adscode
adscode

Anadolu liseleri ve kolejlerin orta bölümleri yeniden açılmalı!

8 yıllık temel eğitim nedeniyle önce ortaokul bölümlerini kapattık, sonra yabancı dille eğitimlerine son verdik, sonra da tüm liseleri, anadolu lisesi ilan ederek tabela okullar haline getirdik.

aguclu@milliyet.com.tr




Sınav yarışının en önemli gerekçelerinden birisi de yabancı dil. Hemen her aile, çocuğu iyi bir eğitim alsın ve özellikle de en az bir yabancı dili olsun diye onca fedakarlığa katlanıyor.

Sonuç?
Sıfır elde var sıfır.

Çözüm?
Fabrika ayarlarına dönüş olabilir.

Bazı derslerini yabancı dilde yapan anadolu liseleri yabancı dil konusunda oldukça başarılı olan yerli ve milli bir projemizdi.

İlkokuldan sonra öğrenci alıyor, bir ya da iki yıl yabancı dil hazırlık sınıfının ardından liseyi bitirinceye kadar devam ediyordu.

Bu liselerimizden mezun olan öğrencilerin en az bir ya da ikinci yabancı dile vakıf olduğu hiç kimsenin yadsıyamayacağı bir gerçekti.

8 yıllık temel eğitim nedeniyle önce ortaokul bölümlerini kapattık, sonra yabancı dille eğitimlerine son verdik, sonra da tüm liseleri, anadolu lisesi ilan ederek tabela okullar haline getirdik.

Yabancı kolejlerinde de ortaokulları kapatıldı, onlarda da özellikle yabancı dil konusunda ciddi zaafiyetler yaşandı, yaşanmaya da devam ediyor.

İşte bu yüzden tıpkı imamhatip ortaokulları gibi anadolu liseleri ve yabancı kolejlerin ortaokulları da yeniden açılmalı ve çok başarılı olan eski sisteme geri dönülmelidir.

Ha bu arada meslek liseleri için de benzer bir sistem mutlaka devreye girmeli ve mesleğe yönelmek isteyen öğrenciler, erken yönlendirme ile mesleki ortaokullara kanalize edilmeliler..

4+4+4 modeli mutlaka revize edilmeli ve geleceğe yönelik olarak sil baştan ele alınmalıdır. Bunu bugün yapmazsak, yarın daha da içinden çıkılamaz hale gelinebilir.

Sözler havada kaldı.!

Yabancı dil konusunda her iktidarın hatta her hükümetin, her Bakanın verdiği sözler vardı. Bir değil, birkaç yabancı dil öğretilecekti.

O da yetmedi tüm liseleri anadolu lisesi yaptık, vakıf üniversitelerinin tümünde yabancı dile eğitime yöneldik.

Sonuç mu?
Tam bir hayal kırıklığı...

Ülkemizdeki sınav yarışının en önemli gerekçelerinden birisi de yabancı dil.

Çocuklar çocukluğunu, gençler gençliğini bu yüzden yaşayamıyor, genç takımlar bu yüzden sporcu bulamıyor, çıraklık, kalfalık ve ustalık bu yüzden dibe vurdu.

Veli ve öğrenciler, yabancı dil öğrenecekleri ilkokul, lise ya da üniversiteye girmek için hem büyük bir mücadele veriyor hem de dünyanın parasını ödüyor.
Peki gerçekten de yabancı dil öğrenebiliyorlar mı?

Diğer okullar bir yana yabancı dille eğitim yaptıklarını iddia eden öğrenim kurumlarından mezun olanların kaçı gerçek anlamda yabancı dil öğreniyor?

Anadolu liseleri, eskiden ciddi anlamda yabancı dil öğretirdi, şimdi 15, 20’si dışında, hazırlık sınıfı olan, en azından bazı dersleri yabancı dille yapan yok gibi.

Yabancı kolejler dışında, hakkını vererek yabancı dile öğreten üç, beş Türk Koleji hariç bu konuda iddialı olanı ara ki bulasınız!

Peki yabancı dille eğitim neden önemini kaybetti? Çünkü hemen herkes, giriş sınavlarındaki başarıya odaklandığı için dil konusunu sorgulayan yok gibi!

Bu yüzden de bu konudaki performans, en iddialı okullarda bile yerlerde sürünüyor.

Bu önemli konuyu, tercihlerin yapıldığı şu günlerde değil de ne zaman sorgulayacağız?.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)