Hayalindeki üniversiteye girmek için aylar hatta yıllardır hazırlanan adayların katıldığı 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Sınava bir aydan az bir zaman kalırken adaylarda da heyecan artmaya başladı. Peki, YKS’de bu yıl hangi yenilikler var, adaylar hangi konulardan sorumlular, geçen yıl tercihlerde baraj kaldırılmıştı, bu yıl da uygulama devam edecek mi, adaylar kalan süreyi nasıl değerlendirmeliler? Bugünden itibaren hazırlayacağımız yazı dizisinde tüm bu soruların cevabı ve son dakika gelişmeleri yer alacak.
KONULAR AZALDI
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı’nın verdiği bilgilere göre 2023 YKS’ye tüm zamanların rekoru kırılarak 3 milyon 498 bin 18 aday başvurdu. Geçtiğimiz yıl başvuru sayısı 3 milyon 243 bin 425’ti. 2023 YKS’nin birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) 3 milyon 498 bin 18; ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri’ne (AYT) 2 milyon 556 bin 350 ve üçüncü oturumu Yabancı Dil Testi’ne (YDT) de 335 bin 786 üniversite adayı başvuru yaptı.
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta yaşanan, 11 ilde büyük yıkımlara neden olan ve tüm Türkiye’yi derinden etkileyen depremlerin ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıl YKS’de adayların 12. sınıfın ikinci dönem konularından muaf tutulduğunu açıkladı. Buna göre adaylar sınavda, 9, 10 ve 11. sınıfın tüm konuları ile 12. sınıfın ilk döneminin konularından sorumlu olacaklar.
BARAJSIZ TERCİH ŞANSI
Geçen yıl YKS’de ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT, AYT ve YDT’de baraj puanları uygulaması kaldırılmıştı. Bu yıl da tıp, hukuk gibi başarı sırası koşulu olan programlar haricinde tercihlerde baraj olmayacak. Yani sınavda yerleştirme puanı hesaplanan herkese tercih şansı doğdu. TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT puanının; SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için de adayın ilgili puan türünde puanının hesaplanması yeterli olacak.
Puanın hesaplanması için de TYT’deki Türkçe ya da Temel Matematik’in en az birinden 0,5 ve üzeri; AYT’de ya da YDT’de yer alan testlerden herhangi birinden de 0,5 ve üzeri ham puan almak gerekiyor. Adaylar, Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul eden programlara da TYT puanı ile başvurulabilecekler.
Bazı programlarda başarı sırası sınırlaması ise devam ediyor. 2023 YKS Kılavuzu’na göre tıp programlarına başarı sırası en düşük 50 bin olan adaylar başvurabilecek. Hukukta en düşük başarı sırası 125 bin, mühendisliklerde 300 bin, mimarlıkta 250 bin, öğretmenlik programlarında 300 bin, eczacılıkta 100 bin, diş hekimliğinde ise 80 bin. Belirlenen başarı sıralarının altında olan adaylar, bu programları tercih edemeyecekler.
BİR SIRALAMA SINAVI
YKS’nin ilk oturumu olan TYT, tüm adaylar için zorunlu. 2023-YKS’de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin ise AYT ve/veya YDT’ye katılmaları gerekiyor.
Sınavda adaylara TYT’de Türkçe testinde 40; Sosyal Bilimler’de 20; Temel Matematik’te 40; Fen Bilimleri’nde de 20 soru yöneltilecek. AYT’de ise Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1’de 40; Sosyal Bilimler 2’de 40; Matematik’te 40, Fen Bilimleri’nde 40 olmak üzere toplam 80; YDT’de de 80 soru bulunuyor. YKS puan türlerinin (SAY, SÖZ, EA, DİL) hesaplanmasında TYT’nin katkısı yüzde 40 olacak. Adayların ham puanı (net sayısı) hesaplanırken her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten aldığı ham puan bulunacak. O nedenle adayların bilmediği soruları yapmamalarında yarar var.
YKS’de bu yıl baraj kaldırıldığı için adayların barajı geçebilecek miyim, kaygısı sona erdi. Ancak YKS, bir sıralama sınavı olduğu için tercihlerde alınan puanlar çok önemli. Çünkü yerleştirmelerde puan üstünlüğü esas alınacak. O nedenle çok tercih edilen program ve üniversitelere girebilmek için iyi bir puan almak şart.
SINAV ZOR MU OLACAK?
Türkiye’yi sarsan depremlerin ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), derslerde yaşanan gecikmeleri de dikkate alarak YKS’de adayların 12. sınıfın ikinci dönem konularından muaf tutulduğunu açıklamıştı. Peki, bu karar adaylar için avantaj mı, dezavantaj mı? Uğur Okulları ve Uğur Kurs Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt ile bölüm başkanları, çalışılması gereken konu kapsamı azaldığı için öğrencilerin tüm dikkatini eski konulara vererek bol tekrar yapabilme imkânı bulmaları açısından avantajlı olduğunu; sınavda çıkacak soruların kapsamının az olması nedeniyle belli kazanımlarda daha zor soru çıkma olasılığının artmasının da dezavantaj olabileceği görüşündeler.
2020 YKS’de de pandemi nedeniyle benzer şartlarda gerçekleştirilen sınavın, bu sürecin bir örneği olduğunu dile getiren uzmanlar, “Bu nedenle öğrencilerin bu sınavı incelemeleri faydalı olacaktır. Ancak YKS’nin bir sıralama sınavı olduğu düşünüldüğünde sınavın zorluk seviyesindeki artışın, genel sıralamada büyük bir fark yaratmayacağı unutulmamalı” yorumunda bulunuyorlar.
Adayların sınavda başarılarının artması için öğrendikleri konularla ilgili farklı tarzda sorular çözerek test tecrübelerini artırmaları gerektiğine dikkat çeken Adil Kurt, “Sınavın konu kapsamı sınırlandırılmış olsa da birinci dönem konularına ait her branş özelinde ayırt edici, orijinalliği yüksek 1 veya 2 soru sorulması muhtemeldir” diyor ve ekliyor: “Öğrencilerin bu soruları başarıyla yapabilmesi için öncelikli olarak okuduğunu anlama becerisine ileri düzeyde sahip olması gerekir. Çok kitap okuyan ve fazlaca soru tipi gören öğrenciler için bu ayırt edici, derinliği yüksek sorular avantajdır. Ortalama bir çalışma düzenine sahip ve okuma alışkanlığı ileri olmayan öğrenciler için ise dezavantaj olacaktır.”