adscode
adscode

İnternete Uyar-Kaldır Düzenlemesi

AK Parti Ar-Ge Başkan Yardımcısı ve Şanlıurfa Milletvekili Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, kendisinin hazırladığı ve Meclis'e sunduğu internet suçlarına ilişkin kanun teklifiyle ilgili bilgi verdi.

İnternete Uyar-Kaldır Düzenlemesi
Türkiye'den Haberler
Uslu, tasarısıyla internet yasasında yapılacak yeni düzenlemenin 'sansür' olmadığını belirtti. Uslu, yasanın getireceği değişiklikleri şöyle anlattı: "Uyar-Kaldır denilebilecek bir yöntem söz konusu. Yani cezai müeyyide yerine, içerik sahibinin erişim ve yer sağlayıcı üzerinden uyarılarak içeriği kaldırmasının istenmesi. Kullanıcılar adına hapis cezasını tamamen ortadan kaldıran ve süreci idari para cezasına dönüştüren bir sistem".

'YETERLİ ŞÜPHE' YERİNE 'KUVVETLİ ŞÜPHE'

Erişimin engellenmesi kararlarında çok eleştirilen 'yeterli şüphe' ifadesinin uluslararası uygulamalar göz önüne alınarak 'kuvvetli şüphe' kavramıyla değiştirildiğini söyleyen Uslu, "Bu değişiklik 'şüphe' konusunun delillendirilme ihtiyacının daha da güçlendirildiği bir yaklaşımla tasarıya konuldu" dedi. Tasarıda, siber suçlara bakacak özel mahkemelerin olacağını da söyleyen Uslu, 'Yasa değişikliğiyle şikayetlerin duruşma yapılmaksızın en geç 3 gün içinde karara bağlanması isteniyor" diye konuştu. Uslu, vatandaşların, şikayet konusu paylaşımları isterse içerik ve yer sağlayıcıya isterse hukuk kanallarına başvurarak kaldırılmasını isteyebileceğini de ifade etti.

ERİŞİM SAĞLAYICILARI BİRLİĞİ OLACAK

İnternet suçlarında hukuki kararın; muhatap bulunamaması nedeniyle uygulanamadığını söyleyen Uslu, "Tasan, 'E- rişim Sağlayıcıları Birliği' oluşturulmasını öngörüyor. Yasadışı olduğuna karar verilen içerik engellenmesi konusunda bu birlik muhatap alınıyor" diye konuştu. Teklif, internette yer sağlayıcıların kayıtlarını en az 6 ay tutma zorunluluğunuysa 1 yıla çıkarıyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)