adscode
adscode

Türkiye ile Tunus Üniversiteleri İşbirliği Forumu 2'inci kez düzenlendi

İlki geçtiğimiz yıl 4-6 Mayıs 2015 tarihlerinde Tunus'ta gerçekleştirilen Türkiye ile Tunus Üniversiteleri İşbirliği Forumu'nun ikincisi dün İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Türkiye ile Tunus Üniversiteleri İşbirliği Forumu 2'inci kez düzenlendi
Üniversite
İlki geçtiğimiz yıl 4-6 Mayıs 2015 tarihlerinde Tunus'ta gerçekleştirilen Türkiye ile Tunus Üniversiteleri İşbirliği Forumu'nun ikincisi 2 Mayıs 2016 Pazartesi günü Yükseköğretim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Rahmi Er ile Prof. Dr. İbrahim Hatiboğlu'nun katılımıyla İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
 
Foruma Tunus tarafından Tunus Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Genel Müdürü Prof. Dr. Selim Şura (Slim Choura) başkanlığında Tunus, Sousse, Sfax, Kayravan, Kartaca, el-Menar, Zeytune, Gafsa, Gabes, Monastir ve Menube üniversitelerinin rektör ve temsilcilerinden oluşan kalabalık bir heyet katıldı. Türkiye tarafından ise İstanbul, İstanbul Teknik, Adnan Menderes, Atatürk, Bülent Ecevit, Çankırı Karatekin, Çukurova, Erzurum Teknik, Gebze Teknik, Hacettepe, İzmir Katip Çelebi, Marmara, Mersin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar ve Uludağ üniversitelerinin rektör ve rektör yardımcıları katıldı.
 
YÖK Başkan'ı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç adına katılımcıları selamlayan YÖK üyesi Prof. Dr. Rahmi Er, yaptığı açılış konuşmasında, "Türkiye ve Tunus, sıradan iki ülke olmayıp, birbirine güçlü tarihi ve kültürel bağlarla bağlı iki ülkedir. Neredeyse bayrakları dahi aynıdır. Biz, YÖK olarak, iki ülke arasında pek çok alanda var olan iyi ve güçlü ilişkileri yükseköğretim alanına da taşımak için bir insiyatif başlatmış bulunuyoruz. Prof. Saraç'ın YÖK Başkanı olarak atanmasından sonra, bir grup rektörü yanına alarak bu bağlamda ilk yurt dışı seyahatini Tunus'a gerçekleştirmesi, bir tesadüf değildir, tersine Tunus'a verdiğimiz önemin çok açık bir göstergesidir" dedi.

Türkiye Üniversitelerinde okuyan Tunuslu öğrenci sayısının, son bir yılda %35'i aşan bir oranda bir sıçrama yapsa da sadece 206 olduğunu söyleyen ve bunun 100 bini aşan uluslararası öğrenci veya 24 bini bulan Arap öğrenci sayısı içersinde çok düşük kaldığına dikkati çeken Er, bu sayının artması gerektiğine vurgu yaptı.
 
Tunus Üniversitesi bünyesinde İstanbul Üniversitesine ait bir Türkçe Öğretim Merkezi, İstanbul Üniversitesi bünyesinde de Habib Burgiba Yaşayan Diller Enstitüsüne ait bir Arapça Öğretim Merkezi açmayı arzu ettiklerini belirten Er, Prof. Saraç'ın bu merkezlerin açılışını ve bu tür işbirliği faaliyetlerinin çıktılarının tanıtımını Tunus Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanı Sayın Şehab Bouden ile birlikte yapmaktan memnuniyet ve onur duyacağını sözlerine ekledi.
 
Tunus Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanlığı Genel Müdürü Prof. Selim Şura da, Tunus'taki devlet üniversitelerinde okuyan Türk öğrenci sayısının sadece 13 olduğunu, bu tür işbirliği faaliyetleriyle her iki ülke üniversitelerine karşılıklı bir öğrenci akışının gerçekleşmesini beklediğini dile getirdi.
 
Açılış konuşmalarının ardından, dört oturumdan oluşan forumun YÖK Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. İbrahim Hatiboğlu'nun yönettiği "Akademik İşbirliği" konulu birinci oturuma geçilirken bu oturumda, Ortak Diploma Programları açma, doktora tezlerine ortak danışman görevlendirme imkanları ele alındı. "Akademik İşbirliği" konulu ikinci oturumda ise öğretim elemanı ve öğrenci değişimi için uygun alan ve programlar, değişim öğrencilerinde aranacak koşullar, değişim öğrencilerine sağlanacak imkânlar, değişim için görevlendirilen öğretim elemanlarına sağlanacak imkânlar gibi öğretim elemanı ve öğrenci değişim imkânları görüşüldü.
 
Prof. Dr. Selim Şura'nın yönettiği "Bilimsel İşbirliği" konulu üçüncü oturumda ise bilimsel işbirliği için uygun alanların belirlenmesi, ortak proje üretebilme imkânının değerlendirilmesi, teknopark deneyimlerinin paylaşımı, bilimsel makale yayınında işbirliği konuları görüşüldü. Bu görüşmeler neticesinde iki ülke için öncelikli işbirliği alanları olarak ziraat, enerji ve çevre alanları benimsendi ve bu alanlarda işbirliği yapacak üniversiteler eşleştirildi. Ayrıca iki ülke için ortak tarih, medeniyet ve felsefe alanlarında yapılacak işbirliği projelerinin de desteklenmesi kararlaştırıldı.
 
Forum, 3. toplantının Tunus'ta gerçekleştirilmesini de içeren bir dizi tavsiye kararı alınarak sona erdi. Toplantı sonrasında iki ülke heyetleri, İstanbul Teknik Üniversitesi Teknoparkına bir inceleme gezisi gerçekleştirdi.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)