adscode
adscode

Üniversiteleri sınıflandırmak ne kadar doğru?

Üniversiteye giriş için öngörülen yeni sistemde üniversiteler üç sınıfa ayrılacakmış.İşte o haberlerden bir bölümü:

Üniversiteleri sınıflandırmak ne kadar doğru?
Milliyet Diyalog
“Çalışma kapsamında üniversitelerin ‘A tipi’, ‘B tipi’, ‘C tipi’ olarak 3’e ayrılmasının planlandığı ve her bir statüdeki üniversitelere giriş için ayrı sistem öngörüldüğü bildirildi.
Örneğin ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ gibi üniversiteler ‘A tipi’ olacak. Bu üniversitelere yine sınavla girilecek ancak sınava girmek için lisede belli bir not ortalamasının tutturulması gerekecek.
‘A tipi’ kurumlara giremeyenler, “B tipi” üniversitelere başvurabilecek.
Taslak çalışmaya göre ‘B tipi’ üniversitelere de okul başarı puanları ve üniversitenin ÖSYM kontrolündeki kendi sınavıyla girilebilecek.
“C tipi”ise sınavsız olacak. Öğrencilerin okul başarı notları, kişisel başarılarına göre üniversitelere yapacakları başvurulara göre giriş yapılabilecek. A, B ve C tipi üniversitelerin belirlenmesinde YÖK etkili olacak.”
Böylesi teklifleri kim hazırlıyor ve bu teklifleri kim ciddiye alarak kamuoyu ile paylaşıyor. Anlamak mümkün değil.
Belli ki ne üniversiteleri tanıyorlar ne de sistemi. Dün olup bitenlerden ise hiç haberdar değiller.
Öyle olsa, Özal dönemindeki benzeri  “özgün üniversite”  tekliflerini hatırlar ve böylesi bir oluşumu hiç akıllarına getirmezlerdi...
Üniversitelere farklı misyonlar yüklenemez mi, elbette yüklenir. Örneğin araştırma üniversiteleriyle, meslek adamı yetiştirenler ayırt edilse ne iyi olur. Dünyada da bu zaten böyle. Ama onu yapmayıp, futbol ligi sınıflara ayırmak çok yanlış olur.
Bu konuda doğru kriteri bulmak mümkün değil. Bulunsa bile siyaset devreye girer. Ayrıca onore ettikleriniz kadar kırdıklarınız da olur... Onun yerine çok daha iyi sistemler bulunabilinir. Yeter ki istensin...

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)