adscode
adscode

Teknoloji ve İnsan Koleji TİNK !

Eğitim sistemimizin çok sorunları var ama sanki liselerin sorunları çok daha fazla! Bu yüzden, çağımıza uygun yeni lise modellerinin denenmesi gerekiyor. TİNK de bunlardan birisi. Kurulalı çok olmadı ama ne onlar kendilerini iyi anlatabildiler ne de öğrenci, öğretmen ve veliler, tıkanan lise eğitiminin ve sınavların kölesi olmaktan kurtulabildiler!..

aguclu@milliyet.com.tr




TİNK Koleji'nin kurucusu Zeynep Dereli, Cumhuriyet'in ilk yıllarında ve sonrasında Türk eğitim sistemine yön veren bir aileden geliyor. ABD'deki ve ülkemizdeki, çok parlak kariyerini bir kenara bırakıp, tıpkı aile büyükleri gibi eğitime soyundu.

Farklı bir lise modeli deniyor. Amacı, gençlerimizi, bilişim çağının  girdileriyle donatıp, üretken hale getirmek. İlk mezunlarını yeni verdiler ve başarılması güç sonuçlar elde etmeye başladılar.

İlk üç yıl, biraz zaman kaybeder gibi olsalar da, şimdi daha net bir şekilde hedefe kilitlenmiş gözüküyorlar.

Erdoğan Bayraktar gibi mesleki eğitime ciddi yatırımlar yapan başka girişimciler de var. Keşke bu kervana daha fazla yatırımcı katılsa da, bu sınav odaklı eğitimden kurtulabilsek.

Diploma ile meslek ve iş sahibi olunmadığını çok net anladık. Dün bir arkadaşımız geldi, abartılı değil tam beş lisans diplomasi var ama hala iş bulamıyor!

İşsizlik sıralamasının en tepesinde üniversite mezunlarının olması da tesadüf değil. Diploma var ama hem iş yok hem de yeterli donanım!..

TİNK benzeri projeler hayat bulunmalı ki, çocuklarımız, geleceğe küskün değil, heyecanla hazırlansınlar ve aldıkları eğitimin bir karşılığı olsun.

Yenlik deneyenler de, hayalcilikten uzak ayağı, yere basan modelleri hayata geçirmekle kalmayıp sürdürülebilir hale getirsinler ki, kazanan ülkemiz olsun...

Bu konuda velilerimize de büyük görevler düşüyor.
Sabah akşam, eleştirdiğimiz liselerin ve sınavların peşinden koşacağınıza, yenileri de yakından inceleyin. Okulları, yeni nesil liselere zorlayın!

Gelecek diplomada değil, üreten insan yetiştiren yeni model lise ve üniversitelerde ama MEB ve YÖK bile hala bunun farkında değil!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Çanakkale destanı!
Nerede hata yapıyoruz?
Üniversiteden kaçış (2)
Üniversiteden kaçış!