adscode
adscode

'Sosyal Medya Geleneksel Medyanın Tahtını Sallıyor'

Deneyimli gazeteciler Medya Atölyesinde mesleğe ilgi duyan üniversite öğrencileriyle buluştu.

'Sosyal Medya Geleneksel Medyanın Tahtını Sallıyor'
Üniversite
Medyayı daha yakından öğrenmek için bir araya gelen öğrenciler gazete ve televizyon dünyasının usta isimlerinden mesleğin güzel ve zor taraflarını öğrenme fırsatı buldu. Atölyeye Gazeteci Sedef Kabaş, Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros, Bugün Gazetesi Haber Müdürü Erkan Acar ve Püff Mizah Dergisi Ekibi katıldı.

Fatih Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Medya Atölyesi’ne medya alanında uzman kişiler katıldı. Programda Gazeteci Sedef Kabaş, Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros, Bugün Gazetesi Haber Müdürü Erkan Acar ve Püff Mizah Dergisi Ekibi sektör tecrübelerini gazeteci öğrencilerle paylaştı. Geçtiğimiz 2014 yılı medyada sansürün olduğu bir yıldı. ABD merkezli düşünce kuruluşu olan Freedom House’un 2014 Basın Özgürlüğü Raporu’nda, Türkiye ilk kez “özgür olmayan ülkeler” kategorisine düştü. Ana teması ‘Medya ve Etik’ olan panelde konuşan Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros, medyanın çoğunun bir algıya hizmet ettiğini bunun dışında kalarak objektif yayıncılık yapmaya çalışanların ise son dönemde oldukça azaldığını söyledi.

 MUHALİF OLANLAR YALNIZLAŞTIRILIP LİNÇ EDİLİYOR

 Toros, medyada var olan etik anlayışın öteden beri her zaman tartışılıp sorgulandığını ancak son zamanlarda yaşananların bütün kural ve kavramların bir kenara itildiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Toros, “Yapılan yayınlardan dolayı vatandaşın da kafasının karışık olduğu bir dönemden geçiyoruz. Gazetecilerden sorgulamadan eleştirmeden kesin biat edilmesi bekleniyor. Etmeyenlerse yalnızlaştırılarak linç ediliyor. Bizim programlarımızda yorumculuk yapan bir akademisyen önce işi bırakması için tehdit edildi. İşi bırakmasına rağmen üniversitedeki rektörlük görevinden oldu. Pelin Batu sırf bizde program yapıyor diye linç ediliyor.’ dedi.

 SEDEF KABAŞ: GAZETECİNİN İŞİ TOKAT ATMAKTIR

 Twitter’da attığı bir tweet nedeniyle 5 yıl hapsedilmesi için hakkında dava açılan gazeteci Sedef Kabaş, Türkiye’de siyaset dünyasının özgür basın istemediğini savundu. Kabaş, ‘Gazetecinin dostu olmaz, işi tokat atmaktır. Gerçek gazeteci kötü polis olmayı göze alabilmelidir. İşini hakkıyla yapamıyorsan o işi sadece ekranda görüneyim, gazetede imzam çıksın köşem olsun diye yapmayacaksın. Siz vatandaş olarak gerçeği sorgulamadığınız sürece başkalarının söylediğini ve yaptığını yutmak zorunda kalırsınız.’ şeklinde konuştu. Kabaş ayrıca sosyal medyanın yakın zamanda geleneksel medyanın tahtını salladığını ve gazeteleri zor durumda bırakabileceğini savundu.

 
‘MEDYA ETİK MÜDÜRÜ OLMALI’


Panele konuşmacı olarak katılan Bugün Gazetesi Haber Müdürü Erkan Acar, gazetelerde haber koşuşturması içinde haberin nesnelliğini takip edecek habere oluşum esnasında müdahale edebilme yetkisine sahip ‘Medya Etik Müdürü’ olmalı önerisinde bulundu. Fatih Üniversitesinde konuşan Acar, “Güç kimin elindeyse etik o tarafa doğru kayıyor. Bugün etik diye bağıran isimlerle muhabirlik dönemimizde birlikte çalışmışlığımız var. Resmen hikaye yazar aslı astarı olmayan bilgileri haber merkezlerine servis ederlerdi. Ertesi gün o metinlerin birçok gazetede yer aldığını hayretler içerisinde görürdük. Birçok insanın canı böyle asparagas haberler yüzünden yandı.” ifadelerini kullandı.

 ‘BİR KARİKATÜR BAZEN BİR KİTAP ETKİSİ YAPAR’

 Zaman Gazetesinin mizah eki Püff Ekibi de Medya Atölyesi’nde üniversitelilerle buluştu. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği ekipten gazeteci yazar Nedim Hazar Türkiye’de mizah alanında bir boşluğu doldurduklarını vurguladı. Bernard Lewis’in, ‘Dünya’da mizah yapabilen bir millet varsa o da Türkler’dir’ sözünü nazara veren Hazar konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘Türkiye’de siyasetçisinden iş adamına, esnafından gazetecisine kadar insanların gülmekten imtina ettiklerini görüyorum. Gazetede köşe yazan adamların fotoğraflarına bakın hepsi çok ciddi. Benimki mesela Stalin’e benziyor. Biz argoya kaçmadan, hakaret etmeden kaliteli mizah yapılabileceğine inanıyoruz. Bunun için yola çıktık. Şimdiye kadar aldığımız tepkiler doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.”

 Habercilik, televizyon programcılığı, kültür sanat ve belgesel gibi konularda öğrencilere ders verilen Atölye sonunda öğrencilere sertifika verildi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)