adscode
adscode

Üniversitelere taban puan iyi mi kötü mü?

Başkanı Saraç’ın kaliteyi artırmaya yönelik girişimleri, her ne kadar karşı çıkanlar olsa da genel anlamda destek gördü.

Üniversitelere taban puan iyi mi kötü mü?
Milliyet Diyalog
 Keşke daha önce açıklansaydı eleştirisi getirildi…

Ve en çok merak edilen konu:

Tıp ve hukuk fakültelerinde taban puanlar ne olur? Eğer devlet üniversitelerine göre bir taban puan belirlenirse vakıf üniversiteleri boş kalmaz mı?..

Belki de YÖK’ü rahatsız eden bu görüntüydü. Tüm önlemler onun için alınıyor! Yeni düzenlemelerle üniversiteler artık çok daha şeffaf hale geliyor. Büyük reklam kampanyaları ile akıl karıştırma dönemi de sona eriyor.

Bundan böyle, her üniversite, öğretim kadrosundan belirlediği taban puanına kadar her şeyiyle kendisini adaylara tanıtmak zorunda kalacak.

YÖK Başkanı Saraç'ın kafasındaki kalite operasyonu tümüyle gerçekleştiğinde, üniversiteler arasındaki donanım farkı ayna gibi ortaya çıkacak. Örneğin yeterli öğretim kadrosuna sahip olmayan üniversiteler, artık istedikleri kadar öğrenci alamayacaklar, master ve doktora yapmalarına sınırlama getirilecek.

En önemlisi de kadrolu öğretim elemanlarını, tercih kılavuzunda yayınlamak zorunda kalacaklar.

Taban puanı uygulaması ise iyi üniversitelerle vasat üniversiteler arasındaki  farkı çok net ortaya koyacak.

Örneğin YÖK bu yıl, tıp ve hukuk fakültelerine bir taban puan getirecek. Örneğin bu 400 olabilir. Ama isteyen üniversite, ben puan skalasını 450'ye çıkartıyorum da diyebilecek. Eskiden olduğu gibi herkes her fakülteye başvuramayacak.

Sadece o fakültenin taban puanını aşanlar, o fakülteleri tercih edebilecekler. Ama tercih etmek de yetmeyecek, kontenjan sınırındaki en yüksek puan diliminde yer almaları gerekecek... Peki bu yıl için tıp ve hukuk için getirilen taban puanı uygulaması, önümüzdeki yıllarda diğer fakülteleri de içine alabilecek mi?

Muhtemelen evet.

www.egitimajansi.com adresinde bu konuda düzenlenen anket de bir anlamda bunu  teyit ediyor…

Soru-Cevap

- Soru: Ticaret lisesinde okuyorum, iki yıllık bankacılık ve sigortacılık bölümünü tercih edeceğim. Bu durumda YGS’ye girmek zorunda mıyım?
- Cevap: YGS’ye girmek zorunda değilsiniz, sınavsız geçiş hakkından yararlanarak, bölüm tercihi yapabilirsiniz. Ancak sınavsız geçiş hakkından yararlanmak için ÖSYS’ye başvuru yapmak zorundasınız. Aksi takdirde sınavsız geçiş hakkından da yararlanamazsınız. Ayrıca sınava girip kendinizi denemenizde de fayda var. Belki çok başarılı olur, farklı bölüm tercihleri de yapmak isteyebilirsiniz.

Yazının devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)