adscode
adscode

Eğitime şaşı bakış (9999)

Sınav odaklı eğitime kilitlenip kaldık.

aguclu@milliyet.com.tr




Eğitime yönelik binlerce hatta onbinlerce yazı yazdım, program yaptım, konferans verdim. Hemen hepsinin ortak konusu eğitime yönelik şaşı bakış açısıydı. Görünen o ki hâlâ değişen bir şey yok. Dünya değişti, daha da önemlisi bu elbise bu bedene dar geliyor ama!.. 

Sınav odaklı eğitime kilitlenip kaldık. 

En iyi öğrencilerimizi, sayısal alanlara yönlendirdik, sosyal bilimleri adeta yok ettik! 

Tarih, Coğrafya, Psikoloji, Felsefe, Sosyoloji ve İngilizce dışındaki yabancı diller, spor ve sanata yönelik dersler sınav sisteminin kurbanı oldu. 

O yetmedi, bazı meslekleri onore edip puanları yükselttik diğerlerini tu kaka ilan ettik. Önemli olanın isteklerimiz, hayallerimiz, yeteneklerimizi geliştirmek olduğunu unuttuk. 

Kan görünce bayılanları tıpba, yüzbinlerce gencimizi de, sırf puanları yüksek diye tercih gününe kadar hiç akıllarından geçirmedikleri mesleklere yönlendirdik. 

Matematik ve Fen’e yönelenlere “zeki çocuk” deyip sınavlarda en yüksek puanı onlara verdik, diğerlerini dışladık. Sonra da sosyal bilimler neden öldü diye şaşkınlık yaşadık… 

Ne olur bu yanlıştan dönelim artık!.. 

Sosyal sorunlar 

Sosyal sorunlar öyle bir anda ortaya çıkıp, bir anda derin izler bırakmaz ama görmezden gelindiğinde çöküşe neden olan felaketlere davetiye çıkartır. 

Dünya genelinde krizlerin, felaketlerin ardı arkası kesilmiyor. Açtığı yaralar çok derin ama öyle ya da böyle geçiyor. 

Peki yarattığı psiko-sosyal sorunlar? 

İşte asıl önemli olan o! 

Örneğin sınavların, işsizliğin, kredi kartı borçlarının, göçlerin, hastalıkların, savaşların, yoksulluğun yarattığı sorunlar?

Ne kadarının farkındayız, ne kadarı için kafa yoruyoruz?.. 

Sosyal Bilimler zaten çok önemliydi ama son yüzyılda yaşananlar ile çok daha önemli hale geldi. 

Son yıllarda yaşanan felaketlere yönelik kaç bilimsel çalışma yapıldı? 

Bilen varsa ne olur bize de göndersin. 

Yine aynı şekilde doğal afetler, iç ve dış göçler, ekonomik dalgalanmalar ve sınavların yan etkileri konusunda da bilimsel çalışmalar varsa ne olur onları da paylaşın ki, biz de başkaları ile paylaşalım… 

Hem devlet katında hem de sivil toplum örgütlerince çok sayıda bilimsel yarışma düzenleniyor ve sosyal bilimlere yönelik olanlara katılım yok denecek kadar az. 

Oysa ülkemiz bu konuda dünyanın en önemli sosyal araştırma alanlarından birisi. Ne ararsanız var. Yaşanmadık bir şey kalmadı!.. 

Ne olur artık sosyal bilimleri de ciddiye alalım...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)