adscode
adscode

Türkçe Öğrenen Çocuklar Bosna'dan Dünyaya Dostluk Mesajı Verdi

Yunus Emre Enstitüsü Türkçe öğrenen binlerce çocuğu Bosna Hersek'in Zenica kentinde buluşturdu. Gönül coğrafyamızın aydınlık geleceğinin teminatı Türkçe öğrenen çocuklar, tüm dünyaya barış içinde birlikte…

 Türkçe Öğrenen Çocuklar Bosna'dan Dünyaya Dostluk Mesajı Verdi
Türkiye'den Haberler

 
Yunus Emre Enstitüsü'nün "Gönül Coğrafyamda 23 Nisan" projesi kapsamında Bosna Hersek'in farklı şehirlerinden gelen 5 bin 37 çocuk, tüm dünyaya barış ve özgürlük mesajı gönderdi. Etkinlikte Türkçe öğrenen binlerce çocuk, Bosna Hersek'in Zenica kentinde buluştu. Konserler, özel performanslar, tanıtım filmleri, folklor gösterileri ve çekilişlerin yapıldığı etkinlikte çocuklar ömürleri boyunca unutamayacakları bir 23 Nisan yaşadılar. Programa Bosna Hersek devlet yönetiminden bakanlar ve yabancı ülke temsilcileri de katıldı.
 
Güzel bir gelecek için birlikte çalışalım
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Zenica Arena'da çocuklara hitaben yaptığı konuşmada, "Benim bugüne kadar gördüğüm en coşkulu 23 Nisan bayramı burada oldu" dedi. "Sizlere Ankara'dan, Bursa'dan Diyarbakır'dan selamlar getirdim" diyen Prof. Dr. Hayati Develi şöyle devam etti:  "Bütün dünyadan bu coşku seyrediliyor. Bu bayram bir dostluk sevgi ve barış bayramıdır. İstiyoruz ki Bosna'da, Türkiye'de ve bütün dünyada her zaman barış olsun. Geleceğin dünyasında barışı sizler kuracaksınız. Umarım sizlerle gelecekte Türkiye üniversitelerinde birlikte olur daha güzel bir gelecek için birlikte çalışırız."
 
Binlerce genç Türkiye ile temas halinde
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, etkinlikten önce enstitünün Saray Bosna merkezinde yaptığı açıklamada ise, "Çocuklara Türkçe öğretilmesini önemsiyoruz. 6 sene boyunca bu çocuklar Türkçe öğrenecekler. Türkiye'yi seven ve tanıyan bir kitle yetişmiş olacak. Uzun yıllar bu devam ederse binlerce Boşnak genç Türkiye ile temas halinde olacak" diye konuştu. Prof. Dr. Hayati Develi şöyle devam etti:
 
Türkçe dünyanın en önemli dilleri arasında
"Birleşik Krallık'ta önümüzdeki 10 yıl içinde öğrenilmesine en çok ihtiyaç duyulacak dillerin araştırması yapıldı ve bu konuda bir rapor yayınlandı. Bu çalışmada güvenlik, diplomasi, ticari, bilimsel, turizm, eğitim ve kültürel ihtiyaçlar göz önüne alındı. Türkçe bu çalışmanın sonunda ilk 10'da yer aldı. Balkanlarda bu ilişkilerimiz çok daha ileride. Şu anda Saraybosna'ya her gün 5 Türk uçağı iniyor ve bunlar genellikle dolu geliyorlar. Ciddi bir ticaret, alışveriş ve kültürel bağlarımız var. Balkanların bütün hafızası Türkçe'dir. Gelecekte Türkçe dünyanın ilk 10 dili arasında önem itibari ile yer alacaktır. Bu Türkiye'nin gücüne bağlıdır. Biz sırada bu ihtiyacı karşılıyoruz."
 
5918 öğrenci Türkçe öğreniyor
Dostluk ve kardeşlik bağlarımızın en ileri seviyede bulunduğu Bosna Hersek Federasyonu, eğitim müfredatına Türkçeyi kabul ederek dostluğumuz ve kardeşliğimizi pekiştirecek bir adım atmıştı. Yunus Emre Enstitüsü'nün 4 yıldır sürdürdüğü çalışmalar ile Bosna Hersek devlet okullarında Türkçenin öğretimi projesinde toplam 105 okulda 5 bin 37 öğrenci, Bosna Hersek devlet üniversitelerindeki Türkoloji Bölümlerinde 450 öğrenci; Saraybosna, Foynitsa ve Mostar'da bulunan Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezlerinde 431 öğrenci Türkçe öğreniyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)