adscode
adscode

Yükseköğretimde Afrika ile iş birliği!

YÖK Başkanı Yekta Saraç, Çankırı Karatekin Üniversitesi tarafından düzenlenen "Türk-Afrika Üniversiteleri İşbirliği Forumu ve Eğitim Fuarı"na katıldı.

Yükseköğretimde Afrika ile iş birliği!
Eğitim
 
Türk ve Afrika Üniversiteleri arasındaki bilimsel işbirlikleri ile değişim programlarını geliştirecek işbirliği anlaşmalarının imzalanması ve gelecek için sürdürülebilir işbirliği modellerininin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Yekta Saraç'ın onur konuğu olarak katıldığı foruma, Sudan Yükseköğretim Bakanı Prof. Dr. Sümeyya Ebu Kashawa ve Cibuti Yükseköğretim Bakanı Prof. Dr. Nabil Mohamed Ahmed katıldı.
 
Türkiye'den uluslararası işbirliğine maddi ve bilimsel katkı veren kurumlar olan Yükseköğretim Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, SESRIC ile 25 Türk üniversitesinden 65'e yakın üst yönetici ile kuruluş yetkililerinin katıldığı foruma Afrika ülkelerinden ise Sudan, Cibuti, Etiyopya, Somali, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kamerun, Tunus, Cezayir, Orta Afrika Cumhuriyeti, Uganda ve Mısır olmak üzere toplam 11 Afrika ülkesinden yaklaşık 85 bakanlık yetkilisi ve rektör katıldı.
 
Afrika Ülkeleri ile ekonomik ilişkilerin gelişmesine bağlı olarak Türkiye-Afrika üniversiteleri arasında işbirlikleri de hızlı bir şekilde gelişmekte ve bilindiği üzere, 12-14 Ocak 2015 tarihleri arasında Sudan'da yapılan Sudan-Türk Üniversiteleri İşbirliği Toplantısı'na Türkiye'den 93 yetkili katılmış ve üniversitelerimiz arasında 160 yakın işbirliği anlaşması imzalanmıştı.
 
Sudan'da yapılan bu toplantının bir sonucu olarak düzenlenen Türk-Afrika Üniversiteleri İşbirliği Forumu ve Eğitim Fuarı'nda YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç bir konuşma gerçekleştirdi.
 
YÖK Başkanı Saraç konuşmasına, Türkiye'nin "Afrika Yılı" olarak ilan ettiği 2005 yılı ile Afrika Birliği'nin Türkiye'yi "Stratejik Ortak" olarak ilan ettiği 2008 yılından itibaren izlenen politikalarla, Afrika ülkeleriyle ilişkilerini her alanda geliştirmeye büyük önem verildiğini ve Afrika ülkelerinin kalkınma hamlelerine katkıda bulunmaya çalışıldığını belirtti.

Afrika ülkeleriyle gelişen siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliklerine paralel olarak, yükseköğretim ve bilimsel araştırma alanındaki ilişkileri de geliştirmeye özel bir önem vermekte olduklarını sözlerine ekleyen YÖK Başkanı, Afrika ülkeleriyle işbirliklerinin esasını; yükseköğretim, teknoloji ve bilimsel araştırma alanında sahip olunan birikimleri ve imkanlarını pek çoğuyla ortak tarih, kültür ve inanç değerlerine sahip oldukları dost ve kardeş Afrika ülkeleriyle paylaşma ve böylece onların kalkınmalarına katkı sağlayabilme, güçlü yanlarımızı birleştirerek daha güçlü olabilme arzusunun oluşturduğunun altını çizdi.
 
Bugün için dünyada, yükseköğretim alanında, hem ülkeler arasında hem de yükseköğretim kurumları arasında büyük bir rekabet yaşandığını ve bu rekabet ortamında tercihlerin temel belirleyicisinin kalite olduğunu vurgulayan Saraç, konuşmasına şu şekilde devam etti:
 
"Kaliteli öğrenme ortamları sağlayan, kaliteli öğrenme imkânları, öğretim ve araştırma hizmetleri sunan üniversiteler daha çok tercih edilecektir. Bu bağlamda daha kaliteli olana ulaşmada, uluslar arası işbirliklerinin önemi, üniversiteler arasında güç birliği yapılmasının, tecrübe paylaşımının önemi, tartışmasızdır.
 
Son yıllarda pek çoğu ile ortak tarihi ve kültürel değerleri paylaştığımız Afrika ülkeleriyle çeşitli alanlarda gelişen ilişkilerimiz, dünyaya örnek olacak niteliktedir. Bu ilişkilerin gelişmekte olduğu alanlardan biri de eğitim ve yükseköğretim alanıdır.
  
Türkiye-Afrika Üniversiteleri İşbirliği Forumu, üniversitelerimizin gücünü, imkânlarını ve geleceğe yönelik umutlarını birleştirme arzusunun ve çabasının bir ürünüdür. Ülkelerimizin geleceğini kuracak olan gençliği ortak platformlarda buluşturmak; onları daha huzurlu bir dünya için hazırlamak, yetiştirmek; bilimin öncülüğünde ortak bir geleceği inşa etmek, yükseköğretim kurumlarının en önemli amaçlarından biridir.
 
Türk Yükseköğretim Kurulu olarak, Avrupa'daki Erasmus programlarına benzer, ancak içerik itibariyle daha zengin Mevlana Değişim Programını 2013 yılında hayata geçirdik. Büyük bir mutlulukla belirtmeliyim ki, Mevlana Değişim Programı sayesinde, Erasmus programları dışında kalan ülke ve üniversitelerle Türkiye arasında, bugüne kadar yaklaşık 5500 öğrenci ve öğretim üyesi değişimi gerçekleşmiştir. Bunlardan sadece 53'ü Afrika ülkeleriyle gerçekleşmiştir ki, bu sayının önümüzdeki süreçte daha da artmasını bekliyoruz. Bu Programa katılan her öğrencinin ve öğretim üyesinin, ortak geleceğimizin inşasına önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Yeni YÖK olarak bundan sonra Mevlana programını proje tabanlı, özellikle de yönlendirilmiş proje tabanlı hale getiriyoruz. Bu dönüşümün sebebi; çabalarımızın, çalışmalarımızın, projelerimizin artık çıktı odaklı, sonuç odaklı olması yönündeki kararlılığımızdır."

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)