adscode
adscode

Rusların Dolar endişesi ve “Rus Blac Friday”i

Rusların Dolar  endişesi ve “Rus Blac Friday”i
Konuk Yazar
ABD Kayayı Yuvarladı ve Bakın Altında Kimler Kaldı?
Rusların Dolar  endişesi ve “Rus Blac Friday”i
Dünya’nın en büyük petrol üreticisi durumunda olan Rusya son yılların en zor zamanını geçiriyor. OPEC’in aldığı kararla düşüşüne devam eden petrol ( toplamda %30 düştü)  Rus ekonomisini şimdiden zora sokmaya başladı. Rus ekonomisi neredeyse 2014’te hiç büyüyemeyecek (%0,5).  Petrolün dünya piyasalarındaki önlenemez gerileyişi  ve Rus ekonomisindeki  beklentilerin negatif seyretmesi , Ruble’nin yılbaşından bu yana %18 düşmesinin de ana nedenleri arasında gösteriliyor.
Tüm bu gelişmeler nedeniyle   Ruslar son haftalarını internet üzerinde Ruble’nin son durumunu takip etmekle geçirdiler. Rus halkı web üzerinden  Ruble-Dolar paritesini   tüm yıl boyunca  merak ettiğinden  tam 6 kat daha fazla  merak ederek aradı. Rus halkı geçtiğimiz seneye göre ise 10 kat daha fazla merak etti Dolar’ın son durumunu.
Rus halkı sadece bununla yetinmedi. OPEC ile ilgili haberleri de yakından takip etti geçtiğimiz hafta. OPEC toplantısının yapıldığı gün magazin ve spor haberlerini saymazsak OPEC Ruslar arasında en çok aranan arama terimi oldu. Yine geçtiğimiz hafta Ruslar ABD’den dünyaya yayılan bir süper indirim etkinliği olan “Black Friday”  haberlerini biz Türkler’den daha fazla aradı. Rus  “Black Friday” Perşembe ve Cuma gününün en çok arananı oldu.
Rusya hakkındaki tüm bu detayları üst üste koyarsak, Rusların gelecekleri hakkında hem oldukça tedirgin hem de bütçelerinde kısıntıya giderek ucuz alışverişe yöneldiğini düşünebiliriz. Tabi aynı zamanda ABD’ye karşı Stockholm Sendromuna tutulduğunu da varsayabiliriz.
Ukrayna Kayanın Yuvarlanmasına Sebep mi Oldu?
Peki Rusya’nın bu duruma düşmesi ve hatta daha kötüye gideceğinin ön görülmesinin kime ne faydası olabilir? Elimizdeki veriler ışığında biraz alanımız dışına çıkalım. Rusya’ya bu kötüye gidiş yönünü kimin verdiğini bulalım. Rusya bir karar alarak Ukrayna ile savaşa giriyor, ABD ve AB bu karara karşı çıkarak yaptırım uygulama kararı alıyor. Rusya başka adımlar da atıp İran ve Çin ile işbirliği yapmaya çalışıyor ve ABD’nin Suriye politikasına başından beri karşı duruyor. Aynı zamanda bu adımlar Rusya’yı İran’ın doğal ittifakı yapıyor.
Peki  ABD’nin azılı düşman olarak bellediği sınır komşumuz kim? Tabi ki İran. ABD bu gelişmeleri yakından takip ederek haberi patlatıyor: Kaya Gazı üretimi yaparak petrol ihtiyacını azaltacağını ima eden ABD, krizin ilk adımını belirlemiş oluyor. ABD alınan OPEC kararları ile birlikte Rusya başta olmak üzere İran ve Çin’i de zora sokmayı başarıyor(Suriye ve Irak petrol üreticileri de aynı anda zora girmiş oldu) ve böylece  son noktayı koyuyor. ABD yine tek bir planla, başta Rusya olmak üzere tüm karşı cepheyi hizaya sokmaya karar vermiş gibi.
Bu aslında bilinen bir soğuk savaş ilanı ve en azından Rusya’nın hizaya sokulması operasyonu olarak düşünmemize yeter de artar bile.  Bu hikayenin şimdilik en büyük kazananı ABD ve onun dev ekonomisi.  Türkiye gibi petrol ithal eden ülkeler de kazançlı çıkanlar arasında yer almış durumda. Türkiye petroldeki bu büyük gevşeme karşılığında  devasa ticaret açığını kısmen de olsa kapatmış olacak. Tabi soğuk savaşlarda neyin ne zaman olacağını kestirmek zor. Her an diz çöken bir Rusya tüm hesapların tekrar yapılmasına neden olabilir. İşte o zaman geldiğinde belki de her gün döviz kurlarına bakmak zorunda kalan başka ülkeler olabilir diyelim ve bu konuyu bu işi daha iyi bilenlere havale edelim.
Frikik mi Komisyon mu?
Şimdi kısa bir gündem turu yaparak yazımızı noktalayalım. Son birkaç günde Türk web kullanıcıları sürekli konuştuğumuz diziler dışında “Dersim Katliamı”, “TEOG sınav sorularını”, Türkiye’yi ziyaret eden “Papa”yı, başbakan Davutoğlu’na inat Tunceli’ye giden Devlet Bahçeli’yi, piyasaya kaçak yayılan “Zehirli Ayakkabı”ları ve tabi ki “bedelli askerlik” haberlerini  web üzerinde çokça aradı. Yolsuzluk komisyonunu ile ilgili alınan haber yasağı her ne kadar çokça haber olarak karşımıza çıktıysa bile Türk halkı bu haberi okuyup geçmeyi tercih etti. Alınan yasak kararı   “Asena Erkin”in frikiğinden daha fazla merak edilmedi.
“Cyber Monday”
ABD’de ise en çok merak edilen isimler arasında ünlü Amerikan Futbolu oyuncusu Eric Berry vardı.Bu hafta ilk 10 arasındaydı. Geçtiğimiz sene yaptığı filmlerdekine benzer bir kaza ile aramızdan ayrılan Hızlı ve Öfkeli filmlerinin baş aktörü Paul Walker’ı Amerikan halkı unutmadı ve hakkındaki haberleri takip etti. The Walking Death dizisinin dörtte biri kadar merak ediliyor olsa da Amerikalılar haftanın en azından bir gününden “Homeland” i en çok aranan diziler arasına soktu. Tabi ABD’liler deli gibi “BlackFriday” ile ilgili haberlerini web üzerinde takip etmeyi ihmal etmedi. Bunun yanında  bizim çok bilmediğimiz bir arama terimini de birinci sıradan aradılar. “Black Friday” etkinliğinin hemen arkasından geldiği ve internet üzerinden “Black Friday” in devamı olarak sunulan “Cyber Monday” ABD de açık ara en çok aranan arama terimi oldu.
Güncel ve Trend olanı sizin için takip etmeye devam ediyoruz. Merakla kalın…
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)