adscode
adscode

LGS Hakkında Her Şey!..

Bakan Selçuk, LGS hakkında her şeyi açıklamış. Haberi okudunuz mu? Bilinenler dışında yeni olan ne var? Adeta sınav girmeyin diyor! Bu yıl ortaokullardan 1.8 milyon öğrencinin mezun olacağına dikkat çekerek, sınavla öğrenci alan okulların toplam kontenjanın 213 olduğunu hatırlatıyor ve herkes sınava girmek zorunda değil diyor!..

aguclu@milliyet.com.tr




 
Sınavın tam bir ömür törpüsü ve boşuna kürek çekme yarışı olduğu zaten biliniyor. Toplam 213 bin kontenjan içerisinde, yarıdan fazlasının, ilgi göreceğini söylemek de abartı olur. Peki o zaman bu kıyasıya yarış niye yapılıyor, çocuklar çocukluğunu neden yaşanıyor, bu stres yüküne ne gerek var?..
 
Gelin Bakan Beyin söylediklerine bir göz atalım ve hep birlikte minik anekdotlar düşelim:
 

Tüm öğrenciler şu anda kayıtlı oldukları kendi okullarında sınava girecek. Böylece, öğrencilerimizin büyük çoğunluğunun sınava girecekleri okula yürüyerek gitmelerini sağlamaya çalışıyoruz.

- Keşke daha önce, okul önlerindeki servislere de bir göz atılsaydı. Herkes mahallesindeki okula gidiyorsa, o servisler, neyin nesi? Öğretmenler de kendi okullarında mı gözetmen olacak yoksa yakın başka bir okulda mı?

. 2019’da 3 bin 769 okulda sınav yapmıştık. Öğrencilerimize sağlanan kendi okullarında sınava girme kolaylığı sınav yapılacak okul sayısında yaklaşık beş katlık bir artışa neden oldu. Yaklaşık 17 bin 932 okulda sınav olacak. 

- Gözetmen açığı nasıl karşılanacak? Geçen yıllarda "sakıncalı" duruma düşen öğretmenlere de görev verildiği söyleniyor bu doğru mu? Özel okul öğrencileri de kendi okullarında kendi öğretmenleri gözetiminde mi sınava girecek?

. 15 yaşına girenlerin koronavirüs süreci dolayısıyla fotoğraflı kimlik belgesi çıkartmasında yaşanabilecek zorlukları göz önüne alarak 2020 LGS’de geçerli kimlik belgelerinde fotoğraf olma koşulunu çıkarttık.

- Çıkartmak o kadar zor muydu? Dışarıda umarız sorun yaşanmaz. Ama yine de pozitif bir yaklaşım.

. Sınavın yapılacağı tüm okullarımızın sınavdan önce dezenfeksiyonu yapılacak. T. Bu sürece 81 ilde okul girişlerinde rehber öğretmenlerimiz de destek olacak.

- Sınav arasında da dejenfeksiyon yapılacak mı? Rehber öğretmenler bu konuda ne kadar donanımlı?

. Sınav salonlarında sosyal mesafeye göre oturma düzeni olacağı için sınav esnasında istedikleri zaman maskelerini çıkarabilirler.

- En azından kimlik kontrolleri ve yakın mesafe durumlarında takılması gerektiği özellikle vurgulanmalı

. Okuldaki kütüphane, yemekhane ve spor salonu gibi daha geniş alanlar varsa bunlar kullanılabilecek. İl müdürlerimiz tek tek okulları inceleyerek bu durumları belirliyor.

- Hala tespit edilmedi mi? Ya sınav ertelenmemiş olsaydı?

Astım hastası olan öğrenciler doktor raporlarında yer alan astım spreylerini yanlarında getirebilecek.

- Hasta ya da alerjisi olan öğrenciler, ayrı bir sınıfta sınava girselerdi her iki taraf İçin de daha iyi olmaz mıydı?

. Bu kapsamda koronavirüs tedavisi görmekte olan öğrencilere hastanelerde ‘Sınav Tedbir Hizmeti’ sunulacak. 

- Hastalığı belgelenmemiş, taşıyıcı durumda olan öğrenciler nasıl izlenecek? Onlar İçin nasıl bir önlem alınacak?

Öğrencilerimizin büyük çoğunluğu, yani yaklaşık yüzde 90’ı sınavsız bir şekilde tercih ettikleri okullara yerleştirilecekler. Yaklaşık 213 bin kontenjanı olan bazı okullarımıza ise sadece merkezi sınav puanı ile yerleştirme yapılacak. Dolayısıyla kontenjan kapsamındaki okulları hedefleyen öğrencilerin girmesi gereken bir sınav bu.

- Peki o zaman neden tüm öğrenciler sınavlar İçin seferber ediliyor, öyle bir algı oluşturuluyor? MEB geçen yılda 200 bin öğrenci girer dedi bir milyon başvuru oldu!

Rehber öğretmenlerimiz de korona virüs tedbirleri kapsamında velilere ve öğrencilere yardımcı olmak için tüm okullarda görevli olacak. Ailelerimiz, çocuklarımız müsterih olsunlar, onların sağlığı ve güvenliği için gerekli her türlü tedbiri almaktayız, tüm endişeleri bir kenara bıraksınlar ve sadece sınavlarına odaklansınlar.

- Her türlü önlem alındı söylemi yerine alınan tedbirler bir bir anlatılsa sanki çok daha inandırıcı olur...

Öyle ya da böyle, bu sınavlar yapılacak gibi görünüyor. Hayırlısı ve en sağlıklısı olsun diyelim.

Stres yapmaya gerek yok. 10 öğrenciden biri bile kazandığı ya da girdiği okula sevinemeyecek. Bu yüzden, sonu belli olan bir yarış için kaygılanmaya gerek yok.

Şunu sakın unutmayın:

Okul da elbette önemli ama çok daha önemli olan öğrencidir. Ne istediğini bilen kararlı bir öğrenci herşeyden daha önemli. Öyle olmasaydı, ülkeleri, kurumları, hayatı sınav şampiyonaları yönetirdi!..

Şampiyonalar, başarısız mı? Kesinlikle hayır. Onları, o noktaya gelinceye kadar o kadar çok yoruyoruz ki, kendilerine gelmeleri çok zaman alıyor!..

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Çanakkale destanı!
Nerede hata yapıyoruz?
Üniversiteden kaçış (2)
Üniversiteden kaçış!