adscode
adscode

Yeni müfredat, yeni kadro ve ders dağılımı neden adil olmalı?

Eğitimin tarifi, amacı ve hedefleri yeniden belirlenmeli, müfredat programı ona göre düzenlenmeli, ders dağılımı ve atamalar da ona göre yapılmalıdır.

aguclu@milliyet.com.tr




Öğrencileri hayattan kopardık. Öğrendikleri bilgilerin yaşamda hiç bir karşılığı yok. Sınavda soru çıkmayan dersler adeta yok hükmünde. En önemlisi de eğitime harcanan süre “boşa harcanan zaman” olarak görülmeye başlandı. Kabahatli kim mi?..


Evet, evet kabahatli kim?

Onu hiç uzaklarda aramayın!

MEB, YÖK, ÖSYM ve onların bu keyfi, yaz-bozcu, dayatmacı tutumlarına seyirci kalan devlet ve millet olarak hepimiziz.

Taşlar bu kez de yerine oturmazsa kaybeden herkes olur.

Eğitimin tarifi, amacı ve hedefleri yeniden belirlenmeli, müfredat programı ona göre düzenlenmeli, ders dağılımı ve atamalar da ona göre yapılmalıdır.

Üniversite okuyacak öğrenciler ile hayata atılacak öğrenciler bir an önce belirlenmeli ve yönlendirme olabildiğince erken yapılmalıdır.

Çocuklarımızın eline artık hiç bir işe yaramayan diplomalar tutuşturma yerine, onlara ilgi ve yetenekleri doğrultusunda sevdikleri bir meslek yani altın bilezik kazandırmalıyız.

Günümüz koşullarında hizmet sektörü ve endüstriyel kuruluşların en çok ihtiyaç duyduğu elemanlar, üniversiteli diplomalı olanlar değil işin erbabı kalifiye insan gücüdür.

Hem işe girme süreleri daha kısa hem de aldıkları maaşlar daha yüksek ama nedense bunu bir türlü anlayamadık, anlatamadık, gereğini yerine getiremedik...

Gelişmiş ülkelerin hemen hepsinde her meslek kutsaldır, yaşam standartları da diplomalı işsizlerin çok üzerindedir, en önemlisi de iş bulma diye bir sorunları yoktur…

Yine bu ülkelerde okula başlayan öğrencilerin tamamı getirilip üniversite kapısına yığılmaz. Yüzde 30, 35’i üniversiteye, yüzde 70’e yakını ise mesleki eğitime yönlendirilir…

Dersane sektörü diye bir şey olmadığı gibi oraya harcanan zaman ve mali kaynaklar da daha iyi eğitim ve daha çok işyeri için harcanır.

Bütün bunlar o kadar zor m?

Kesinlikle hayır.

Yeter ki isteyelim.

Eğitime yeni çeki düzen vermek isteyenlerin samimiyeti, yeni müfredat programıyla, mülakat konusundaki tavırlarıyla, kadro ve ders dağılımındaki adaletleriyle ve en çok da sınav odaklı eğitimden yaşam odaklı eğitime yönelik tutum ve davranışlarıyla ortaya çıkacaktır…

Birileri için değil, hepimiz için eğitim zamanı hala gelmedi mi?..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)