adscode
adscode

Milli Eğitimde Sanat Eğitimi Garabeti

Liselerde Müzik Ve Resim Öğretmenlerinin Ders Garabeti

Milli Eğitimde Sanat Eğitimi Garabeti
Sendikalar
Yaz tatili biter , okul başlar orta öğretimde görev yapan ve görsel sanatlar  ve müzik  öğretmenlerini bir sıkıntı basar… (kafada deli sorular uçuşur) 

Acaba bu sene bana kaç saat ders çıkacak?... maaş karşılığı ders doldursam şükredeceğim… 15 saatten fazla dersim olursa ohhh, acıcıkda ders ücreti alırım süper olur… Ya 15 saatten az dersim çıkarsa , acaba yakın okullarda ders var mıdır fazla… inşallah iyi bir okula görevlendirilirsem sıkıntı yaşamadan bu seneyi de atlatırım. Seneye Allah kerim… 

Anadolu liselerinde Müzik ve Görsel sanatlar dersi eğitim programımızda 1 saat  zorunlu görülmesi gereken bir ders  ve kendi içerisinde seçmeli olarak uygulanmaya çalışılıyor. Buda oldukça kafa karıştırıyor. Öğrencilerden ders yılı başı itibarı ile ders seçim dilekçeleriyle beraber bu dersinde seçilmesi istenir ve buna göre öğretmenin gireceği ders saatleri belirlenir. Zorunlu derslerde sınıf açmak gibi bir kavram olmamasına rağmen okul idaresi çoğunlukla(!)  10 kişi seçmezse sınıf açamayız diyerek, sınıfın tamamını 10 kişiden fazla seçilen derse kanalize(! ) eder…  Diğer dersi seçen 8-9 kişinin anayasal eğitim hakkını zorunlu bir ders de seçmeli ders yönetmeliğini uygulayarak gasp ediyorlar.  

Olaya eğitim hakkı olarak bakılırsa bir garabet daha ortaya çıkıyor. Öğrenci ben hem müzik hem görsel sanatlar dersi görmek istiyorum diyemiyor. Dese bile göremiyor... Gençlerimize 1 saatlik temel sanat eğitimi dersi çok görülüyor… 1 saatlik Görsel sanatlar ve müzik dersini birbirinin muadili olarak gören bir zihniyetin bunun yanlış olduğunu görmesini, sanat eğitimi açısından çabalamasını beklemek ise bizim garabetimiz… 

Her sene görsel sanatlar ve müzik ilçe zümre toplantılarında görüşülen tutanağa geçilen birinci sorun  1 saat dersin yetersiz  olduğu 2. si ise dersin seçmeli olmasının eğitim hakkını gasp ettiğidir… Bakanlık yetkilileri bu tutanakları okur mu bilmem fakat bu savımı test edebilirler. İlçelerden gelen tutanakların en az üç de ikisinde yukarıdaki ifadeler yazar… Test etmek bedava (!)  

Anadolu ve meslek liselerinde durum bu, fen liselerinde ise durum tamamen trajikomik. Bakanlık der ki fen liselerinde dersiniz 2 saattir fakaaat öğrenci Görsel Sanatlar, Müzik ve Beden eğitimi derslerinden 3 ün den birini seçer ve okur. (ve iş bilmeyen yada insiyatif alamayan okul idareleri başlar düşünmeye, 30 kişilik sınıfı eşit 3 parçaya nasıl böleceğiz  ) 3 kişi müzik 8 kişi görsel sanatlar 19 kişinin beden eğitimi seçtiğini düşünürsek; bu derse seçmeli ders yönetmeliğini uygularsanız müzik ve görsel sanatlar dersi açılmaz. Bütün sınıfa beden eğitimi göreceksiniz sayı çıkmadı denir, sanat dersi görmek isteyen çocuklarında eğitim hakkı elinden alınır. Her sene başı müzik ve görsel sanatlar öğretmenleri stresten kanser olur… Çünkü çocuk enerjisini boşaltacak dersi sanat eğitiminden daha fazla önemseyecektir ve onu seçecektir. Görsel sanatlar ve müzik öğretmenleri göçmen kuşlar gibi okul okul gezmek zorunda kalacaklardır. Bu bakanlık eliyle uygulanan bir mobing değil de nedir. Bu problemi aydınlığa kavuşturmak çok basittir. Fakat görsel sanatlar ve müzik dersi öğretmen ihtiyacı artacağından dolayı bunu yapmak pek işe gelmemekte. Lise müdürlerinin çoğu fen lisesinde beden eğitimi öğretmeni varsa müzik ve görsel sanatlar kadrosu açmaz, diğer liselerde ise müzik öğretmeni varsa görsel sanatlar kadrosu açmaz (ya da tam tersi). Böylece ihtiyaçtan daha az öğretmenle gün kurtarılır. Devletimizde sanat eğitimi gibi önemsiz ve değersiz bir konu için para harcamamış olur. (israf sonuçta)

Hakan KAYATEMUR
Anadolu Eğitim Sendikası
Milas Temsilcisi

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)