adscode
adscode

LYS'ye nasıl çalışmalısınız?

LYS'ye nasıl çalışmalı, nasıl taktikler geliştirmelisiniz?

LYS'ye nasıl çalışmalısınız?
Sınavlar
Uzmanlardan LYS Öncesi Çok Önemli Taktikler - Uyarılar - Öneriler - Tüyolar

Üniversiteye girişte ilk adım olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) 2 milyon 117 bin 77 aday katıldı. Sınav sonuçları 25 Mart’ta açıklandı. Buna göre, puanı hesaplanan 2 milyon 84 bin 91 adaydan 1 milyon 879 bin 812’si herhangi bir puan türünde 150 barajını geçebildi.

YGS sonuçlarına göre 150-179.99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecekler. Bu adaylar Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) giremeyecek. YGS sınav sonucuna göre puan türlerinden en az biri 150 ve üzeri olan adaylar özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilecek. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar ise LYS’lere girme hakkı kazanacak.

YGS'yi unutmayın ama önünüze bakın
YGS sonucunuzu, yaptığınız hataları göz ardı etmeyin ama bunları düşünüp önünüze bakmayı da ihmal etmeyin. YGS'de eksik kaldığınız konuları tekrar gözden geçirin ve bu konularla ilgili soru çözün.LYS konularını da çalıştıktan sonra sürekli test çözerek, deneme sınavları yaparak kendinizi test edin.

Mayıs ayı da adaylar için konuları pekiştirme, konu anlatımlı kitaplardan yararlanarak tüm konulara tam anlamıyla hakimiyet sağlama dönemi olmalı. Sadece deneme sınavı çözerek çalışmak yeterli olmayabilir.

Haziranda sınava son iki hafta kala; vurucu ve çarpıcı sorularla baş etme, sınav deneyiminde en üst noktaya varma döneminiz olmalı. Sınavda hızlı olmak; yaptığınız uzun soluklu, sistemli ve etkili konu oturtma çalışmaları, zaman kullanımı, pekiştirme alıştırmaları, deneme sınavları ve kitap bitirme çalışmaları ile ilgili. Konuları oturttuğunuzda, düzenli olarak ders, bölüm bazlı denemeler, soru kürleri, tam denemeler yaptıysanız, hızınız artar.

Soruları yapamıyorum, sınav çok zor, benim kapasitem yetmez gibi bahane cümlelerini kesinlikle kurmamalısınız. Herkes, çalışan kişinin başarılı olacağını çok iyi biliyor.

UYKU VE YEMEK ÇOK ÖNEMLİ
Sınavlarda başarılı olmanın yolunu strese ve konsantrasyon eksikliğine de bağlayan uzmanların bu konuda öğrenci ve adaylara önerdiği taktik ise nefes organizasyonlarını ve su içmeyi sınav anında alışkanlık haline getirmeleri yönünde. Sınav anında yaşanan stres nedeniyle nefes almakta zorlanan ve kaygı, endişe gibi sorunlar ile mücadele etmek zorunda kalan öğrencilerin genelde başarısız sonuçlar aldığını da sözlerine eklediler. Sınav öncesi yapılan uyku ve yemek düzeninin de sınavlarda alınan sonuçları doğrudan etkilediğini de vurgulayan uzmanların sınav gününden bir gün öncesine kadar değil son ayları oldukça düzenli geçirmeleri yönünde adayları yönlendirdiklerini ve bunun da olumlu sonuçlara yol açtığını belirtiyorlar.

LYS Tarihleri

LYS-4 (Sosyal Bilimler): 18 Haziran Cumartesi, 10.00, 135 dakika. Tarih testindeki 44 soru için 65; coğrafya-2 testindeki 14 soru için 20 dakika; felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testindeki 32 soru için 50 dakika verilecek.

LYS-1 (Matematik): 19 Haziran Pazar, 10.00, 135 dakika. Matematik ve geometri testi olacak. Matematikte 50 soru 75; geometride 30 soru 60 dakikada cevaplanacak.

LYS-2 (Fen Bilimleri): 25 Haziran Cumartesi, 10.00, 135 dakika. Fizik, kimya ve biyoloji testlerinde 30’ar soru bulunacak ve 45’er dakika verilecek.

LYS-5 (Yabancı Dil): 25 Haziran Cumartesi, 14.30, 120 dakika. 80 soru sorulacak. Yabancı dil sınavı Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde yapılacak.

LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya): 26 Haziran Pazar, 10.00, 120 dakika. Türk dili ve edebiyatı ile coğrafya-1 testi yer alacak. Türk dili ve edebiyatı testinde 56 soruya 85 dakika süre tanınacak. Coğrafya-1’de ise 24 soru 35 dakikada cevaplanacak. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacak.

LYS başvuruları 1-14 Nisan tarihleri arasında alınacak.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)