adscode
adscode

Üniversiteler Ne İçin Var?

Üniversitelerin çok farklı misyonları var.

Üniversiteler Ne İçin Var?
Günün Yazısı
Örneğin bilim insanı yetiştirmek, bölgenin ve ülkenin kalkınmasına katkı da bulunmak ya da meslek adamı yatıştırmak gibi. Peki bu misyonlarını ne kadar yerine getiriyorlar?..

YÖK'ün kuruluş amaçlarından birisi de planlama yapmaktı.
Ülkenin ihtiyaçları ile gençlerin isteklerini dikkate alarak doğru kararlar almaktı.
Ama gelinen noktaya baktığımızda aldığı kararların, akıl ve bilim süzgecinden geçtiğini söylemek abartılı olur.

Hemen her alanda on binlerece istihdam fazlası gencimiz var. Demek ki, istihdam planlaması konusunda çok başarı olamadılar.

Dünyanın  en iyi 100 üniversitesi arasına hiç giremedik. İlk 500'e bazen bir, kaç üniversitemiz giriyor. Hepsi o kadar. Yani, bilimsel üretkenlik konusunda da çok yol kat etmiş sayılmayız.

Bulundukları bölge ya da ülkemizin kalkınması konusundaki paylarına gelince, yarattıkları katma değerin bilim ve teknoloji alanında olduğunu söylemek zor. Sevinen sadece esnaf ve ev sahipleri oluyor...

İşte bu yüzden yükseköğretimdeki yapılanma modelimiz sil baştan yeniden ele alanmalıdır...

Bazı politikacıların ve YÖK Başkanlarının dediği gibi, üniversiteler, meslek adamı yetiştirme kurumu değilse, peki ne? Onu da açıklarlarsa seviniriz.
Bu arada Fen ve Edebiyat Fakülteleri gibi yüz binlerce öğrenci alan ve mezun veren yükseköğretim kurumlarına, yeni iş alanları yaratmak zorundayız, yoksa yarın tümünün kapısına kilit vurmak zorunda kalabiliriz ki, bu da bilime veda anlamına gelir.

Siyaset keşke biraz da bu konuya kafa yorsa ama nerdeeee?...

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)