adscode
adscode

Lise seçiminin altın kuralları

Lise seçerken nelere dikkat edilmeli?

Lise seçiminin altın kuralları
Lise
Güncelleme : 05-Jul-23 14:25

LGS Merkezî Sınav sonuçlarının 23 Haziran’da açıklanmasıyla 3 Temmuz’da tercih süreci başladı. Tercih sürecini bekleyen öğrenci ve velileri doğru lise seçimi heyecanı sardı. Doğa Koleji Ortaokul Rehberlik Bölüm Başkanı Gülşen Aksu, aile yaklaşımlarının bu süreçte çok önemli olduğunu belirterek velilere ve öğrencilere önerilerde bulundu. Aksu, Doğa Koleji’nde kurum dışı tüm öğrencilere de danışmanlık imkânı sağlandığını ve liseye geçiş sürecinde öğrencilerin kariyer yolculuklarına doğru tercihlerle rehberlik ettiklerini belirtti.

Ailelere önemli tavsiyelerde bulunan Aksu, şunları kaydetti:

Aileler, çocuklarının hedeflerini belirlemede ve kariyer planlarını yapmada onlara yardımcı olmalı; kendisini tanımasına, farklı seçenekler araştırmasına ve hangi alanda ilerlemek istediğini belirlemesine destek olmalıdır. Bu süreçte çocuğun ilgi alanları ve hedefleri hakkındaki düşüncelerini açıkça ifade etmesine fırsat tanınmalıdır. Lise tercihleri ile ilgili alınacak tüm kararlar, çocukların fikirleri dinlenerek, tercihleri anlaşılmaya çalışılarak ve iş birliği yapılarak alınmalıdır.

Aileler LGS tercih süreçleri hakkında bilgi sahibi olmalı, sürecin nasıl işlediği, doğru lisenin nasıl seçileceği, liselerin farklı özellikleri ve başarıları konusunda çocuklarına yol gösterici olmalıdır. Çocuklara bu süreçte duygusal olarak destek olunmalı, çocuklar motive edilmeli, endişeleri dinlenmeli ve çözüm odaklı bir yaklaşımla yanlarında olunduğu hissettirilmelidir.

Tercih işlemleri öğrencilerin kişilik özellikleri, ilgi alanları, kariyer hedefleri dikkate alınarak mutlaka bu alanda uzman kişilerle yapılmalıdır. Lise seçimi konusunda tercih yapmakta zorlanan öğrenciler ve veliler için Doğa Koleji kampüslerinde ücretsiz tercih danışmanlığı hizmeti verildiğini açıklayan Gülşen Aksu, tercih danışmanlığı almak isteyen velilerin okulun web sitesinden başvuru yapabileceklerini söyledi.

Aksu, lise seçiminin öğrencinin kariyer yolculuğunda önemli bir basamak olduğunu hatırlatarak doğru lise seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini ise şöyle sıraladı:

Öğrenme Ortamı

İyi bir lise, lise hayatının ilk yıllarından itibaren öğrenciyi tanımalı; ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerini keşfedebilecekleri ve geliştirebilecekleri öğrenme ortamları yaratmalıdır. İyi bir lisenin hem içeriğe hem de beceriye odaklanması gerekir. Okulun fiziksel imkânları da önemlidir. Kütüphane, laboratuvarlar, spor alanları, sanat sınıfları gibi öğrencilerin farklı ilgi alanlarını keşfetmelerine ve yeteneklerini geliştirmelerine destek olacak ortamların varlığına dikkat edilmelidir. Öğrencilere onların ilgi ve becerileri doğrultusunda eğitimler vererek hayata hazırlık süreçlerinde çok yönlü gelişimlerini desteklemelidir. Ayrıca öğrenciler güvenilir bir ölçme-değerlendirme sistemi ve yayınlarla desteklenmeli, öğrencilere ve ailelere düzenli geri bildirim verilmelidir.

Çok Yönlü Beceri Gelişimi

İyi bir lise; öğrencilerinin iletişim ve sosyal becerilerine önem vermelidir. Ergenlik dönemi, aynı zamanda genç yetişkinlik dönemine hazırlık demektir. Bu nedenle bir birey olarak toplum içinde yer edinecek öğrencilerin bu becerilerinin desteklenmesi gerekir.

