adscode
adscode

'Yargı buna dur diyecektir!'

Eğitimin uzman kalemi Abbas Güçlü ÖSYM'nin sınav sorularını açıklamama kararını değerlendirdi.

'Yargı buna dur diyecektir!'
ÖSYM

Abbas Güçlü, +1 televizyonunda Can Dündar'ın sunduğu 'Canlı Gaste' programının konuğu oldu ve tüm merak edilenleri yanıtladı.

İşte programdan satır başları;


'ÖSYM kendisiyle çelişiyor,Yargı buna dur diyecektir!'

ÖSYM hatalı soruları önleyemediği için soruları yayınlamıyor.Doğrusu ÖSYM her defasında kendisiyle çelişiyor
Aldıkları karar çok kısa süre önce değişti.Önce sınav sorularının yüzde 10'unu açıklayacağız dediler.Sonra aradan 2 ay geçmeden yüzde 20'ye çıktı.Ben iddia ediyorum yarın ya yargı kararıyla ya da sayın Başbakan veya Milli Eğitim Bakanı çıkıp soruları açıklayın diyecek.O zaman bu kurumun saygınlığı da düşüyor. Keşke bunları hiç yapmasa göğsünü gere gere ben sorularıma güveniyorum diyebilse...
Asıl yanlış şu,ÖSYM ben soru havuzundan bir soruyu bir kaç yıl sonra tekrar soracağım diyor.Bir kaç yıl sonra sınava girecek adayların yarısı zaten daha önceden sınava girmiş adaylar olacak.Soruyu tanıyacaklar.
Öte yandan şeffaflık deniyor.
Burada niye kapalı devre bir sistem içerisine giriliyor.Bunu da anlamak mümkün değil.

Yine ÖSYM isteyen gelsin Ankara'da soruları görsün diyor.

Sınava giren sayısı 2 milyon. 2 milyondan yüz bin öğrenci cevap kağıdımı görmek istiyorum deyip gitse ÖSYM hangi birine gösterecek.

Yargı buna dur diyecektir!

Can Dündar:Neden soru hazırlayamıyoruz? Niye hata yapıyoruz?

ÖSYM güvenlik zafiyetine uğradı.Eskiden sınavı hazırlayanlar dahi hangi sorunun hangi yıl çıkacağını bilmiyordu.
ÖSYM'nin bugün geldiği nokta belli.İlk kurulduğunda sadece üniversite sınavı için çalışıyordu.Ama şu anda devletin bütün sınav yükü ÖSYM'nin sırtında.Kadrosu çok dar bu yükün altından kalkamıyor.Bunun tartışılması konuşulması lazım.Ya da 'Devlet Sınav Dairesi' kurulup diğer sınavları o tarafa yığıp ÖSYM'nin de kuruluş amacında olduğu gibi sadece üniversiteye giriş sınavlarını organize etmesi gerekir ki bu sorunlar ortadan kalksın.

'Sorular açıklanmadığı zaman şaibeler çok daha yaygınlaşacak'

Daha geçen yıllarda yapılan sınavların şaibeleri ortadan kalkmamışken yeni şaibeler de gelirse o da ÖSYM'yi yıpratmaktan öteye geçmez. Hatırlayın, on yıl önce en çok hangi kuruma güveniyorsunuz diye sorulduğunda ÖSYM herkesin üstünde bir kurumdu.Şimdi ÖSYM'ye güveniyor musunuz dediğiniz zaman güvenilirliği en düşük kurum haline geldi.

Siyasetin bu durumla ilgilenmesi gerekir. Muhalefet ilgilendi, bugün CHP milletvekilleri tüm bu konuştuklarımızı içerecek şekilde TBMM ye soru önergesi verdi.Ama iktidar hala ilgilenmiyor.Oysa iktidarın ilgilenmesi gereken  bir konu.

Sayın Bakan da öte yandan bu sınavları değiştireceğiz diyor.

Can Dündar : Sen bu konuyu defalarca yazdın.Aynı iktidar aynı bakan sürekli siyaset değiştiriyor

Sınavların değişmesi hiçbir şeyi ifade etmiyor.Mezun olan ne yapıyor?
Bugün işsizlik sıralaması açıklandı.İlk sırada üniversite mezunları geliyor.Master yapan 500 bin işsizimiz var.Asıl konuşulması tartışılması gereken bu.

Yine bir başka çok çarpıcı bir rakam; üniversitelerde son 3 yıldır 150 bine yakın kontenjan boş kalıyor.
Türkiye'nin her yanında çok güzel üniversiteler var.Bu çok güzel hatta daha fazla açılsın ama o mezunlar ne olacak.
Onların da düşünülüyor olması gerekir.Onlar düşünülmeden gerçekten çok vahim durumlara gidilebilir.
Üniversite imajının bu kadar yerle bir olmaması gerekiyor.Üniversite mezunlarının ne olacağının konuşulup tartışılması gerekiyor.

Can Dündar: Dershaneler konusu ne olacak?

Sayın Başbakan tarih vermişti 2013 de dershaneler kapatılacak demişti.Ben de dershaneleri kapatın elinizi de öpeceğim oyumu da size vereceğim dediğimde çok tartışılmıştı. Ama 2013 geride kaldı, dershaneler kapanmadı.
2015'de kapanacak deniyor.
Ben 2015 de de kapanabileceğini sanmıyorum.
Seçimlerden sonra farklı dengeler olabilir.
Ben gazeteciliğe başladığımdan beri konuşuluyor. İlk 12 Eylül'le başlamıştı.Kenan Evren televizyona çıkıp artık dershaneleri kapattım demişti.Dershaneler hala açık.
Turgut Özal, Tansu Çiller de kapatacağım demişti.
Bende kapatılsın diyorum.Çünkü dershanelere her yıl 8-10 milyar dolar para gidiyor. Bu çok ciddi bir rakam.Eğitimin onlarca sorunu varken,hala 50 kişilik sınıflarda ders yapılırken dershanelere onca para gidiyor olmasının hiçbir anlam vermek mümkün değil.Ben diyorum ki gelin bu parayı eğitimin daha iyi olması için harcayalım. Bu hiç konuşulmuyor.Bugün ÖSYM başkanı açıkladı. Diyor ki; 170 soru içinde 16 soru yaparsanız barajı aşarsınız.Soruların  yüzde 10'unu yaparak başarı elde edilebilir mi?
Böyle saçma şey olur mu?
40 fen sorusunda geçen yıl Türkiye ortalaması kaç biliyor musun?
40 fen sorusunda geçen yıl Türkiye ortalaması 3,7.
Böyle bir başarısızlık olur mu?
Yani dershaneye o kadar para harcıyorsunuz ama geldiğiniz başarı oranı dibe yakın.Bunların değişmesi lazım.




Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)