adscode
adscode

YGS öncesi ailelere uyarılar! Bunlara dikkat!

Danışman Psikolog Süleyman ÇOKAY, YGS öncesi aileleri nasıl davranmaları gerektiği konusunda uyardı.

YGS öncesi ailelere uyarılar! Bunlara dikkat!
Sınavlar
YGS ÖNCESİ AİLELERE TAVSİYELER
Üniversite sınavına tek bir kişi girmez , bütün aile hatta komşular gireriz. Bu kadar sesin çıktığı bir ortamda, beklentilerin üst seviyede olduğu bir hafta sonunda gençlerimiz mutlaka belli oranda heyecan yaşayacaklardır. Yaşanılan bu stresi optimum seviyede tutmak için aileleler olarak neler yapılabilir , ne tür yaklaşımlar kullanılabilir,  bunlar üzerinde duralım.

+ Sınav haftasına girdiğimi bu günlerde olağanüstü bir tutum içine girmeyelim. Steril bir hayat sunmayalım. Tüm bunları yaparken de sevgimizi, ona olan güvenimizi tabi ki gösterelim.

+ Bu dönemde özelikle en çok gördüğümüz yanlış sevgiyi şartlı sunmaktır. Gerçek ve koşulsuz sevgi hiçbir zaman başarısızlığa uğramaz.

+Deneme sınav sonuçları üzerine fazlaca konuşmak ve belli bölümlere vurgu yapmak  gençlerde sınav anında hedeften uzaklaşma anlamına gelebilir.

+Sınav gününe kadar yapılan denemelerde ki artışları, olumlu yanları ön plana çıkaralım. Unutmayalım; bu dünyada küçük şeyler yoktur, bakmasını bilen göz için her şeyin bir anlamı vardır.

+Sınav gününde önce sizlerle konuşmak isteyebilir. Bu durumda “ canım boş ver, sınavdır geçer” tarzında bir yaklaşım genç tarafından “benimle ilgilenmiyorlar” olarak algılanabilir. Yapılması gereken duygularını ifade edebilmeleri için gerekli zamanı onlara tanımaktır. Eğer çocuklarınızın problemlerini dinlemezseniz, onlar da sizin bulduğunuz çözümleri dinlemeyeceklerdir.

+ “Ya Kazanamazsam” sorusu genelde öğrencilerin aklından geçer. Bu sorunun cevabını birlikte vermelisiniz. Alternatiflerin olması sınava giren genci rahatlatacaktır. Eğer tek bir yol var o da şu puanı almak gibi bir tutum sergilemek kaygı seviyesini bir anda üst seviyelere taşıyacaktır.

+Onlara güvendiğimizi nasıl gösterebiliriz? “Sana güveniyorum” sözü sanılanın aksine beklenen etkiyi yapmaz. “Güzel bir çalışma dönemi geçirdin ve hiçbir emek karşılıksız kalmaz” sözleri çok daha rahatlatıcı etki yaratacaktır.

+Sınavdan önceki gece iyi dilek telefonları için gerekli düzenlemeleri yapmalısınız. Bazen gece geç saatlerde iyi niyetle yapılan aramalar bir anda kaygı düzeyini arttırabilmektedir.

+Cumartesi günü için çocuklarınızın düşüncelerini alın. Günü arkadaşlarıyla geçirmek isterse onay verin. 

+Sınav sabahı kahvaltı hazırlarken normalde hazırlananların çok üstünde ya da ilk defa yiyeceği besinler koymamaya özen gösterelim.

+Pazar sabahı aile büyükleri sınava girecek gençlerden daha heyecanlı olabiliyor. Böyle anlarda yüzünüzde ki kaygıyı maskelemeye çalışın.

Aileleler çocuklarının  gelecek ile ilgili endişelerini ve geçmişle ilgili pişmanlıklarını  bir kenara koymalı ve anı yakalamalarına imkan vermelidirler…

Yaşam başarısı asla YGS ile garanti altına alınamaz. Tüm adaylara başarılar diliyorum…


Süleyman ÇOKAY / Danışman Psikolog /Çokay Öğrenci Koçluğu

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)