adscode
adscode

GEÇEN SENE TEOG, BU SENE LGS…İSİM FARKLI AMA HEP AYNI MESELE

Merakla beklenen liselere geçiş sınavı yapıldı. Ancak, sınav sonrası öğrenciler tam rahatlayacak derken, özellikle matematik sorularının zorluğu, puan açısından onları daha da strese soktu.

ozkangogercin@outlook.com




Merakla beklenen liselere geçiş sınavı yapıldı. Ancak, sınav sonrası öğrenciler tam rahatlayacak derken,  özellikle matematik sorularının zorluğu, puan açısından onları daha da strese soktu.
Bir sınav sistemini ne kadar değiştirirseniz değiştirin, kantarın topuzunu kaçırırsanız, izahı olmayan sonuçlara sebep olursunuz. Milli Eğitim Bakanlığı, geçen sene olduğu gibi binlerce şampiyon çıkarmayayım derken, bu kez yine çuvalladı. Öğretmenlerin bile çözmesi zaman alan soruları, öğrencilerden 2 dakikada çözmesini istedi. Ayrıca, soru örnekleri ile, sınavda sordukları mantık tarzı sorular ile uyuşmadı. Madem, bu tarz sorular sorulacaksa, bu yönde bir eğitim ve soru biçiminin eğitime entegre edilmesi gerekmez mi? Sözel soruları çözerken, büyük moral ve motive kazanan öğrenciler, sayısal bölümde tam anlamıyla kötü bir sürprizle karşılaştılar. Deneme sınavlarında full çeken öğrenciler bile zorlandılar.

Peki, bu kadar genç yaştaki öğrencilere bu kadar yüklenmeye değer miydi?

Elbette, sınav bir ölçüttür, değerlendirmedir. Yapılan emeklerin karşılığının da en önemli göstergesidir. Ancak, bir sınav eşit ve adil şartlarda yapılmalıdır. Geçen sene binlerce öğrenciyi şampiyon yapacak kadar basit sormakta doğru değil, umutlarını kıracak kadar ağır sormakta. Maalesef, eğitim ve öğretim konusunda ileriye gidelim derken, hep tökezliyoruz. Ve yine maalesef ki, birçok öğrencinin hayalleri ve gelecekleri ile de oynuyoruz. Onların emeklerini heba ediyoruz. Temeli sağlam bir sistem olmadıktan sonra, kendimizi kandırmaktan başka da öteye gidemiyoruz.
Sonuçlar açıklandıktan sonra, yine bir karmaşa yaşanacaktır. Üst baremden ziyade, alt baremlerde yığılmalar olacaktır. Sözelde ne kadar iyi olurlarsa olsunlar, Özellikle matematikte 1 net bile fazlası olan, birçok öğrencinin de önüne geçecektir. Ve bu da, ülkemizdeki matematik gerçeğini bir kez daha değiştirmeyecektir. Ancak, sınav sonuçları ne olursa olsun, siz değerli aileler ve öğrenciler ve ailelere diyeceklerim var.

Öncelikle sevgili aileler,
Biliyorum ki, evlatlarınız için hem maddi hem de manevi anlamda ciddi bir emek sarf ediyorsunuz. Ve siz de, karşılığını almak istiyorsunuz. Ama unutmayın ki, onlar sizin evladınız, hangi puanı alırsa alsın, önemli olan onların sağlığı ve geleceğidir. Lütfen, onları sınav puanları üzerinden değerlendirmeyiniz, yermeyiniz ya da gereğinden fazla da yüceltmeyiniz. Yani onlara, karakter-puan kıyaslaması yapmayınız, hissettirmeyiniz. Onları kazanacağım derken, tamamen kaybetmeyiniz.

Ve Sevgili Öğrenciler,
Unutmayın ki, sizler bu sınav için elinizden geleni yaptınız. İnşallah, her biriniz emeğinizin karşılığını alırsınız. Ancak, sonuç ne olursa olsun, hiç bir şey için de geç değildir. Siz istedikten sonra, asıl üniversite sınavında da istediğiniz puanı alacak ve istediğiniz bölümde okuyacak güçtesiniz. Yeter ki, içinizdeki isteği ve arzuyu asla ve asla kaybetmeyin. Sistem ne kadar değişirse değişsin, sizler kararlı ve azimli bir şekilde bu değişikliklere karşı hazır ve yıkılmaz olun ve nihayetinde hedefinize ulaşın.

Son olarak, sınava giren tüm öğrencileri ve aileleri, emeklerinden dolayı canı gönülden tebrik ediyor, gelecek sonuçların da, onlar için hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Daha sağlam eğitim ve sınav sistemi dileğiyle…

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)