adscode
adscode

TEOG ile tercih, yerleştirme işlemleri ve puanlama değişiyor

TEOG ile liseye geçiş sistemine önemli değişiklikler getiriliyor.

TEOG ile tercih, yerleştirme işlemleri ve puanlama değişiyor
Sınavlar





Oğuzkaan Koleji kurucularından Hatice Yılmaz, SBS sisteminin kaldırılıp TEOG sisteminin getirilmesiyle ilgili olarak 8. sınıf öğrencileri ile velilerine önemli uyarılarda bulunuyor.

Türkiye'nin önde gelen eğitim kurumları arasında bulunan Oğuzkaan Koleji kurucularından Hatice Yılmaz, 2014-2015 eğitim-öğretim dönemi itibariyle yürürlüğe giren TEOG (Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş) sistemiyle tercih ve yerleştirmede dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında önemli uyarılarda bulunuyor.

Tercih işlemleri e-okul ile yapılacak
Tercih işlemlerinin e-okul üzerinden yapılacağını ifade eden Yılmaz, tercih başvurunda bulunacak öğrencilerin karşısına "Yetenek sınavıyla yerleştim", "Özel okula kayıt yaptırdım" ve "Tercih yapmak istiyorum" seçeneklerinin çıkacağına belirtiyor.

Sınavla öğrenci alan bir okula yerleşmek için ilk iki tercihten birine yerleşilmiş bile olsa "Tercih yapmak istiyorum" butonunun tıklanması gerektiğini kaydeden Yılmaz, bu durumda öğrencinin karşısına A ve B olmak üzere iki liste çıkacağını ve öğrencinin her iki gruptan da tercih yapmak zorunda olacağının altını çiziyor. A grubunda öğrenciye il, ilçe ve okul türü sınırlaması olmaksızın 15 okul seçme hakkı verileceğini ifade eden Yılmaz, B grubunda ise öğrencinin sadece istek sırasına göre okul türü seçeceğini belirtiyor.

Açık kontenjanlar için nakil başvurularının Ortaokul Yönetmeliğindeki nakil işlemlerine göre yapılacağını dile getiren Yılmaz, bunun okulların nakil işlemine başvuran öğrenciyi puan sırasına göre kabul etmesi anlamına geldiğini kaydediyor. Bununla birlikte, toplam sayısı 299 olan Anadolu Öğretmen Liselerinin bir bölümünün Fen Liselerine bir bölümünün de Sosyal Bilimler Liselerine dönüştürüleceğini belirten Yılmaz, Fen Liselerinde hazırlık sınıfı uygulamasına geçileceğini de ifade ediyor.

Puanlama sistemi değişiyor
Yılmaz, A grubunda tercih yaparken seçilen okulların geçen yılki puanlarının esas alınmaması gerektiğine özellikle dikkat çekiyor. Yerleştirme puanının bu yıl da geçen yıl olduğu gibi 500 puan üzerinden yapılacağını ifade eden Yılmaz, ancak puan hesaplama yöntemi tümüyle değiştiği için geçen yıl 460 puanla girilen bir okula bu yıl 480 puanla bile girmenin zor olacağına dikkat çekiyor.     

Yılmaz ayrıca, geçen yıl 460.000 ile 461.000 puan aralığında 999 öğrenci varken, yeni sistemde tam sayıdan sonraki basamak değeri 10.000'e yükseldiğinden iki puan aralığında 9999 öğrenci olacağına vurgu yapıyor. Puan aralığına düşen öğrenci sayısı arttığı için eski puanla yeni puanı karşılaştırmanın mümkün olmayacağını belirten Yılmaz, sıralama veya bindelik diliminde açıklanmaması durumunda tercih yapmanın zor olacağının altını çiziyor.  

Diğer yandan, okulların geçen yılki puan tablolarına bakmanın sadece puan üstünlüğüne göre sıralama yapmayı kolaylaştıracağını ifade eden Yılmaz, geçen yılki puanlara bakarak tercih yapma durumunda açıkta kalma ihtimalinin yüksek olacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

Açıkta kalma durumunda neler yapılabilir?
Öğrencinin açıkta kalması durumunda B grubundan tercih etmiş okullardan evine en yakın ve en uygun olan okula yerleşebileceğini belirten Yılmaz, ikinci bir tercih hakkı ya da yedek yerleştirme yapılmayacağı için 25 Ağustos tarihinden itibaren kontenjan boşluğu olan okullardan birine nakil başvurusu yapmanın mümkün olduğunu kaydediyor.

Nakil başvurusunda bulunulan okula girebilmek için puan üstünlüğüne göre yapılacak sıralamada açık kontenjan sayısı içine girmek gerektiğine değinen Yılmaz, ancak okula giren en son öğrencinin puanı yayınlanmayacağı için nakil başvurusunda öğrenci ve velilerin işinin tamamen şansa kaldığını belirtiyor.

Mesleki ve teknik eğitim veren okullarda ise bölüm değil okul seçimi yapılacağını söyleyen Yılmaz, örneğin öğrencinin Denizcilik Meslek Lisesinde istediği bölüme devam edemeyeceği gibi bu okullardaki açık kontenjanlara yalnızca o bölgede ikamet eden öğrencilerin girebileceğinin altını çiziyor. Diğer yandan, sınavla öğrenci alan özel okulların önümüzdeki günlerde kayıt takvimlerini açıklayacaklarını belirten Yılmaz, kayıt işlemlerinin muhtemelen Ağustos ayı içinde başlayacağını da sözlerine ekliyor.   

Oğuzkaan Koleji - Türkiye'nin seçkin eğitim kurumları arasında yer alan Oğuzkaan Koleji, eğitime gönül vermiş üç eğitimcinin girişimiyle 1992-1993 yılında eğitim ve öğretime başladı. Oğuzkaan Koleji'nin anaokulu, ilkokulu ve ortaokulu İstanbul Çapa semtindeki eğitim kurumunda, bir diğer anaokulunun yanı sıra Anadolu lisesi bölümü Bakırköy İncirli'deki eğitim kurumunda faaliyet göstermektedir. Maltepe'de ise yeni açılan Özel Oğuzkaan Anadolu Sağlık Meslek Lisesi hizmet vermektedir. Cumhuriyetin ve ulusal değerlerin önemini bilen, evrensel değerleri benimsemiş genç nesilleri topluma kazandıran Oğuzkaan Koleji, 20 yılı aşkın bir zamandan bu yana çağın gereklerine uygun bilgi ve beceriye sahip, özgüven duygusu yüksek, dünyaya açık bireylerin yetiştirilmesine katkı sağlamaktadır.  www.oguzkaankoleji.com

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)