adscode
adscode

ENFLASYONUN SEBEBİ KUR…

Enflasyon rakamları Eylül ayında beklentilerin üstünde şok bir artış yaşadı ve aylık bazda son 15 yılın, yıllık bazda da son 17 yılın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

mustafa_seven@yahoo.com




Analistler, kurda yaşanan sert yükselişin enflasyondaki artışı tetiklediğini düşünüyor. Ben de aynı görüşteyim. Özellikle Ağustos ve Eylül ayında döviz kurunda yaşanan hızlı yükseliş enflasyonu olumsuz etkiledi.

Türkiye’de döviz kuru, enflasyonu birebir etkiler. Bunun sebebi, üretimimizi dışarıdan sağladığımız yani ithalatla, dövizle gerçekleştiriyor olmamızdır.

Kur değişimlerinden en çok Toptan eşya fiyatları yani TEFE (ya da ÜFE) enflasyonu etkilenir. Tüketici fiyatları yani TÜFE enflasyonu ise artan talepten etkilenir. Kur artışı, en fazla da imalat sanayiini etkiler.

İmalat sanayi ise ekonomik büyüme demektir. Çünkü imal ederseniz daha çok satar ve büyürsünüz.

Tamam iç talep geriliyor. Ancak bu durgunluğun bir göstergesi değil. Yani enflasyon içindeki durgunluk olan stagflasyondan henüz bahsedemeyiz. Çünkü Türkiye, iç talepteki yavaşlamayı, ihracat ile yani dış talep artışıyla karşılıyor.

Dış ticaret açığı kapanıyor ve petrol fiyatlarının çok artmaması halinde belki de aylık bazda Cari Fazla vermeye başlayacağız.

Ben Merkez Bankası’nın artık faiz artırmayacağı görüşündeyim çünkü bu daralan ekonomiyi daha da sıkar. Şok artışlarda ise müdahale edebilir.

Şimdi yapmamız gereken, ekonomik büyüme için daha az ithalat ve imalatta daha çok yerli mal kullanımı teşvik etmeliyiz. Bir de kur düzeyine belirli bir noktada istikrar kazandırmalıyız yani dalgalanma olmamalı. Tek odak noktamız bu olmalıdır.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)