adscode
adscode

Üniversite mezunu artı, kitap okuma oranı düştü!

DESAM, Kütüphaneler Haftası dolayısıyla “İnternet ve Televizyon Kitap Okumayı Engelliyor” adlı bir rapor hazırladı. Hazırlanan raporda 400 kütüphaneye karşılık 400 bin kahvehanenin bulunduğu Türkiye'de…

Üniversite mezunu artı, kitap okuma oranı düştü!
Özel Eğitim

Demokrat Eğitimciler Sendikası Araştırma Merkezi, (DESAM) Kütüphaneler Haftası dolayısıyla “İnternet ve Televizyon Kitap Okumayı Engelliyor” adlı bir rapor hazırladı. Hazırlanan raporda 400 kütüphaneye karşılık 400 bin kahvehanenin bulunduğu Türkiye'de kitap okuma alışkanlığını, özellikle televizyon ve internetin azalttığı ifade edildi.

DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, Sendikanın Ar-Ge kuruluşu olan DESAM’ın Kütüphaneler Haftası dolayısıyla hazırladığı “İnternet ve Televizyon Kitap Okumayı Engelliyor” adlı rapor çalışmasını değerlendirdi. Rapora göre, ekonomik sıkıntıların ve kitapların pahalı olmasının, kitap okuma alışkanlığını azaltan unsurlar arasında yer aldığını söyleyen Avcı, Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan, “Türkiye’nin kitap okuma sıralamasında 173 ülke arasında 86. sırada yer aldığı, Türkiye'de 12 bin 89 kişiye bir kitap düşmesine rağmen, Japonya'da 25 kişiye bir kitap, Fransa'da 7 kişiye bir kitap düştüğünü” hatırlatan Avcı; Türkiye'de kitap okuyan nüfusun günden güne azaldığına dikkat çekti.

ÜNİVERSİTE MEZUNU SAYISI 15 KAT ARTTI, KİTAP OKUMA ORANI YÜZDE 10 DÜŞTÜ

Türkiye'de bugün, 1965 yılına göre, üniversite bitirenlerin sayısının 15 kat artmasına rağmen kitap okuma alışkanlığının yüzde 10 daha düşmesinin üzüntü verici olduğuna dikkat çeken Avcı, “Evde anne ve babasını kitap, gazete okurken gören çocuğun kitap okuma alışkanlığı kazanması daha kolay oluyor. Evde kitaplığın olması, hatta çocuğun kendi kitaplığının olması, çocukta kitap okuma alışkanlığını sağlamakta büyük önem taşıyor” dedi.

Gürkan Avcı, Türkiye’de kitap okuma alışkanlığının artması için küçük yaştan itibaren kitap okuma alışkanlığı kazandırılması gerektiğini kaydederek anne babalara şu önerilerde bulunuldu:

“İlk yaşlardan itibaren anne babalar çocuklarına resimli öyküler okuyarak, okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışmalıdır. Çocuğun okumaya olan ilgisini kamçılamak için en uygun dönem ise ilköğretim çağıdır. Bu yüzden, anne babalar ilköğretim 1 ve 2. sınıf çocukları için, metni uzun olmayan kitaplar, doğa, hayvan ve diğer çocukların da içinde yer aldığı bol resimli kısa öyküler, 2 ve 3. sınıf öğrencileri için tabiat veya insan hayatı gezi, serüven, coğrafya, ilk çağlara ait öyküler, okuma alışkanlığı konusunda etkili olabilir. 3 ve 4. sınıf öğrencileri için, cinsiyet farklılaşması ortaya çıkmaya başladığı için, sözcüklerin yer aldığı öyküler, giriş, gelişme, sonuç bölümlerini içeren öyküler daha uygundur. 4 ve 5. sınıf erkek öğrencileri için, bilim ve buluşlara, kız öğrencileri için, okul ve aile hayatını içeren konuların yanında, duygusal temaların yer aldığı öykü kitapları almak daha sağlıklı bir seçim olur

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)