adscode
adscode

İstanbul bir kültür başkenti de ya biz?

Cumartesi akşamı müthiş bir dans gösterisine gittik. İspanya’nın en ünlü Flamenko dans topluluğu Rojas ve Rodriguez, Avrupa’da kapalı gişe sergiledikleri “Titanium”u, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda…

İstanbul bir kültür başkenti de ya biz?
Milliyet Diyalog
Cumartesi akşamı müthiş bir dans gösterisine gittik. İspanya’nın en ünlü Flamenko dans topluluğu Rojas ve Rodriguez, Avrupa’da kapalı gişe sergiledikleri “Titanium”u, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sergiledi...

17 milyonluk kültür başkenti İstanbul’da biletlerin günler öncesinden bitmesi ve önünde kuyruklar olması gerekirdi. Çünkü söz konusu gösteri, her zaman gidilecek, görülecek bir gösteri değildi. Hele hele meraklıları için kaçırılmayacak bir şölendi. Ama neredeyse salonun yarısı boştu!..

Peki niye?
Akla birkaç ihtimal geliyor. Tek tek sıralayalım.
- İstanbul’da sanatsever birkaç bin kişi dahi yok!
- Gösterinin olacağı iyi duyurulmadı.
- Medyanın dikkatini çekmedi.
- Biletler çok pahalıydı.
- Sadece erkek dansçıların gelmesi seyirci sayısını azalttı.
- Sanata yapılan müdahaleler, belediyenin bir organizasyonu olan bu gösteriye de tepki doğurdu?..
Daha pek çok neden sayılabilir. Öküzün altında buzağı aranabilir. Ya da en yalın haliyle, deve misali, neremiz doğru ki, sanata bakış açımız doğru olsun denilebilir...


İspanyol ateşi!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı istisnasız her gün İstanbullulara görsel ve işitsel ziyafetler sunuyor. Hem de her ay yüzlerce ve her yıl binlerce. Daire Başkanı Abdurrahman Şen’in verdiği rakamlar çarpıcı. 2014’te, İstanbul’daki 16 kültür merkezinde, tam 5 bin etkinlik gerçekleştirmişler. Her ay yayımlanan etkinlik kitapçıklarına baktığınızda da yok, yok.
Şen’in dans gösterisinde salon niye boştu değerlendirmesine geçmeden önce isterseniz gelin Rojas&Rodriguez ve “Titanium”u biraz daha yakından tanıyalım:
Angel Rojas ve Carlos Rodriguez 1995 yılında Flamenko dansını uluslararası alanda daha geniş bir seyirci topluluğuyla buluşturmak amacıyla bir araya geldi.
Koreografisini ve yönetmenliğini yaptıkları yeni gösterileri “Titanium” gösterileri ile Avrupa turnesinde fırtınalar estiren Rojas ve Rodriguez bu kez de İstanbulluları büyülemeye geldi ama aradıklarını bulamadılar. Tam bir hayal kırıklığı yaşayarak ülkelerine döndüler.
Çıktıkları kapsamlı turnelerle dans dünyasının dikkatini çeken topluluk, klasik ve çağdaş Flamenko tekniğini bir araya getirerek birbirinden değerli çalışmalara imza atıyor.   
Angel Rojas ve Carlos Rodriguez tarafından kurulan, klasik İspanyol dansı ile Flamenko’yu muhteşem bir estetikle buluşturan Rojas ve Rodriguez, 15 yıllık kariyerlerini farklı türleri bir araya getirdikleri gösterileriyle zirveye taşıyorlar.

Rojas ve Rodriguez’in enerjisini taşıyan “Titanium” sahnede hip hop ve Flamenko’yu bir araya getirirken, İspanya’nın break dans şampiyonu b-boy Chey Jurado gösterinin enerjisini daha da yukarı taşıyor.

İspanya’nın son zamanlardaki en başarılFlamenko topluluklarından biri olan Rojas&Rodriguez bugüne kadar İspanya’da, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika’da çıktığı turnelerle son zamanlarda dans dünyasının yıldızı en çok parlayan topluluklarından biri.

Aldıkları o kadar çok ödül var ki, sıralamaya kalksak, değil köşe, sayfa yetmez.

Gösterileri televizyonda yayınlansaydı eminim ki izlenme rekorları kırardı. Ama tek gösterim için geldikleri salonun yarıya yakını boştu...

Yazının devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)