adscode
adscode

YGS'de değişen tek şey 'yayınlanmayan sorular'

Sınav soruları ile ilgili değerlendirmeleri Kültür Dershaneleri Rehberlik Genel Koordinatörü Salim Ünsal’a sorduk.

YGS'de değişen tek şey 'yayınlanmayan sorular'
ÖSYM
2014 YGS Pazar günü 2 milyon adayın katılımıyla uygulandı. Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu yıl sınav sorularının sadece küçük bir bölümü ÖSYM tarafından yayınlandı. Biz de sınav soruları ile ilgili değerlendirmeleri Kültür Dershaneleri Rehberlik Genel Koordinatörü Salim Ünsal’a sorduk.
 
Sınav sorularının bu yıl yayınlanmamasının objektif bir değerlendirme yapabilmenin önündeki engellerden birisi olduğunu belirten Ünsal, ancak yayınlanan sorular ve sınava katılan öğrencilerden aldıkları geri bildirimleri bizlerle değerlendirebileceklerini söyledi.
2014 YGS’de sınav sisteminde temel bir değişimin olmadığını belirten Ünsal, sınav sorularında da kapsamlı bir değişikliğin olmayacağını beklediklerini ve gerek yayınlanan sorular, gerekse öğrencilerden alınan geri bildirimlerde beklentilerine uygun bir tablo ile karşılaştıklarını söyledi.
 
Türkçe sorularındaki paragrafların geçtiğimiz yıllarda uygulanan sorulardan daha kısa olmasının okuma zorluğu çeken öğrenciler açısından olumlu bulduğunu belirtti. Öğrencilerinin, paragraflar kısa olmasına rağmen anlama güçlüğü yaşadıklarını ve çeldiricilerin kuvvetli olması nedeniyle nispeten zorlandıklarını belirtti. Geçen yıl adayların 40 Türkçe sorusunda ortalama 17,20 netlik bir başarı yakaladıklarını söyleyen Ünsal, bu yıl da benzer bir tablo ile karşılaşabileceklerini söyledi.
 
Sosyal bilimler testinde adaylara tarih, coğrafya, felsefe ve din kültürü soruları yöneltildi. Sosyal bilimler testinin önceki yıllara oranla daha çok bilgi ağırlıklı olduğunu söyleyen Ünsal, özellikle tarih, coğrafya ve felsefenin geçen yıllara oranla daha zorlayıcı olduğunu söyledi. Din kültürü sorularında ise adayların zorlanmadığını dile getirdi. Geçen yıl Sosyal Bilimler testinin 40 sorusunda adayların 12 netlik bir ortalamaya ulaştıklarını söyleyen Ünsal, bu yıl bu testteki ortalamaların düşebileceğini hatırlattı.
 
Matematik testinde de adayların zorlandığını belirten Ünsal, bu testin geometri dersine ait sorularının adaylar açısından daha az zorlayıcı olduğunu söyledi. Geçen yıl matematik testinde Türkiye ortalamasının 7,9 olduğunu belirten Ünsal, bu yıl da çok küçük değişikliklerin yaşanabileceğini sözlerine ekledi. Matematik testi itibariyle boş bırakılan soru sayısında önemli bir artışın yaşanabileceğini de vurguladı.
 
Bu yıl yapılan sınavın en kolay testinin Fen bilimleri olduğuna dikkat çeken Ünsal, hem kimya, hem de biyolojinin beklenenden daha kolay olduğunu, fizik testinin ise önceki yıllara oranla adayları daha az zorlayan bir test olduğunu sözlerine ekledi. YGS’de en düşük ortalamaya sahip olan Fen bilimleri testine ait ortalamaların bu yıl daha yüksek çıkacağını belirten Ünsal geçen yıl fen bilimleri ortalamasının 40 soruda 4,5 olduğunu sözlerine ekledi.
 
Ortalamalardaki değişimlerin puanlara da büyük ölçüde yansıyacağını söyleyen Ünsal ortalaması düşen testlerde bir sorunun puan getirisinin artacağını, ortalaması yükselen testlerde ise bu getirinin azalacağını vurguladı. Adayların zor olan testlerde düşük netler elde etmelerinden dolayı çok üzülmemeleri gerektiğini hatırlattı.
 
ÖSYM’nin olağanüstü bir çalışma sergileyerek sınav sonuçlarını çok hızlı bir şekilde açıkladığını hatırlatan Ünsal, bu yıl da sonuçların kısa sürede açıklanacağını düşünüyor. Ancak sürenin kısalığının önündeki en büyük engelin yerel seçimler olacağını, seçimlerden önce sonuçların açıklanmasını beklemediğini belirtiyor.
 
YGS sonrasında adayları önemli sınavlardan biri olan LYS’lerin beklediğini hatırlatan Ünsal 2 buçuk aylık zaman diliminin de verimli değerlendirilmesi gerektiğini, YGS ile her şeyin bitmediğini, bu sınavda bekledikleri başarıya ulaşamayan adayların LYS ile bu açığı kapatabileceklerini önemle vurguladı.Milliyet



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)