adscode
adscode

Pandemi sonrası öğrencilerde okuduğunu anlama nasıl etkilendi?

Pandemi sonrasında yapılan sınavlarda, bu süreçte okuldan kopan çocukların okuduğunu anlama kapasitelerinde ciddi oranda azalma olduğu görüldü. Kitap okuma ve satışlarında yine aynı eksende, neredeyse yüzde 50 azalma olduğu belirlendi.

damlaaktan@gmail.com




CITO Eğitim sistemi ve sınav sistemi, Hollanda eğitim sisteminde okuduğunu anlama kapasitesinin ölçüldüğü önemli bir sistem. Sanıyorum bu sistem dünyada da gittikçe yaygınlaşıyor. Yakın zamanda Hollanda’da yapılan bir araştırma gösterdi ki, pandemi sürecinde öğrencilerin okuldan uzaklaşmaları ve online eğitim, bireysel gelişimlerinde de ciddi gerilemelere neden oldu.

Bulgulara göre, pandemi sonrasında yapılan sınavlarda, bu süreçte okuldan kopan çocukların okuduğunu anlama kapasitelerinde ciddi oranda azalma olduğu görüldü. Kitap okuma ve satışlarında yine aynı eksende, neredeyse yüzde 50 azalma olduğu belirlendi.

Pandemi, çocuklardan tutun da biz büyüklere dek, hepimizin yaşamında ciddi değişimlere ve zorunlu dönüşümlere yol açtı. Kimisi daha çok okur ve içe dönerken, çocuklar için bu durum pek de öyle sonuçlanmadı. Zira, günlük hayatta okula giderek, bahçede koşup oynayarak ve sosyalleşerek enerjisini dışa atabilen çocuklar, pandemi sürecinde evde hapsolurken, tabletlere daha çok gömüldüler. Bu da pratik hayattaki yaşamlarını ve okuduklarını hızlı anlama ve anlamlandırma süreçlerini sekteye uğrattı.

Peki bunu nasıl geriye döndürebiliriz?

- Çocukların kelime dağarcığını geliştirmek üzere oyunlar oynayın.

Bu oyunlar kimi zaman sizin türettiğiniz, kimi zamansa Y kuşağının çocukluk çağında var olan Scrabble gibi oyunların daha genç yaş grubu için üretilmiş olanları olabilir. Oyunu oynarken, kazanma hırsından daha çok keyif almasına odaklandırın. Öğrendiği her yeni kelime ile, ondaki başarı duygusu perçinlenecek ve bu his okuduklarına da yansıyacaktır.

  • Küçük bölümler halinde okuma zamanları ayırın. Anlam yaratın.

Çocukların zaten sıkılgan olan yapıları pandemi sürecinde iyice belirgin hale geldi ve uzun soluklu metinlere toleransları azaldı. Bu nedenle onun keyif alacağı kısa ve renkli hikayelerle, hikayelerin sonunda yapacağınız soru cevap bölümü ile onun odağını arttırabilirsiniz. Bu aynı zamanda unutmaya yüz tuttuğu veya hiç kazanmadığı alışkanlıklarını da hatırlamasına veya edinmesine yol açacaktır. Ona sorular sormak merak ve ilgisini uyandıracağı kadar, onu hikayenin de içinde tutacak ve yaptığı şeyi önemli kılacaktır.Çocuklar için anlam herşeydir.

- Ödüllendirin.

Kısa okuma saatlerinin ardına onun için anlamlı hediyeler, onun için ayırdığınız zamanlar veya sadece onun mutlu olacağı minik boşluklar yerleştirin. Çocuklar, ucunda sevdikleri bir sonuç olduğunda, yoldan daha fazla keyif alırlar.

  • Görüntülü kitap uygulamalarının çocuklar için olanlarından faydalanın.

Yakın zamanda Kidly adında bir uygulama ile tanıştım. Çocukların hayal gücüne hitap eden, hatta büyüklerin de onlarla birlikte okumaktan çok keyif alacağı tarzda hikayelerin yer aldığı ve telefonunuza kolaylıkla indirebildiğiniz bir uygulama. Ücretsiz masallar kadar aylık küçük bir rakam ile faydalanabileceğiniz çok zengin bir arşiv var. Okumanın tek bir şekli yoktur. Özellikle çocukların tabletlere olan ilgisinin doğru yönlendirilmesi ve fayda sağlaması için inanılmaz tatlı bir yöntem. Kaldı ki, emin olun siz de orada yer alan hikayelere bayılacaksınız.

- Birlikte kitap okuma zamanı belirleyin.

Çocuklar, ebeveynleri ile birlikte yaptıkları herşeyden büyük keyif alırlar çünkü kendilerini de onlardan hissederler. Bu nedenle onunla birlikte okuduğunuz hikayeler kadar, onunla aynı zamanda sizin de kendinize okuma zamanı yaratmanız büyük önem taşıyor. İşte o nedenle haftada sizin belirlediğiniz günlerde yarımşar saatlik okuma saatleri planlayın. Çocuğunuz kendi kitabını okurken, siz de kendi kitabınızı okuyun. Bu sürenin sonunda birbirinize hikayeleri anlatmanız, onu hem motive edecek, hem de ucunda bir paylaşım olduğundan dikkatini daha fazla vermesini sağlayacaktır.

Keyifli okumalar...

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Güle güle Mario Levi…
Milyonluk haber: 9.05