adscode
adscode

Şovmen okullara MEB’den uyarı!

Şovmen okullara MEB’den uyarı!
Milliyet Diyalog
Başarılı olmak hele hele zirveye oturmak kadar güzel bir şey yok.
Şampiyonluğun reklamı yapılmaz mı, elbette yapılır.
Ama dozu bazen öylesine kaçırılıyor ve yalan yanlış bilgiler veriliyor ki işte o zaman, bu kadarına da pes diyorsunuz.
Haksız rekabet, kandırma, abartı ve yanlış yönlendirmenin faturası diğer sektörlerde de elbette hiç hoş değil. Ama faturası o kadar ağır olmaz. Aynı ürünü bir daha almaz ya da selamı sabahı kesersiniz, olur biter. Ancak eğitim için durum çok farklı.
Çocuğunuzu, bu yalan, yanlış ya da abartılı reklamların etkisi altında kalarak bir okula kaydettirdiğinizde, geri dönüşü çok zor olur. Heba olan bir ürün değil, bir hayat olur...
İşte bu yüzden olsa gerek, MEB nihayet devreye girdi ve okulları uyardı. Yani bir anlam da aba altından sopa gösterdi. Haksız da değil. Umarız kurunun yanında yaş da yanmaz!..

Kapatırız ha!..
Temel Eğitim Yasası’na göre, eğitimde reklam yasak. Ama bu yasağın delinmedik yanı kalmadı. Bazı durumlarda izin almak gerekir, ona bile uyan yok. Belki de bu yüzden bu noktaya gelindi. İşte gelinen son nokta:
MEB’den özel okullara “TEOG açıklanmadan reklamını yapmayın” uyarısı geldi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okullara 8’inci sınıfların girdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) sonuçları açıklanmadan, sınav sonunda birinci, ikinci, üçüncünün belli olduğu yönünde ilan ve reklamlar vermemeleri konusunda uyarıda bulundu.
MEB tarafından illere gönderilen yazıda, “5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında faaliyette bulunan özel ortaokullar tarafından 2014 yılı 2. dönem TEOG sonucu açıklanmadan, anılan sınav sonucu birinci, ikinci, üçüncü oldukları gibi ilan ve reklamların verildiği MEB’e ulaşan duyumlardan anlaşılıyor” ifadesine yer verildi.
Bakanlık, illerde faaliyette bulunan özel ortaokul müdürlüklerinin gerçeğe aykırı ilan ve reklam vermemeleri, tekrarı halinde 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 7’nci maddesi gereğince işlem yapılacağı konusunda uyarılmalarını istedi. Bakanlık, bu reklamların tekrar yapılması halinde kanun gereği uyarıyı dikkate almayan özel okullara geçici ya da sürekli olarak kapatma cezası verebilecek...

MEB kendisi açıklasın!
Tamam, ortada abartılı bir durum söz konusu ama velilerin de bilgilenme hakkı var.
Peki, doğru bilgiyi kim verecek?
Yani hangi okullar, hangi iller başarılı, hangileri başarısız?
MEB eskiden illerin ve okulların başarı sıralarını yayınlardı, şimdi onları da vermiyor. Aynı şekilde, okulların TEOG, YGS ve LYS başarı durumları da açıklanmalı ki veli önünü görebilsin.
Örneğin sıfırcılar ve tek öğrencisi dahi sınav kazanamayan okullar hangileri?..


Yazının devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)