adscode
adscode

Kendi mesleğinize ne kadar sahip çıkabiliyorsunuz?

​Tercihler nedeniyle, meslek seçimi, şu günlerede çok önemli.

Kendi mesleğinize ne kadar sahip çıkabiliyorsunuz?
Günün Yazısı
Adaylar, hemen her meslek konusunda, önce o mesleği icra edenlere memnun olup olmadıklarını soruyorlar. Ama aldıkları cevap genelde hep aynı: Aman uzak dur!..

İşte böylesi bir ortamda, çok da akıla gelmeyen bir meslek konusunda Zeynep Yolhan Şeflek, kendi mesleğine sahip çıkıp, biz  de varız, adaylar bizi de düşünsünler diyor. Keşke herkes yaptığı işi bu kadar sevse ve mesleğine sahip çıksa. İşte o zaman o meslekler çok daha iyi noktalara gelirler. 

Peki o meslek hangisi mi?

Veteriner fakülteleri

     ''Veteriner Fakülteleri MF-3 puan sıralamasıyla öğrenci alır. Ülkemizde İstanbul, Bursa, Ankara, Van , Samsun, Konya, Diyarbakır , Elazığ, Erzurum, Burdur, Şanlıurfa, Afyonkarahisar, Aydın, Kayseri, Kars ve Kırıkkale'de veteriner fakülteleri bulunuyor. 

      Veteriner fakültelerinde eğitim 5 yıldır ve öğrenciler 5. sınıfın 2. döneminde intörn olurlar ama İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi uluslararası agretasyon almaya çalıştığı için uyum kapsamında 2013 yılından itibaren fakülteye başlayan öğrenciler 5.sınıfın tamamında intörn olacak bu nedenle 5. sınıfın 1. dönemindeki dersleri 4. sınıfa atacak yeni bir ders programı uyguluyor, kısaca derslerin bazıları 1 dönem öne alınıyor( örneğin 2. sınıfın 1. döneminde verilmesi gereken fizyoloji 1, biyokimya 1 ve histoloji 1 dersleri birinci sınıfın ikinci döneminde verilmeye başlandı. Yine 1. sınıfın 2. döneminde verilen biyometri dersi bize birinci sınıfın birinci döneminde verildi ) Yine agretasyon kapsamında öğrenciler 2. sınıftan itibaren seçmeleri derslerle alanlara ayrılması planlanıyor(kanatlı, pet hayvanları, çiftlik hayvanları, egzotik hayvanlar, gıda teknolojileri...)Bu farklılıklar agretasyon sağlamış olan Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde var mı tam bilmiyorum.

       Size ilk mailimde veteriner hekimlerin iş imkanlarından bahsetmiştim ona ek olarak şunu ekleyebilirim erkek öğrenciler askerliklerini özel birliklerde yapıyor. Ayrıca yurt dışından Türkiye'de yetiştirilmek için getirilen hayvanlar ne derece adapte olabilir hangi bölgelerde iklim ve beslenme koşulları onlara uygundur hangilerinin tohumlanma suretiyle hangi bölgelerde yetişebileceği et ya da süt verimi bakımından faydalı olabileceği gibi hususlarda veteriner hekimler önem kazanmaktadır bu da gerek istihdam bakımından gerek ülke ekonomisi bakımdan gerek toplumun süt ve et ürünleri bskımından beslenebilmesi açısından önem arz etmektedir.Keza ilaç alınında gerek hayvansal ürünlerin arttırılması bakımından ARGE çalışmalarına katkısı da aşikardır.

         Bunların dışında öğrenmek istediğiniz bilgiler olursa belirtirseniz yardımcı olurum ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim.''


***

''Yazınız için hem şahsım hem de mesleğim adına çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum.
  Adaylar meslek seçerken "Mezun olunca işsiz kalır mıyım?" "İş imkanlarım neler olacak?" gibi soruların cevaplarına dikkat ediyorlar. Ben mesleğimin iş imkanlarını çevremdekilere anlattığımda hepsi bu kadar imkanı olduğunu bilmediklerini belirtti. İlk mailimde yazdığım : fakültede kalınabilir ya da klinik açılabilir ama başka imkanları da var, mesela,
1.Gıda sektöründe çalışabilirsin
2.İlaç sektöründe çalışabilirsin
3.Devlete girebilirsin
4.Belediyede çalışabilirsin
5.Genetik çalışmalarda ya da hayvanların kullanıldığı deneylerde görev alabilirsin
6.Emniyete çalışabilirsin
7.Askeriyede çalışabilirsin
8.Çiftliklerde çalışabilirsin
9.Haralarda çalışalabilirsin
10.Yurt dışına çıktın mı senden iyisi yok orada veteriner hekimler el üstünde tutuluyor (fakülteye başlayınca da yurt dışında veteriner fakültelerinin puanlarının tıp fakültesinden daha yüksek olduğunu öğrendim ayrıca isterlerse mezun olduktan sonra veteriner hekimler TUS'a girip tıp fakültesinde temel bilimlerden birine geçebiliyor) imkanları öğrenince bu konudaki bilgi eksikliğini gördüğümden size mail attım. Bu iş imkanları da adaylara ek bilgi olarak aktarılmasının uygun olabileceğini düşündüm tabii siz de uygun görürseniz. 
     Hem bunu belirtmek hem de tekrar teşekkür ve minnetlerimi belirtmek istedim.'

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)