adscode
adscode

Yeni Yıl, Yeni Beklentiler, Uçak Kazaları ve Dr. Akçasu

2000 yılı için 1990’dan sonra geri sayım başladı, yıllarca yolunu gözledik, 1999’un sonunda, yeni bir yüz yıla, yeni bir bin yıla girmenin heyecanını yaşadık. O günü dün gibi hatırlıyorum ve 15’inci yıla…

Yeni Yıl, Yeni Beklentiler, Uçak Kazaları ve Dr. Akçasu
Milliyet Diyalog

Yıllar bu kadar hızlı mı geçer, geçiyor işte.
Allah’tan geriye dönüp baktığımızda, boşa geçen yıllar yok. Bir de onun için hayıflanırdık...
Yeni yılın hepinize, önce sağlık ve huzur, sonra da başarı, mutluluk, paraysa para, makamsa makam, notsa not, seyahatse seyahat, kısacası gönlünüzden her ne geçiyorsa, onu getirmesini diliyoruz.
Daha nice nice yıllara...

Uçaklar niye düşüyor?
Tam da yılbaşı akşamı, daha keyifli bir konu bulamadınız mı diyenler çıkabilir. Haklısınız ama hayat devam ediyor ve bu felaketler zincirinde pozitif gelişmeler de olmuyor değil...
Dr. Mühendis Erşed Akçasu’yu daha önce Genç Bakış’ta konuk etmiş ve birikimine hayran kalmıştık. Bir bilim insanı ve girişimci olarak kendisiyle gurur duymuştuk. Amerika’da yaşıyor ve çok önemli patentleri var. İyi bir matematikçi. Öyle iyi ki ilk düşen ve enkazı hâlâ bulunamayan Malezya uçağının arama ve düşme nedenlerinin çalışmaları sırasında kendisine öncelikle başvurulan isimlerden biri. Çok yakında konuyla ilgili kitabı da ABD’de piyasaya çıkıyor...
Hatırlarsanız eskiden Şeytan Üçgeni diye nitelendirilen bir bölge vardı. O bölgeye giren gemi ve uçaklar buhar olup giderdi. Malezya uçakları için de böyle bir durum söz konu olur mu ya da bu uçaklar niye düşüyor diye Dr. Akçasu’ya sordum. İşte soruların cevapları:

- Malezya uçaklarının üst üste, üstelik aynı bölgede düşmesi bir tesadüf mü?
Bence bir tesadüf. MH370 tamamıyla ayrı bir olay, ortada çok enteresan bir şeyler donuyor. Bu konuda yazdığım ve şu anda edit edilen “Math to the Rescue! What happened to MH370” adlı kitabımın konusu ve olayların garip gelişimi, herkesin anlayacağı bir biçimde matematiksel olarak inceleniyor. Yorum yapmadım, o okuyucuya bırakıldı! Matematikçi spekülasyon yapmaz, olasılıkları matematiksel olarak tarafsızca ortaya koyar!
Bu son olay yani Air Asia QZ8501 uçak kazası tamamıyla bence uçulmaması gereken kötü hava şartlarında uçmaktan kaynaklanan bir kaza!

-Eskiden bir şeytan üçgeni benzetmesi vardı, yine böyle bir durum söz konusu mu?
Buna inanamıyorum. 2 uçak kazası da birbirinden bağımsız olaylar. Malezya Hava Yolları MH370’de mutlaka kötü bir niyet var, yani ben olaya uçak kazası olarak bakamıyorum! Bu son olan Air Asia QZ8501 olayı ise uçulmaması gereken “Thunder Storm”da (şimşek fırtınası) uçmanın bir sonucu.
Thunder Storm, yüksekliği 40.000 feet’lerin bile üstüne çıkabilen, içinde 200 mil gibi hızlara kadar yükselebilen, yere dikey olarak sirkülasyon hava akımlarının olabildiği, bir de buna ilaveten içinde şimşek ve büyük ölçüde elektriksel olayların cereyan ettiği için de uçulması çok zor meteorolojik bir olay! Bu Thunder Storm bulutları içindeki rüzgârlar uçağı sadece zor idare edilir halden öte, kanadını, kuyruğunu kıracak sonuçlara kadar götürebilir. 40.000 feet ise Airbus uçağının yüklü bir şekilde çıkabileceği yüksekliğin üstünde bir yükseklik. Bu Boeing 757, 767, 777 ve 787’nin çıkabileceği yükseklikler ki bu durumda uçuş rotası daha çok Thunder Storm bulutlarının etrafından dolaşılarak çözüme gidilir! Birçok pilot bilmez, fakat Vietnam Savaşı’nda Kuzey Vietnam’ın Ruslardan aldığı radar güdümlü yerden atılan roketlerin radarlarına kilitlenen Amerikan savaş uçaklarının, radar güdümünden kaçmak için kullandığı son taktik Thunder Cloud’un içine girmekti! Thunder Cloud (şimşek bulutu) içindeki elektriksel olaylar ve elektromanyetik dalgaların Thunder Cloud içindeki propagasyonu yer güdüm radarlarını Thunder Cloud içindeki uçağı roketin güdüm işlemini yapamaz ölçüde azaltır! Avcı savaş uçakları bu şartlarda, iyi bir pilot tarafından zarar vermeden uçurulabilir ama feci şekilde de türbülans yer! Yolcu uçağını bu şartlarla uçurmayı düşünmek bile büyük hatadır!

‘Kaza riski azaltılabilir’
- Sizin bu yönde hazırladığınız ve patentini aldığınız bir çalışma var. O projeniz bu tür kazaları önleyebilir mi?
Maalesef kazaları önleyemeyiz ama bu patent kaza zamanını, yerini ve o andaki uçuş koşullarını kimsenin engel olamayacağı bir şekilde hemen bildirdiği için kurtarma çalışmaları ve uçakların her an nerede olursa olsun takibini çok pratik elde eden bir teknolojiyle sağladığı için çok önemli bir şey.

Yazının devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)