adscode
adscode

Yabancı dil sevdası

Devlet okullarında memnuniyet oranları yerlerde sürünüyor da özellerde durum farklı mı?

aguclu@milliyet.com.tr




Kolej ücretleri yarım milyonu aştı, bir milyona tırmanıyor. Adları vakıf olsa da özellerden farkı olmayan üniversitelerde de durum farklı değil. Buna rağmen başvuru rekorları kırılıyor. Peki verilen ücretin, harcanan emeğin ve zamanın karşılığı alınıyor mu?

Keşke gönül rahatlığıyla ile evet diyebilseydik.

Devlet okullarında memnuniyet oranları yerlerde sürünüyor da özellerde durum farklı mı?

Alın birini vurun diğerine.

Örneğin kolejlere gidenler üniversiteyi rahatlıkla kazanıyor, en az bir yabancı dili rahatlıkla öğreniyor, akademik eğitimin yanı sıra saporda, sanatta, girişimcilikte dikkat çekici bir yetkinlik kazanıyor mu, vakıf üniversitelerinden mezun olanlar daha kolay iş bulabiliyor mu?..

Hedef 2. dil ama!..

Ülkemizdeki kıyasıya sınav yarışının en önemli gerekçelerinden birisi de yabancı dil.

Veli ve öğrenciler, ciddi anlamda, yabancı dil öğrenecekleri bir ilkokul, lise ya da üniversite için, hem büyük bir mücadele veriyor hem de dünyanın parasını ödüyor.

Peki gerçekten de yabancı dil öğrenebiliyorlar mı?
Diğer okullar bir yana yabancı dille eğitim yaptıklarını iddia eden öğrenim kurumlarından mezun olanların en az yarısı, Tarzancanın ötesine geçemiyor dersek, hiç abartılı olmaz.
Çünkü yabancı dille eğitim tam bir kandırmaca...
Eskiden Anadolu liseleri ciddi anlamda yabancı dil öğretilirdi, şimdi 15, 20’si dışında, hazırlık sınıfı olan, en azından bazı dersleri yabancı dille yapan yok gibi.
Yabancı kolejler dışında, hakkını vererek yabancı dile öğreten üç, beş Türk Koleji dışında, bu konuda iddialı olanı ara ki bulasınız!
Peki yabancı dille eğitim neden önemini kaybetti?
Hemen herkes, giriş sınavlarındaki başarıya odaklandığı için dil konusunu sorgulayan yok gibi! Bu yüzden de bu konudaki performans, en iddialı okullarda bile yerlerde sürünüyor.
Bu konuda, hala, gerçekten iddialı öğretim kurumları varsa, tüm mezunlarını, uluslararası geçerliliği olan dil sınavlarına soksunlar ki bu başarıları herkesi gururlandırsın...

Aile desteği, yurtdışı yaz okulları ve öğrencilerin özel bir gayreti yoksa, dil konusunda yol katetmek hiç de kolay değil.

MEB ve YÖK’ün yabancı dil öğretimi konusunda duyarlı olduğunu söylemek ise mümkün değil.
Müfredat programında en yoğun ders saatlerinden birisi yabancı dil ve ilkokuldan üniversiteyi bitirinceye kadar bu dersi alıyoruz ama bir turist gördü mü, ya bir şey sorarsa diye, kaçacak yer arıyoruz.

Eğitimde doğru giden ne var ki, yabancı dile takılıp kaldık demeyin. Her ders gibi o da çok önemli!

İkinci 100 yıla girerken bu sorunu mutlaka çözmeliyiz! İstersek dün olduğu gibi bugün de başarabiliriz...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)