adscode
adscode

Üniversite mezunları hem işsiz hem en az zam alan!

İnsan gücü planlaması çok önemli.

aguclu@milliyet.com.tr




İşsizlerin üçte biri üniversite mezunuymuş. Çalışanlar içerisinde maaşı en az artan yine onlarmış. Son 15 yılda ilkokul mezunlarının maaşı 987 kat artarken, üniversite mezunlarınınki 622 kat artmış. Okuyanlar cezalandırılıyor mu? Evet demek mümkün değil ama!..

İnsan gücü planlaması çok önemli.

Son günlerde, “mavi yakalıların maaşı beyaz yakalıları katladı “ diye sık sık haber yapılıyor.

Neden?

Cevabı çok basit:

İstemediğiniz kadar çok üniversite mezunu var ama ara insan gücümüzyeterinci yok!

Okula başlayan her öğrenciyi üniversiteye yönlendirdik doktor, mühendis, öğretmen, avukat yaptık ama tarlada, inşaatta, turizmde ve diğer hizmet sektörlerinde çalışacak kalifiye elaman yetiştirmeyi unuttuk!

“Diplomalı işsizler” Mecliste


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üniversite mezunu işsizlerin sayısındaki anormal artışın nedenlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının ortaya konulması amacıyla Meclis Araştırma Önergesi verdi.

Önergede yer alan bazı satır başları şöyle:

. İşsiz nüfusun üçte birinin üniversite mezunlarından oluşuyor.

. Bu durum ülkemizin karşı karşıya olduğu çok önemli bir sorun!

. Üniversite mezunu işsizliği, çözülmesi gereken kritik bir mesele olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorunun çözümü için, eğitim ve istihdam sistemindeki temel sorunların ele alınması gerekmektedir.

. Üniversite mezunu işsizliğinin bireysel boyutları da önemlidir. Bu bireyler, istedikleri alanlarda deneyim kazanma şansı bulamadıkları için potansiyelini tam anlamıyla kullanamamakta, kişisel ve mesleki gelişimleri olumsuz etkilenmekte ve gelecek kaygısı ile hayal kırıklığı yaşamaktadırlar.

. Bu durum, mezunların iş bulamaması neticesinde maddi ve manevi zorluklarla karşı karşıya kalmalarına neden olmaktadır.

. Eğitim sisteminin niteliğini artırmaya yönelik adımlar atılmadığı sürece, üniversite mezunu işsizliği devam edecektir. Bu da Türkiye'nin ekonomik ve sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir...

Gürer haksız mı?

Eminim ki haklı diyen de çok çıkacaktır, “Devlet onları eğitti, meslek sahibi yaptı, gerisi onlara kalmıştır” diyen de çok olacaktır.

Elbette kabahatli aramıyoruz ama çocuklarımıza eğitim aldıkları alanda bir iş ve geçinebilecekleri bir maaş da şart!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)