İyi bir lise, öğrencilerin kendilerini çok yönlü geliştirebilecekleri akademik ve sosyal ortamlar sağlamalıdır. Spor takımları, sanat kulüpleri, müzik enstrümanı dersleri, tiyatro gösterileri ve diğer etkinlikler; öğrencilerin ilgi alanlarına göre çeşitlilik sunmalıdır. Bu tür faaliyetler, liderlik becerileri, takım çalışması ve kişisel gelişim gibi önemli becerilerin kazanılmasını teşvik eder.

Dijital Dünyada Dijital Beceriler

İyi bir lise, öğrencilerin dijital becerilerini geliştirmelidir. İnsanlarla nasıl iletişim kurduğumuz, haberleştiğimiz, sosyalleştiğimiz, çevremizle, dünyayla ilgili gelişmelerden nasıl haberdar olduğumuz, alışverişimizi nasıl yaptığımız, anılarımızı nasıl biriktirdiğimizi dönüştüren dijital çağdayız. İyi bir lise, öğrencilerinin dijital çağda nasıl kimlik oluşturduklarını ve dijital güvenlik konularını önemsemeli; öğrencilerinin kodlama, yazılım ve yapay zekâ gibi konularda becerilerini geliştirerek teknoloji çağına uyum sağlayabilen bireyler yetiştirmeyi hedeflemelidir.

Proje Temelli Lise

İyi bir lise, öğrencilerin bilimsel süreç becerileri kazanmalarını desteklemelidir. Matematik, fizik, kimya, biyoloji, edebiyat, tarih, coğrafya gibi temel bilimlerde öğrencilerin araştırma yapmasını; bilimsel bilgi üretmesini sağlamalıdır. Öğrencilerini ulusal ve uluslararası bilimsel proje yarışmalarına yönlendirmelidir. Etik ve akademik dürüstlük gibi kavramları lise hayatında öğretmeli, üniversitedeki akademik hayata hazırlamalıdır. Bilim ve teknoloji üretme; ülkesine, topluma ve dünyaya katkı sağlayacak gençler yetiştirme misyonuna sahip olmalıdır.

Yabancı Dil Eğitimi

İyi bir lise, yabancı dil eğitimine önem vermelidir. Haftalık programda yabancı dil ders saatlerine yoğunluk vermeli ve öğrencilerin dil becerilerini nasıl geliştirdiği ile ilgili özgün bir programı olmalıdır. Öğrencilerin dil yeterliliğini ölçen uluslararası sınavlara hazırlamalıdır. İyi bir lise, çeşitlilik ve kültürel farkındalık konularında öğrencileri bilinçlendirmelidir. Farklı kültürler, inançlar ve perspektiflerin kabul edildiği, hoşgörü ve saygı temelinde bir ortam sağlanmalıdır. Bu, öğrencilerin dünya görüşlerini genişletmelerine ve küresel vatandaşlar olarak yetişmelerine yardımcı olur.

Üniversite Hazırlık Süreci

İyi bir lise, üniversite hazırlık süreçlerinde öğrencilerinin akademik takibini yapmalı ve belirli periyotlarda geri bildirimler vererek çalışma davranışlarını şekillendirmelidir. Üniversiteye geçişte uygulanan sınav sisteminde öğrencilerin dört yıllık lise eğitimi boyunca sorumlu oldukları konu ve kazanımlar ölçülür. Dolayısıyla lisenin ilk yıllarından itibaren öğrencilerin güçlü bir akademik altyapıya sahip olmaları gerekir. Tüm öğretmenlerin öğrencilerin akademik becerilerini yakından izledikleri, öğrenciye ve veliye düzenli geri bildirim verdikleri bir danışman öğretmenlik sistemi uygulanmalıdır. Ayrıca iyi bir lise yurt dışı üniversite hedefleyen öğrenciler için de gerekli tüm alt yapıları sağlayarak üniversiteye kabulü kolaylaştırmalıdır. Rehberlik çalışmaları, sınav başvuruları, sınav hazırlığı ve kariyer danışmanlığı gibi konularda profesyonel destek sağlamak; öğrencilerin hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur.

Hayata Hazırlık

İyi bir lise; öğrencilerini tasarım odaklı düşünme, girişimcilik, liderlik, inovasyon, yaratıcılık, problem çözme gibi kavramlarla tanıştırmalıdır. Bu alanlardaki proje ve etkinliklerle öğrencilerini üniversitenin yanında geleceğin iş dünyasına da hazırlamalıdır.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)