adscode
adscode

Verileri yedeklememek büyük risk!

​Bilgi Güvenliği ve Sistem Müdürü Nusret Büyükçelebi kurumlar için her geçen gün önemi artan ve hayati bir öneme sahip olan verilerin, yedeklenmemesi konusunun büyük bir risk oluşturduğuna dikkat çekti.

 Verileri yedeklememek büyük risk!
Bilim Teknoloji
Teknolojinin gelişmesi ise kontrolsüz şekilde büyüyen veriler, şirketler için çok büyük önem teşkil etmekte. Geçmişte verileri saklamak daha büyük sorun oluştururken günümüzde dijital ortama taşınma ve artan kapasiteler bunu daha kolay hale getiriyor. Ancak bu verilerin yedeklenmemesi özellikle şirketler açısından büyük bir risk taşıyor. Mirsis Bilgi Güvenliği ve Sistem Müdürü Nusret Büyükçelebi yapılacak yedekleme işlemleri günlük hatta bazı durumlarda anlık olarak takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Büyükçelebi ‘Birçok kurum yüksek maliyetleri düşünerek bu işlemleri erteliyor, ancak bu sistemlere ne zaman ihtiyacın olunacağı belli olmaz.Yeni teknoloji alt yapıları düşünüldüğünde, özellikle bulut ortamından kullanılacak bir yedekleme sistemi, kurumun bilgilerini yedeklemesini, güvenliğini, her yerden erişimini ve aynı zamanda, bir felaket durumunda bu bilgilerin tekrar kullanılabilir hale gelmesini sağlayacaktır” dedi.

Mirsis olarak, özellikle son iki yıldır, felaket kurtarma ve yedekleme alanında bulut ya da yerel ortamlarda yaptığımız çalışmalarla kurumların bilgi güvenliğini sağlamanın yanında herhangi bir durumda da bu verilere erişebilinmesini sağladıklarını söyleten Nusret Büyükçelebi “Günümüzde çok çeşitli şekilde konumlandırılabilen yedekleme sistemlerinin, ihtiyaç duyduğu performansın yanında sürekli artan veriyi belirli bir süreye kadar saklayabilmek de ayrı bir sorun haline geldi. Özellikle büyük kurumların yaşadığı bu sorunun çözümü olarak ise, sürekli kapasite artırımı yapmak ya da geçmiş verileri temizlemekten başka yol yok. Eski verileri temizlemenin de bir dezavantajı, bir gün temizlediğimiz veriye tekrar erişmek istersek bunun mümkün olmaması sebebiyle kurumlara geri dönüşü yine maddi ve manevi bir hasar oluşturuyor. Bizim ürettiğimiz çözümlerde ise, istenildiği takdirde, yıllar öncesinde erişmek istediğiniz herhangi bir yedeğe dahi birkaç saniye içinde kolayca erişebilir durumda oluyorsunuz” şeklinde konuştu.

Yedekleme sistemini, yedeklenecek verinin türü, miktarı, yedeklenen verinin zaman içerisinde değişme oranı, maksimum veri kaybı gibi parametrelere bakarak yedekleme sıklığını da istediğimiz gibi ayarlayabilirsiniz. Bu sistemlerin, birden fazla sunucunun eş zamanlı yedekleme işlemini yapabilmesi, işletim sistemlerinin kayıt dosyalarını tam ve eş zamanlı olarak yedekleyebilmesi ve işletim sistemleri üzerinde çalışan uygulamaların yedeklerini sistem kapatılmadan alınabilmesi gerekmektedir.

Yedekleme denince akla ile olarak, sunucu (server) ve iş istasyonları gelse de aslında son kullanıcıların yedekleri de bir hayli önemlidir. Bu yedeklerin ise yine tanımlanan aralıklarla, tam (full), değişen (incremental) ve farklı (differential) biçimlerde, manüel ya da belirlenen aralıklarda otomatik olarak alınabilmesi ve bu yedeklerin, tam ya da kısmi kurtarma işlemlerinde, veri kaybına uğramadan elde edilebilmesi gerekmektedir. Bu işlemlerin hem yerel hem de geniş alan ağları üzerinde yapılabilmesi ve oluşan sorunların sistem yöneticilerine e-posta, sms gibi yollarla iletilebilmesi de son derece önemlidir.

Mobil cihazlar dahil tüm cihazların yedekleri alınabilir

Oluşturduğumuz bulut ya da yerel çözümlerde, mobil cihazlar da dâhil olmak üzere, tüm cihazların yedeklerini alabiliyor, istenildiği takdirde ise, geri dönülebilmesini sağlıyoruz. Ek olarak, deprem kuşağında olan ülkemizde yaşanacak olası bir fiziksel felaket durumunda, tüm sisteminizi bire bir ve anlık olarak yedekleyen sistemlerimizin yardımıyla, kurumların artan teknolojik kullanım oranlarını kesintiye ya da sekteye uğratmadan en yüksek seviyede çalışabilirlik oranlarına erişmelerini sağlıyoruz.
Veri kaybına neden olan sorunları 3 ana başlıkta toplayabiliriz.

Donanımsal kaynaklı sorunlar
Sabit diskin bozulması, yanması veya zarar görmesi, donanımsal kaynaklı sorunlardır. Eğer diğer donanımların zarar görmesi, sabit diski etkileyecek bir boyutta ise, bu durum da donanımsal kaynak sorun olarak değerlendirilebilir.

Yazılımsal kaynaklı sorunlar
İşletim sisteminin çökmesi, yazılımların hatalı kullanılması, virüs veya zararlı yazılımların sisteme zarar vermesi gibi durumlar yazılım kaynaklı sorunlardır.

Dış kaynaklı sorunlar
Elektrik kesilmesi, voltaj düşüklüğü veya yüksekliği ya da hırsızlık olayları gibi durumların, işletim sistemi ve donanımlara zarar vermesi ya da tamamen kaybı sonucu, internet üzerinden gelebilecek saldırılar ve saldırganların bilgilere ulaşılması, bilgisiz kullanıcıların bilgisayar ve sisteme zarar vermesi, dış kaynaklı sorunlardır.
Depolanan verilerin, herhangi bir nedenle zarar görmesi, kurumların çalışma süreçlerinde ciddi zararlara yol açabilmektedir. Yaşanabilecek bir felaket durumu sonrasında, depolanan verilerin geri yüklenememesi, kurumun ticari faaliyetlerine son vermesine neden olabilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Bu yüzden hem verilerimizi yedeklemeli, hem de bu yedeklerin çalıştığından emin olmalıyız.

IHA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)