adscode
adscode

Yeni müfredat programı?

Peki içinizde bu konuda kendisine ulaşılan bir öğretmen, öğrenci ya da bir veli var mı?

aguclu@milliyet.com.tr




Ayrıntılar belli olmaya başlamış. Her derste okuryazarlık becerileri ön plana çıkacak, öğrencilere daha fazla sosyal beceriler kazandırılacakmış. Peki bu konuda öğretmen, öğrenci ve velilerden yeterince görüş alındı mı, pilot uygulama olacak mı?

MEB yeni müfredat çalışmaları için 81 ilden öğretmen görüşleri almış, uluslararası alanda iyi uygulama örnekleri ve Milli Eğitim Şura kararları incelenmiş.

Ayrıca farklı kurum ve kuruluşların stratejik planları incelenmiş ve farklı veri kaynaklarına başvurularak ihtiyaç analizi yapılmış,

Elbette bu kadarla yetinilmemiş, ders kitaplarının yazım aşamasında görüş ve önerilerini sunmak ve yeni öğretim programlarının değerlendirilmesini sağlamak amacıyla Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından özel ihtisas komisyonları kurulmuş…

Yani hummalı bir çalışma söz konusuymuş!

Peki içinizde bu konuda kendisine ulaşılan bir öğretmen, öğrenci ya da bir veli var mı?

Siz değilsiniz bile kendisine ulaşılan biriyle tanıştınız ya da olanı duydunuz mu?

20 milyon öğrenci, 30 milyon veli ve 1.5 milyona yakın öğretmenin hepsine birden ulaşmak elbette mümkün değil ama örneklem yoluyla gerçekleştirilen anketler bu konuda ciddi ipuçları verebilir ve eminiz ki MEB bunu da yapmıştır.

Keşke yaptığı tüm bu araştırmaları tüm ayrıntıları ile kamuoyu ile de paylaşsa da haberdar olsak…

Ciddi müfredat değişiklikleri için çok uzun yıllara ön hazırlık yapılır.

Sonra bölgesel pilot uygulamalar olur, daha sonra da elde edilen veriler çerçevesinde düşünülen değişikler kamuoyu ile paylaşılır ve geri dönüşlerden sonra nihai karar verilir…

Önceki gün bir konferansta bir konuşmacı doğanın milyonlarca yıllık bir geçmişi olduğuna dikkat çekerek “70, 80 yıl ömrü sahip bizlerin günü kurtarmak icin için bu yapıyı yağmalamaya zerre kadar hakkı yok” dedi, müthiş alkış aldı.

Ayni durum eğitim için de geçerli.

Değişiklik elbette şart ama geçmiş kazanımlar kadar gelecek öngörüleri dikkate alınmadan, sadece bugünü düşünerek atılacak adımlar, umarız ciddi rahatsızlıklar yaratmaz!..

Yeni müfredatın 83 milyonun yani hepimizin müfredatı olduğu asla unutulmamalı.

Herkes tarafından kabul görmeli ve uzun ömürlü olmalı...

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)