adscode
adscode

Kolejlere sıkıyönetim!

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasını Dair Yönetmelik, dün, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.Peki bu ne anlama geliyor?

Kolejlere sıkıyönetim!
Milliyet Diyalog

Dışarıdan bakıldığında rutin bir değişiklik gibi gözükse de, kolejleri ciddi anlamda zaptı rapt altına alıyor, kapatılmaları kolaylaştırılıyor. Yabancı isim vermeleri ise yasaklanıyor.
Dershane sözcüğü, resmen tarih oluyor. Attıkları her adım da resmen gözetlenecek.
Görünen o ki, özel okullar için hayat bundan sonra hiç de kolay olmayacak!..

Yabancı isim yasaklandı
İşte yeni yönetmelikten önemli satır başları:
* Özel öğretim kurumlarına, Türk milli eğitiminin genel ve özel amaçları ile temel ilkeleri doğrultusunda kurumun amacına, eğitim programına ve düzeyine uygun, belli bir anlam taşıyan ve Türkçe ad verecek. Yabancı ve milletlerarası okullar hariç, diğer kurumlara  ülke, millet, yabancı kurum ve kuruluş adları verilemeyecek.

Dershane ismi kaldırıldı
 Yönetmelikle, özel öğretim kurumlarının tanımı içerisinden “dershane” ibaresi çıkarıldı, dönüşümü gerçekleşecek okullarının ismi olarak belirlenen temel lise ibaresi ise eklendi.
* Yönetmeliğe göre, gerçek ve tüzel kişiler tarafından yetkili makamlardan kurum açma izni alınmadan veya her ne ad altında olursa olsun eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen faaliyetlerin izinsiz yapıldığı tespit edildiğinde, bu yerler valiliklerce kapatılacak.
* Dönüşüm programına alınan kurumlardan okul için düzenlenen kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatını aldığı tarih itibari ile mevcut kurumlarının kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatları iptal edilecek.
Dönüşüm sürecinin bitiminde dönüşme talebinde bulundukları örgün eğitim kurumunun haiz olması gereken şartları karşılayamayan kurumların kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilerek, faaliyetlerine son verilecek.

Hazırlık kursu yasak
* Kurslarda ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğinde eğitim verilemeyecek.
* Okullar, haftalık ders çizelgesinde belirtilen saatler dışında veya cumartesi günleri kendi öğrencileri için valilik izni ile derslere takviye kursu açabilecek.
* Öğrenci etüt eğitim merkezlerinde, öğrencilerin gelişim düzeyleri, ilgileri dikkate alınarak haftalık eğitimlerinin en az yüzde 50’si sosyal, kültürel, sanatsal veya sportif alanlarda verilecek.
* Öğrenci bilgileri MEBBİS’e kaydedilecek

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!








 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)