sıra Boğaz turu, Polonezköy gezisi ve Kapalıçarşı turu ile İstanbul’un tarihi ve turistik zenginliklerini de yaşama fırsatı buldular.
 
TOK ve Türkiye hakkında ne dediler?
 
Orlaith Rogers (16 yaşında, St. Dunstan’s College-İngiltere)
Türkiye’ye ilk kez geldim ve çok sevdim. Daha sakin bir şehir bekliyordum. Tanıştığım tüm insanlar kibar ve sıcakkanlıydı. Burada tanıştığım arkadaşlarımla sosyal medya üzerinden iletişimimi sürdüreceğim. TOK Konferansı çok başarılıydı. Bilgi Kuramı dersini çok daha iyi kavramamı sağladı. TOK (Theory of Knowledge/Bilgi Kuramı), İngiliz müfredatı açısından oldukça zor bir ders. İngiltere’de IB oldukça zor bir program ve çok az sayıda kişi tercih ediyor. Ben uluslararası bir kimliğe sahip olmak istediğim için IB programını seçtim. İleride ağır ceza hukukçusu olmak istiyorum.
 
Kallinikos Chalvatzis (17 yaşında, Anatolia College-Yunanistan)
Ülkenize ilk kez geldim. Türkiye, çok farklı kültürlerin son derece güzel biçimde bir araya geldiği kozmopolit bir ülke. Yunanistan ve Türkiye’yi sanatsal anlamda birbirine çok yakın buldum. İki kültür de duygu ve düşüncelerini dansla çok güzel ifade edebiliyor. Konferansa gelmeden önce TOK dersini çok fazla sevmiyordum. Ancak bu konferansla TOK’in önemini ve hayatın içinde olduğunu anladım. Çok değişik, çok iyi planlanmış bir organizasyondu. Ben yurt dışında okumak istediğim için IB programını tercih ettim. Tıp okumak ve kalp cerrahı olmak istiyorum.
 
Nina Sommerfelt (17 yaşında, Bergen Katedralskole-Norveç)
Türkiye’ye ilk ziyaretim ancak gelmeden önce biliyordum. Ülkenizde tatil yapan arkadaşlarım var. Türk insanları çok dışa dönük, bizler daha soğuk ve içe kapalıyız. TOK dersini çok seviyorum. Dersi burada canlı biçimde yaşamak, farklı kültürleri tanımak muhteşemdi. TOK’e ilgim daha da arttı. IB Diploma Programını tercih ettim çünkü öncesinde de İlk Yıllar (PYP) ve Orta Yıllar (MYP) programlarında eğitim almıştım. Tıp okumak ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olmak istiyorum. İnsanlara yardım etmeyi seviyorum ve bunun için doktor olmak istiyorum. Şu anda dünya Ebola tehdidi altında. Tıp eğitimimin ardından özellikle Afrika’da çalışmak istiyorum.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)