adscode
adscode

Yanlıştan dönmek de bir erdemdir

Bu mesleğe gönül verenler ve içinde olanlar çok iyi bilir ki hiç bir öğretmen, ciddi bir ön hazırlık yapmadan elini kolunu sallayarak derse gitmez.

aguclu@milliyet.com.tr




Hangimiz hata yapmayız ki? Sorun hata yapmak değil, hatada ısrar ve aynı hatayı bir kez daha yapmaktır. Mülakat konusunda pardon deyip, yeni arayışlar içerisine girilseydi bu noktaya gelinmezdi. Hala geç kalınmış değil. Hani eleştirilerden ders alınacaktı? 

Bu sistemi dayatanlar belli ki ya hiç ders girmemişler ya da verdikleri dersi ve en önemlisi de öğretmenliği hiç ciddiye almamışlar. 

Bu mesleğe gönül verenler ve içinde olanlar çok iyi bilir ki hiç bir öğretmen, ciddi bir ön hazırlık yapmadan elini kolunu sallayarak derse gitmez. 

Hiçbir öğretmen yardımcı ders materyalleri olmadan dersi çok daha verimli hale getiremez. Hiç bir öğretmen karşısında öğrencileri olmadan motive olamaz. 

Hiç bir öğretmen, öğretmenliğinin sorgulandığı bir ortamda kendisi olamaz… Öğretmen adaylarının öğretmen olup olamayacağına o diplomayı vermeden önce karar verilir. 

Ödevler, stajlar, sunumlar, kanaatler, davranışlar, sabır, tolerans, birikim ve daha başka her ne aranıyorsa bütün bunlar o kutsal sıfat verilmeden önce sorulur, soruşturulur, test edilir, ondan sonra tamam “sen öğretmen olabilirsin” denilir. 

Bu da 45 dakikalık bir oldu bitti değil, 4, 5 yıllık bir süreci gerektirir… 

Jürilerin elinde kaç soru olacak? 

Ne kadar çok olursa olsun, ilk bir kaç günde hemen hepsi deşifre olacak, sonraki girenler ilk girenlere göre çok daha avantajlı olacak. 

Böylesi bir adaletsizlik olabilir mi? Olmamalı. 

150’yi aşkın branşta öğretmen alındığı söyleniyor. 

Peki Beden Eğitim öğretmeninin jürisine Matematik öğretmeni mi girecek? Jüriler branşlara göre mi düzenlenecek yoksa her jüri, her öğretmeni mi dinleyecek? Puanlamada standart nasıl sağlanacak? 

Binlerce okul birincisi üniversiteye giremiyor, binlerce okulda neredeyse tüm öğrenciler 5 üzerinden 5 ile mezun olurken, on binlercesinde öğrencilerin yüzde 10’u bile 5 ortalama ile mezun olamıyor.

YKS’de başarılı olan on binlerce öğrencinin hormonlu notlara mezun olanların gerisine düşmesi bu yüzden. 

Lise ve üniversiteye geçişte adil bir sınav ve yerleştirme sistemi oturtamamışken, standart bir ölçme değerlendirme gerçekleştirememişken böylesi bir maceraya girmek eğitime, öğretmenliğe, devlette, kurumlara olan inancı köreltmeyin ötesinde bir işe yaramaz… 

Ortada bir hata var ve ne olur gelin bundan vazgeçin! 

Bu sizi incitmez tam aksine güçlendirir. 

Dahası eğitimde yapılacak çok iş, alınacak çok yol var...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)