adscode
adscode

YKS ve LGS’nin Maskesiz Olması İçin Neler Yapılabilir?

Bize gelen haberlere göre YKS ve LGS’ ye girecek olan arkadaşlar, gerçeğe uygun olması için evlerinde yaptıkları ‘’maskeli sınav ‘’ simülasyonlarından hiç memnun değiller.

bpelister@hotmail.com




Hiç kimsenin de sağlımız söz konusu olmasa Maske takmak konusunda istekli ve gönüllü olduğuna inanmıyoruz.

Onun için Sınavlarda sağlıklarını riske atmamak için mecburiyetten maske takmak zorunda kalacak olan öğrencilerin bu konudaki sıkıntılarına kesinlikle hak veriyoruz.

Peki, bu konuda yapabileceğimiz bir şeyler olamaz mı?

Çünkü gelecekteki yaşamlarında çok önemli bir yere sahip olan bu sınavlarda öğrencilerin rahatı için en ufak bir çözüm önerisi bile çok önemli.

İşin sağlık kısmı tabii ki bizi aşan bir konu ama okulların genel işleyişini sınav sistemlerini âcizane bilen birisi olarak bazı önerilerimiz olabilir.

Bilim kurulunun Öğrencilerden maske takmasını istemesinin en önemli nedeni  ‘’sosyal mesafe ‘’ kuralı konusunda yaşanacak sıkıntıların önüne geçmek istemesi.

Peki, bu konunda alınacak bazı kararlarla sınavlar esnasında maksimum sosyal mesafe alanı sağlanarak en azından sınav salonunda  ‘maske takılmamasını ‘’  nasıl sağlayabiliriz?

Derslik Sayısının Artırılıp Sosyal Alan Kazanılması

  • YKS ‘de ve LGS’ de sınava girecek öğrenci sayılarına bakıldığında karşımıza çıkan rakamlar bir buçuk ile iki buçuk milyon civarında.
  • Okul ve derslik sayısına bakıldığında 700 binleri aşan bir rakama ulaştığımızı sanıyorum. Ayrıca bunun içinde herhangi bir sınavda kullanılabilecek durumda olan Devlet ve Vakıf Üniversitelerinin sayısı dâhil değil.
  • Hal böyle olunca tam bir derslik kullanım seferberliği ile öğrenciler için metre kare olarak hatırı sayılır bir alan ortaya çıkabilir.
  • Yani sınıflardaki öğrenci sayıları 5 ile 10 kişi arasında olup aralarındaki mesafe en az üç dört hatta beş sıra uzunluğunda bile olabilir.
  • Ayrıca Özel –Devlet ayrımı gözetmeden bir milyonu aşan bir Öğretmen kadromuzda Sınavlarda gözetmenlik görevi yapabilir.

Şimdi söyleyeceğimiz öneri belki biraz abartılı olabilir ama en azından düşündüğümüzü söylemiş olalım;

Sınav Oturumlarını İki Haftaya Yaymak

  • Eskiden olduğu gibi sınavları yalnızca bu seneye mahsus iki haftaya yayabiliriz.
  • İlk Haftanın Pazar günü yani 27 Haziranda TYT sınavı, ikinci hafta nın Pazar günü 4 Temmuzda AYT sınavı.
  • Böylece kazanılan bu bir hafta sürenin en büyük katkısı YKS’nin en önemli sınavı olan AYT ‘ye girecek öğrenciler ilave bir moral motivasyon katkısı olması olur.
  • Aynı uygulamalar LGS içine de düşünülebilir.
  • İlk hafta Cumartesi 20 Haziranda Sözel Kitapçığı ikinci hafta Cumartesi 27 Haziran Sayısal Kitapçığı.

Tabii ki tüm bu yazdıklarımızı bazı okurlarımız abartılı ve gereksiz bulabilir.

Bizim amacımız sadece öğrencilerimizin bu sınavlarda dış etken ve diğer  olumsuzluklardan en ufak bir şekilde etkilenmeden dingin bir ruh hali ile yalnızca sınavlarına adapte olmaları sağlamak çabası , o kadar..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)