adscode
adscode

Türkiyeli gençler vizyonsuz

Elbruz Yılmaz: 100 milyon euro'muz var, verecek adam bulamıyoruz.

Türkiyeli gençler vizyonsuz
Türkiye'den Haberler
Dünyanın en büyük risk sermayesi şirketlerinden 3TS Capital Partners, yatırım yapacak Türk girişimci arıyor. Şirket, 100 milyon euro'luk fonun en az üçte birini Türkiye'ye harcamak istiyor ancak Türk şirketlerinin vizyonsuzluğundan şikayetçi.

Orta ve Doğu Avrupa'da faaliyet gösteren en büyük risk sermayesi şirketlerinden 3TS Capital Partners, bilişim yatırımı için Türk girişimci arıyor. Merkezi Viyana'da olan şirketin Doğu Avrupa ve Türkiye sorumlusu Elbruz Yılmaz, 100 milyon euro'luk yatırım fonunun en az üçte birini Türkiye'ye harcamak istediklerini belirtiyor.

Elbruz Yılmaz, Türk girişimcilerin uluslararası düşünemediğinden yakınıyor.

Türkiye'de artık imkan var ama girişimci yok

Son yıllarda firma olarak yatırım yapma amaçlı bilişim teknolojisi alanında çalışan Türk girişimci aradıklarını ifade eden Yılmaz, "Türk girişimci uluslararası düşünmüyor, içe dönük. Kendisini Türkiye pazarıyla kısıtlıyor. O nedenle istediğimiz sayıda girişimci bulamıyoruz" diyor. Dünyada artık sınırların kalktığını vurgulayan Yılmaz, Türk girişimcinin içe dönük yapısını değiştirmek zorunda olduğunu belirtiyor. Vizyonunu ülke dışına çeviren girişimciler aradıklarını ifade eden Yılmaz, "Eskiden fon yoktu, kaynak, imkan, yatırımcı yoktu. Türkler imkansızlıklardan dolayı girişim yapamıyor deniyordu. Oysa şimdi hepsi var. Ama bu sefer de girişimcilerin vizyonu yetersiz. Her şeyi kendi ülkeleriyle sınırlı düşünüyorlar. Böyle bir şey olamaz. Bugün dünyanın herhangi bir yerinde üretilen bir oyun, bir teknoloji veya bir aplikasyonu aynı gün biz de kullanmaya başlıyoruz. Biz de projelerimizi tüm dünya insanı için geliştirmeliyiz" diyor.

Yerel değil uluslararası düşün

Şimdiye kadar Türkiye'den sadece bir arkadaşlık sitesi ile bir yazılım firmasına yatırım yaptıklarını belirten Yılmaz, "Bu fondan 2018 yılına kadar yatırım yapılacak. O zamana kadar yeni girişimcilerimizin çıkmasını umuyorum" diyor. İnternet, mobil, yazılım, oyun ve diğer bilişim teknolojileri alanında çalışan ve en az 1 milyonluk ciro olgunluğuna ulaşmış olan şirketlerin kendilerine başvurması için çağrıda bulunan Yılmaz, "Yazılım konusunda kendimize güvenmeliyiz. Çok iyi mühendislerimiz var. Sadece üretilenin ticarileştirilmesi konusunda eksiğiz. Bu da içe kapalı vizyonumuzun bir sonucu" diye konuşuyor. Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Slovenya gibi küçük ülkelerin bile Türkiye'den daha çok yabancı yatırım aldıklarına dikkat çeken Yılmaz, "Çünkü o girişimcilerinin vizyonu yerel değil, uluslar arası" diyor.

Artık girişimciye de kız veriliyor

"Polonya bile komünist bir rejimden çıkmasına rağmen Türkiye'den 4-5 kat fazla yatırım çekiyor" diyen Yılmaz, "2000'lerde Polonya'nın yaptığı teknolojik ihracat 8 yüz milyon dolarken, bugün 14 milyar dolara gelmiş durumda. Aynı dönemde Türkiye ise 900 milyon dolardaydı, bugün 1.8 milyar dolara getirebilmiş teknoloji ihracatını. Biz de en az onlar kadar zekiyiz. Bu rakamları çoktan geçmiş olmalıydık. Hadi eskiden girişimciye kız verilmiyordu, kimse girişim yapmıyordu ama şimdi girişimciye de kız veriliyor. Vizyonumuzu genişletmemek için bir engelimiz yok" diyor.

Sermayedarlar kim?

3TS Capital Partners'ın yatırım fonu, başta Cisco, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Avrupa Yatırım Bankası (EIF), ve OTP Bankası olmak üzere seçkin bir sermayedar grubu tarafından destekleniyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)